Fotogalerie Bruxelles: Turism si relaxare printre arme si patrule
Nicio amenintare terorista nu tulbura linistea bruxellezilor si turistilor veniti sa-si petreaca sarbatorile de iarna in capitala neoficiala a Europei. In tot orasul, mai ales in centru, imaginile sunt paradoxale, atmosfera de sarbatoare impletindu-se cu cea ca de razboi. Seara de seara, pana tarziu, centrul Bruxellesului este plin pana la refuz de oameni de toate varstele, de tineri care canta cu paharele de vin in mana, de familii cu copii mici, atrase de bradul impodobit din Grand Place si jocurile de lumini de pe cladiri, de persoane in varsta care se plimba agale pe Bulevardul Anspach. Isi fac poze nestingheriti si nu pare sa-i deranjeze daca apare in cadru cate un militar inarmat.
Este imposibil sa nu zaresti prin multime militari inarmati si politisti. Sunt echipe de cate trei. Ii vezi cum fac cate cinci pasi lenti in fata si apoi, ca la un semn, se intorc brusc si se uita in spate. Iar fac cinci pasi, iar se intorc si tot asa. Altii stau mai relaxati in puncte fixe, analizeaza oamenii si din cand in cand mai zambesc cate unui copil. Si a devenit ceva obisnuit sa vezi amplasate la aproape orice colt de strada vehicule militare.
Armata e pe strazi oricand, insa in zile cu evenimente publice sunt mobilizati mult mai multi militari. Zilele trecute a avut loc pe strazile din centrul orasului un concurs de alergare. Desfasurarea de forte a fost impresionanta, numarul politistilor si militarilor fiind mai mare ca de obicei. Pareau sa egaleze numarul alergatorilor, iar acestia erau sute.
Prezenta fortelor armate poate oferi un sentiment de siguranta si asa este explicat curajul oamenilor de a cauta o serie de distractii pe strazile Bruxellesului. Ei se distreaza, iar micii comercianti si patronii de restaurante se pot bucura in continuare de profituri bunicele. Seara, cu greu gasesti o masa libera in restaurante sau pe terase, patinoarul si caruselele sunt pline de copii, magazinele de cadouri si suveniruri abia fac fata clientilor, iar in fata casutelor de lemn sau tip corturi amplasate in jurul Bursei se formeaza cozi imense. Sa prinzi un loc liber la una dintre masutele din preajma casutelor care vand vin fiert, ciocolata calda si tot felul de mancaruri este o adevarata aventura. Este atat de aglomerat incat multi prefera sa-si aseze paharele direct pe tomberoane, fara sa nu mai astepte eliberarea vreunui loc la mese.
Din cand in cand se aud alarmele masinilor de politie. Este imposibil sa nu te strabata un sentiment de neliniste cand vezi cate doua-trei masini de politie deodata, circuland rapid, cu alarmele pornite, pe strazile Bruxellesului. Te intrebi: A avut loc vreun atentat pe undeva sau au prins vreun individ care planuia un atentat?
Luni chiar au fost arestate doua persoane care puneau la cale atentate in noaptea de Revelion. Vizau cladiri emblematice din Bruxelles si Comisariatul general de Politie, aflat langa Grand Place. Cei doi sunt acuzati pentru apartenenta la o grupare terorista care nu are nicio legatura cu atentatele de la Paris din 13 noiembrie. Dupa aceste arestari, primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, s-a gandit la posibilitatea anularii festivitatii si jocului de artificii din noaptea de Revelion. Si nu doar acest caz ridica mari semne de intrebare legate de securitatea oamenilor in noaptea de Revelion. Luni, un cunoscut panou publicitar aflat pe una dintre cladirile din Piata de Brouckere, pe care se afiseaza numaratoarea inversa de Revelion, a fost piratat. In locul unei marci de renume afisate pe panou, a aparut imaginea unei masti. E neclar cum au reusit piratarea acelui panou, mai ales ca acest lucru nu putea fi facut decat din interiorul cladirii.
Inca nu a fost luata o decizie legata de spectacolul public din noaptea de Revelion, insa cu siguranta, si cu focuri de artificii, si fara, vor fi pe strazile Bruxellesului multe mii de oameni.