Profit.ro: Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private prin taierea la jumatate a contributiilor viitoare la Pilonul II de pensii/UPDATE ASF: Actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie
Ministerul Finantelor vrea sa diminueze incepand de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care, daca va fi aplicata, va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem, au declarat pentru Profit.ro surse din piata de profil. ‘In primele discutii cu reprezentantii industriei de profil, Ministerul Finantelor ar fi propus si varianta mai dramatica de reducere a contributiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi insemnat o diminuare de 80%’, sustin sursele Profit.ro. Surse din industrie contactate de HotNews.ro au confirmat ca se discuta intr-adevar aceste scenarii.
- HotNews.ro a solicitat punct de vedere atat de la Ministerul de Finante, cat si de la ASF si vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
- UPDATE (12:58) ASF sustine ca „participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice”, dar ca „actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie”.
UPDATE Reactia transmisa miercuri, 23 august, de catre ASF fata de informatiile Profit.ro si HotNews.ro:
„Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public referitoare la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) face urmatoarele precizari:
- Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%;
- ASF participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, dar si cu ai altor institutii, inclusiv cu entitatile reglementate, pentru evaluari periodice ale modului in care functioneaza pietele supravegheate;
- Actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie;
- ASF nu are dreptul de initiativa legislativa in vederea modificarii actelor normative care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat;
- ASF supravegheaza si reglementeaza sectorul financiar non-bancar si are ca principale obiective stabilitatea si dezvoltarea pietelor, precum si protectia consumatorilor.”
Surse Profit.ro si HotNews.ro: Ministerul de Finante a propus chiar reducerea la 1% a contributiei la pilonul II
- „Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei. Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii. In varianta cea mai dura, daca s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la varsta pensonarii, un salariat care se angajeaza acum va trebui sa munceasca 200 de ani, comparativ cu 40 de ani in prezent„, au afirmat sursele Profit.ro.
- „Sigur ca s-a discutat (n.a scenariul diminuarii contributiei la pilonul II de pensii). Varianta dramatica de reducere a contributiei de la 5,1% la 1% este inca pe masa, iar pentru industrie, impactul e devastator, peste jumatate din companii trec pe pierderi pe termen nedefinit, pur si simplu business-ul nu mai are rost , actionarii ar trebui sa aduca bani de acasa pentru a administra pilonul II in Romania. Iar asta e primul pas. Ca in Ungaria si Polonia. Urmatorul ar fi sa inceapa sa ia din active.”, au precizat pentru HotNews.ro surse din piata de profil.
Potrivit surselor Profit.ro, o alta masura pe care Ministerul Finantelor vrea s-o puna in aplicare, tot de la 1 ianuarie, se refera la comisionul aplicat in fiecare luna contributiilor fiecarui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.
- „Statul vrea sa elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin aceasta masura, veniturile administratorilor vor fi afectate in proportie de aproape 50% si va intarzia semnificativ recuperea integrala a sumelor investite de actionarii administratorilor la momentul lansarii Pilonului II, care era preconizata in anul 2020 sau 2021. Cu toate ca administratorii sunt pe profit de cativa ani, castigul acumulat pana in prezent nu acopera sumele investite de la debutul sistemului, in urma cu aproape 10 ani„, au spus sursele Profit.ro.
„Exista si o a treia masura propusa„, sustin sursele Profit.ro, respectiv aceea ca ‘persoanele care au contribuit la Pilonul 3, cel al pensiilor private facultative, vor putea sa-si mute sumele deja acumulate aici la Pilonul 2, cel al pensiilor obligatorii administrate privat. O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, in conditiile in care contributiile viitoare virate de stat se vor reduce, daca participantii renunta la Pilonul 3. Pe de alta parte, cei doi Piloni ai pensiilor private au regim diferit. Situatia proprietatii participantilor asupra banilor adunati este mult mai clara in cazul contributiilor la Pilonul 3, al pensiilor facultative, in timp ce la Pilonul 2, unde sumele sunt virate de stat din contributia retinuta oamenilor pentru pensiile publice. Banii retinuti de la angajati sunt dati de catre stat in administrare privata, iar contributiile sunt mult mai vulnerabile la decizii administrative discretionare de tipul celor propuse in trecut si aplicate in state precum Ungaria si Polonia, unde sumele acumulate au fost „confiscate” si reintoarse la sistemul public.”, mai scrie Profit.ro.
Contactati de Profit.ro si ulterior de HotNews.ro, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a confirmat participarea la intalnirea cu reprezentantii MFP si ASF in care a fost anuntata intentia privind diminuarea contributiei la Pilonul II si diminuarea comisionului:
- „In virtutea mandatului sau, reprezentantii APAPR au fost si raman parteneri de dialog cu toate autoritatile implicate in reglementarea si buna desfasurare a activitatii industriei ce administreaza economiile pentru pensie ale romanilor. In acest sens, va confirmam ca APAPR a participat si va continua sa participe la discutii cu reprezentantii autoritatilor, atat ASF cat si MFP, de fiecare data cand va fi invitata sa prezinte punctul de vedere cu privire la diferite initiative ce vizeaza economiile pentru pensie a peste 7 milioane de romani.
- In conditiile in care, in prezent, atat un proces de analiza cat si o serie de discutii sunt in plina desfasurare, consideram ca fiind prematur sa facem orice fel de comentarii asupra posibilelor motive sau efecte pe care le-ar putea avea anumite masuri vehiculate in spatiul public. Mai mult, din ratiuni evidente ce tin de reglementarile privind concurenta, APAPR nu doreste si nici nu se poate implica sau pronunta cu privire la politici care tin de nivelul individual al comisioanelor practicate. Deciziile si discutiile privind acest subiect se poarta la nivelul fiecarui administrator in parte, in limitele prevazute de cadrul legal existent si in functie de obiectivele comerciale si politica fiecaruia.
- Va asiguram ca Asociatia precum si fiecare dintre membrii acesteia se implica activ pe toate caile disponibile si depune toate eforturile necesare pentru protejarea pensiilorcelor peste 7 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private. In momentul de fata consideram ca o analiza corecta si dialogul deschis si rational cu toti factorii implicati sunt singurele masuri capabile sa protejeze venitul viitor al pensionarilor din Romania.”, se arata in raspunsul APAPR.
HotNews.ro a solicitat punct de vedere atat de la Ministerul de Finante, cat si de la ASF si vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
Guvernul nu este la prima intentie prin care urmareste desfiintarea Pilonul II. Ministrul Misa si-a inceput mandatul la Finante printr-o declaratie care anunta posibilitatea desfiintarii sistemului de pensii private obligatorii, dupa care a retractat. El a propus ca persoanele care au contribuit la Pilonul II sa opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adica la bugetul asigurarilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private. La inceputul lunii august, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a afirmat ca sute de milioane de lei pe an ajung, sub forma de comisioane, in conturile administratorilor prezenti pe Pilonul II in loc sa alimenteze pensiile romanilor.