Sari direct la conținut

Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

HotNews.ro
Ucraina și Republica Moldova sunt candidate la UE din 2022, Foto: Shutterstock
Ucraina și Republica Moldova sunt candidate la UE din 2022, Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a decis miercuri să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări candidate.

„Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile continue de reformă, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, transmite Bruxellesul.

  • UPDATE 14:31 Zelenski a salutat recomandarea executivului Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina, calificând-o drept „un pas corect din punct de vedere istoric”. „Ucrainenii merită acest lucru atât pentru protecția valorilor europene, cât și pentru faptul că, fie și în vremuri de război total, ne ținem de cuvânt prin dezvoltarea instituțiilor statului”, a spus el pe Telegram.

Reacția Maiei Sandu

Președintele Maia Sandu a reacționat imediat la acest anunț, spunând că este o „zi importantă pentru viitorul Moldovei”.

„Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor”, a scris ea pe Facebook.

„Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi. E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Republica Moldova în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut, iar următoarea etapă în drumul către UE ar fi începerea negocierilor de aderare şi îndeplinirea unor condiţii-cheie stabilite de UE.

Miercuri după-amiază, membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) îl vor audia pe comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi cu privire la viitorul politicii de extindere a UE şi la situaţia progreselor în ţările vizate de pachetul de extindere.

Zelenski: „Ucraina va fi în Uniunea Europeană”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat marți seară încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului.

„Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, a spus el.

„Aşteptăm concluziile istorice ale UE – un raport asupra implementării de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene. Pregătim deja paşii care urmează după acest raport. Munca legislativă, întărirea instituţiilor statului. Ucraina a progresat mult în reconcilierea cu Uniunea Europeană şi ţara noastră este pe deplin conştientă că a deveni membră a Uniunii Europene este o decizie politică a tuturor ţărilor care se află deja în comunitate şi care vor să vadă un nou stat în Uniunea Europeană, dar înseamnă şi munca acelui stat”, a declarat el.

„Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre – o transformare internă care este cu siguranţă în interesul poporului nostru. Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi. Este foarte important ca deputaţii din Verkhovna Rada a Ucrainei să continue să sprijine iniţiativele legislative necesare pentru integrarea noastră europeană”, a subliniat el.

Ce criterii trebuie să îndeplinească Ucraina și Republica Moldova

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Chişinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

După un an, Chişinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări, potrivit unui raport intermediar din vara 2023, care constata că Moldova şi-a făcut cel mai bine temele, potrivit Europa Liberă.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că Moldova a făcut progrese importante în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro