Cine este Serghei Roldughin, violoncelistul prieten din copilarie cu Vladimir Putin, aflat in centrul unui sistem de societati-paravan dezvaluit de Panama Papers
Este prieten cu Vladimir Putin, nasul uneia dintre fiicele sale si violoncelist la teatrul Mariinski. Dar, de 24 de ore, Serghei Roldughin este acuzat ca se afla in centrul unui complex sistem de societati-paravan ale apropiatilor presedintelui rus, potrivit ziarului independent Novaia Gazeta, preluat de AFP.
Scotocind printre cele 11,5 milioane de documente divulgate de Consortiul International al Ziaristilor de Investigatie (ICIJ), Novaia Gazeta scrie ca a putut urmari montajele financiare care au permis apropiatilor presedintelui rus sa ascunda pana la 2 miliarde de dolari in paradisuri fiscale.
Prieten din copilarie al lui Vladimir Putin, Serghei Roldughin, in varsta de 64 de ani, pare implicat intr-o nebuloasa de companii paravand gestionate de cabinetul panamez Mossack Fonseca, de unde documentele au fost sustrase.
Sonnette Overseas Inc. (SOI) si International Media Overseas (IMO), doua companii la care Serghei Roldughin este proprietar 100%, au cumparat astfel bucati imense din economia rusa prin intermediul unor companii offshore, printr-un sistem care aduce aminte de celebrele papusi rusesti Matrioska, potrivit Novaia Gazeta.
Un exemplu avansat de ziar: varful de lance al industriei auto rusesti Kamaz a trecut in 2008 sub controlul Avto Holdings Ltd, proprietate a SOI, cu ajutorul bancii moscovite de investitii Troika Dialog, trecuta ulterior sub controlul Sberbank, cea mai mare banca publica.
Investitiile serveau uneori pentru cumpararea de iahturi sau de hoteluri pentru placerile personale ale oligarhilor rusi. Astfel, 40 de milioane de ruble sunt investite in 2012 in statiunea de schi Igora unde s-a casatorit anul viitor fiica mai mare a lui Vladimir Putin, Ekaterina, arata Novaia Gazeta.
Adeseori, tranzactiile se deruleaza in circuit inchis cu singurul scop de a imbogati aceste societati: in 2010, un acord permite IMO sa cumpere actiuni la gigantul public al petrolului Rosneft. Imediat, acesta anuleaza contractul si acorda drept compensare 750.000 de dolari catre IMO.
In maniera generala, intrarile de bani in aceste companii provin fie din acorduri cu Rosneft sau gigantul Gazprom, fie din „donatii” ale oligarhilor apropiati Kremlinului, fie din credite preferentiale de la banca ruso-cipriota RCB. Controlata de un prieten al lui Putin, aceasta a caracterizat articolele din Novaia Gazeta drept „nefondate”.
Dar nici una dintre aceste operatiuni nu ar fi putut fi executata fara ajutorul Bank Rosia, stalp central al acestor montaje financiare, potrivit ziarului rusesc. Si fara amicita pe care i-o poarta lui Putin seful acestei „banci a amicilor” Kremlinului, Iuri Kovalciuk, adeseori prezentat ca bancherul sau personal.
Printul Miskin
Ca si el, majoritatea persoanelor implicate sunt apropiati ai lui Vladimir Putin, legati de acesta prin relatii care dateaza adeseori dinainte de ajungerea sa la presedintie, in 2000.
Serghei Roldughin s-a intalnit in 1977 cu cel pe care il denumeste afectuos „Vovka” sau „fratele meu”. „De atunci, nu ne-am mai despartit”, marturisea el in biografia cvasi-oficiala a lui Vladimir Putin, publicata in 2000.
Solist la celebrul teatru Mariinski, muzicianul marturiseste ca nu este un „iubitor al riscurilor”. Prietenii sai il compara cu personajul fundamental bun si dezinteresat „Printul Miskin”, creat de Dostoievski.
„Putin a avut ideea sa ascunda banii pe care i-a furat in locurile cele mai neasteptate, cu oamenii cei mai imprevizibili”, a acuzat opozantul numarul 1 al Kremlinului, Alexei Navalny.
Inainte de aceste dezvaluiri, mai multe anchete, efectuate printre altii de Navalny, vizasera deja apropiati ai lui Vladimir Putin, procurorul Iuri Ceaika sau fiul lui Arkadi Rotenberg, miliardarul si partenerul de judo al presedintelui, desenand contururile unei „noi aristrocratii” rusesti aparute de 15 ani in jurul lui Vladimir Putin.