Sari direct la conținut

UPDATE Iohannis: Am avut "catastrofă" la bacalaureat / Proiectul România Educată este unul strategic, e nevoie de schimbare

HotNews.ro

Proiectul „România educată”, ale cărui rezultate au fost puse în dezbatere publică, este unul strategic, care să poată asigura un sistem de educație stabil, sustenabil și performant, a declarat președintele Klaus Iohannis. El a spus că este nevoie de schimbare și de soluții pentru o educație de calitate și a vorbit și despre „catastrofa” din urmă cu câțiva ani de la bacalaureat.

„România educată. Haideți să vorbim despre educație. Sunt întrebări simple la care trebuie să răspundem la început. Avem nevoie de un sistem educațional, de un sistem de educație școlară? Evident da. Avem nevoie de școli? Evident că da. Dar ce fel de școli? Cum îi pregătim pe dascăli? Ce așteptări avem de la absolvenții acestor școli? Ce abilități trebuie să aibă un student după absolvirea școlii? Cum evaluăm performanța unei școli, dar a unei universități? Ne interesează doar numărul de absolvenți sau calitatea educației primite sau dacă este în corelare cu piața muncii? Iată că întrebări avem multe și cu cât mergem mai în profunzime răspunsurile nu sunt atât de simple”, a spus Klaus Iohannis, la evenimentul de lansare a rezultatelor proiectului „România Educată”.

El a afirmat că „România educată” este un proiect strategic care își propune să ajute politicienii și profesorii. În acest context, președintele a vorbit și despre „catastrofa” de la bacalaureat din 2015, când au promovat în jur de 66 % dintre elevi: „Vă amintiți? Am avut, cred că acum doi ani, un BAC la care au picat jumătate. Este o catastrofă națională așa ceva și este cea mai proastă notă pentru sistemul actual. Nu ne permitem să pierdem niciun copil în România!”.

„România educată este un proiect strategic. România educată vrea să ajute la conceperea unui sistem educațional pentru România secolului 21, vrea să ajute politicenii să vină cu politici educaționale bune. Vrea să ajute pe dascăli să reușească să predea în așa fel încât să fie și ei mulțumiți, dar și părinții și angajatorii. E un proiect care vrea să ajute un director de școală să gestioneze școala pentru a avea rezultate bune. Trebuie să găsim soluții care ne integrează pe toți. (…) Vă reamitesc că am avut anul trecut un Bacalaureat la care au picat aproape jumătate. Este o catastrofă”, a declarat Iohannis.

El a mai afirmat că este nevoie de un sistem de educație stabil, sustenabil și performant.

Președintele a mai spus că elevii români au rezultate foarte bune la olimpiade și ne mândrim cu acești copii, dar la capătul celălalt sunt analfabeț funcțional – 40% din absolvenții ciclului gimnazial.

„Dacă le dai un text, ei îl citesc și nu înțeleg nimic sau aproape nimic. Problemă mare, și s-a propagat”. De asemenea, unul din cinci elevi părăsește prea devreme școala. „Unde pleacă? Nu prea știm. Sunt copii cărora le fură cineva șansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puțini pot fi recuperați”. Șeful statului a mai afirmat că trebuie găsită soluția pentru o educație de calitate pentru toți, soluții care-i integrează pe toți.

După lansarea rezultatelor acestui proiect urmează minimum trei luni de dezbatere publică, de consultări cu partide, politiceni, cu guvernanți, cu foști miniștri ai Educației, cu sindicate, cu reprezentanți ai școlilor, profesorilor și elevilor. „În final, vom ști ce vrem cu România”, a concluzionat Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro