Sari direct la conținut

Studiile arata ca sarcina isi pune amprenta asupra creierului pentru cel putin doi ani

HotNews.ro

Sarcina poate provoca reducerea de materie cenusie din anumite parti ale creierului unei femei, ajutand-o, astfel, sa creeze o legatura cu copilul ei si sa se pregateasca pentru maternitate, potrivit BBC.

Studii efectuate pe 25 de femei care sunt mamici pentru prima data au aratat aceste schimbari structurale ale creierului si sugereaza faptul ca acestea au o durata de aproximativ doi ani de la nastere.

Cercetatorii europeni au observat ca amploarea modificarilor cerebrale din timpul sarcinii sunt asemanatoare cu cele detectate in timpul adolescentei unei femei. Insa, nu au gasit nicio dovada care sa ateste faptul ca memoria s-ar putea deteriora in vreun fel.

Acest studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea Autonoma din Barcelona si Universitatea din Leiden, a scanat creierul femeilor implicate inainte de a ramane insarcinate, la scurt timp dupa ce au dat nastere si doi ani mai tarziu, pentru a vedea ce schimbari au aparut la nivelul creierului.

Rezultatele au fost comparate cu cele ale tatilor, a 17 barbati fara copiii si a 20 de femei care inca nu sunt mame. Cercetatorii au descoperit reduceri substantiale in volumul de materie cenusie in creierul mamicilor. Totodata, s-a constatat ca nu exista schimbari majore in cazul materiei albe din creier.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro