Sari direct la conținut

VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile taxe – DOCUMENT FINAL / Ciolacu: De azi s-a terminat cu șmecheria / Proteste USR și AUR

HotNews.ro
Proteste în timpul ședinței în care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe noile taxe, Foto: Inquam Photos / George Calin
Proteste în timpul ședinței în care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe noile taxe, Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și oe măsurile din sectorul bugetar. Marcel Ciolacu a apărat măsurile care au fost contestate puternic de mediul de afaceri. „Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!”, a spus premierul.

„De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei”, a spus șeful Guvernului.

CONSULTĂ AICI FORMA FINALĂ A PROIECTULUI DE LEGE ASUMAT DE GUVERNUL CIOLACU

În timpul discursului lui Marcel Ciolacu, parlamentarii USR și AUR au protestat cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu sef?”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, scria pe pancartele USR. „Taxe pentru noi, privilegii pentru ei”, „PSD-PNL, taxe mai mari pentru un viitor mai sumbru”, scria pe pancartele AUR.

Anterior asumării, Guvernul a avut o ședință în care a decis ce amendamente admite, din cele depuse de parlamentari. Una dintre modificările acceptate a fost cea referitoare la cresterea procentului de taxare a băncilor pe cifra de afaceri, care a rămas la 2% față de 1% propus în forma inițială.

După asumare, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată. USR a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională măsurile.

Hotnews.ro a transmis LIVE ședința din Parlament.

18:53 Discursul premierului s-a încheiat. Președintele interimar al Camerei Deputaților anunță că s-a încheiat procedura prin care Guvernul își asumă răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale.

18:38 Marcel Ciolacu:

  • Vă spun cu toată responsabilitatea, de azi s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală.
  • Măsurile au fost dezbătute îndelung. În ultimele luni am avut un dialog public consistent.
  • Îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem la începutul unei reforme mai ample.
  • Este un efort național pentru a avea o Românie mai puternică.
  • A fost o dezbatere pe care n-o puteam amâna. Am mers înainte cu mult curaj, curaj care a lipsit în ultimii zeci de ani.
  • Vă spun cu toată responsabilitatea. De astăzi s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat! Și mai ales – s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală!
  • La fel ca toți românii, și eu m-am săturat de ipocrizie!
  • M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.
  • Trebuie să înțelegem cu toții că, așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu… fără să dăm nimic în schimb!
  • Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!
  • De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie!
  • Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei.
  • Fără nicio performanță! Și, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc își asumă și răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient și fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor.
  • Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală.
  • Prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În același timp, angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor.
  • Totodată, vor fi mai puțini șefi! Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat, vicepreședinți și celelalte funcții de demnitate publică asimilate acestora.
  • Vom implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administrația centrală, cât și în cea locală, companii de stat și instituții autonome.
  • Vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite.
  • Indemnizațiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcție de performanță. Vom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune.
  • Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu, cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație.
  • Adevărul este că austeritate a fost în 2010, când s-au tăiat salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare!
  • Știu, este dureros pentru anumite interese economice! Însă toți trebuie să plătim corect taxele aici, în România.
  • Trebuie să facem un mediu concurențial corect, în care fiecare plătește în funcție de cât câștigă. Nici mai mult, nici mai puțin!
  • Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri.
  • Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale.
  • Astăzi, de la tribuna Parlamentului vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru toți cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu.
  • Această guvernare este despre reforme și economie, despre binele românilor și dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcția publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi tolerați în această guvernare și nu se vor putea ascunde după carnetele de partid.
  • Am văzut că, cei care clamau „fără penali”, acum fac scut în jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei – eu și acest Guvern vom avea toleranță zero față de corupție!
  • Prin urmare, doamnelor și domnilor, având în vedere toate argumentele expuse mai sus, în temeiul articolului 114 din Constituția României, Guvernul își angajează răspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

18:38 Parlamentarii AUR protestează în Parlament

18:10USR protestează în sala de plen.

18:01Kelemen Hunor: „Toate cerințele UDMR au fost acceptate”. UDMR nu va semna o moțiune de cenzură.

17:49 Marcel Boloș vorbește despre amendamentul care a stârnit furia PNL, insistând că nu a fost vorba despre ceva oficial. „Dacă era un amendament oficial, care să producă efecte juridice, mă luam după el. (…) Cum să ne luăm după un document care nu e oficial?”. Ministrul Finanțelor nu a vrut să răspundă la întrebările referitoare la faptul că amendamentul a pornit de la un secretar de stat din minister. Boloș a spus că s-a discutat un amendament de acest tip acum o lună, dar nu a fost agreat.

Anterior, Ciolacu a negat categoric că s-ar fi discutat în Coaliție despre naționalizarea Pilonului 2 de pensii. „Niciodată în Coaliție eu sau Nicolae Ciucă nu am vorbit despre un amendament la Pilonul 2 de pensii și cu asta am încheiat discuția”, a spus premierul.

Care sunt principalele măsuri asumate de Guvernul Ciolacu

Taxarea microîntreprinderilor

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În același proiect e și: Plățile în numerar, drastic reduse / Cumpărăturile de la Metro pot fi plătite cash în limita a 2000 de lei / Înainte, plafonul era de 10.000 de lei

IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei

Pentru IT-iști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Conform MF, măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

TVA: Ce produse și servicii se vor scumpi

TVA va crește pentru unele bunuri și servicii. Mai exact:

  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Ce produse rămân cu 5% TVA: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Taxarea băuturilor cu zahăr: cât va fi acciza

Se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru bonurile de masă se va plăti CASS.

Impozit special la case/apartamente și mașini scumpe

Se introduce un impozit special pentru case/apartamente și mașini scumpe.

Se va aplica pentru:

  • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.

Taxarea companiilor mari și a băncilor

Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Din același proiect vezi și:

e-Factura devine obligatorie de la 1 iulie 2024

ANAF îți va cere 70% din banii pe care nu-i poți justifica

e-Sigiliu pentru transportatori / Care sunt sancțiunile

Prin acest proiect se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu. Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%.

Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

Acordarea voucherelor de vacanță

  • numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei

– Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;

– Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei;

– o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro