Sari direct la conținut

Ministrul de externe iordanian despre criza refugiatilor: Trebuie sa gasim o solutie politica pentru a opri suferinta din Siria

HotNews.ro
Bogdan Aurescu si ministrul de externe iordanian Nasser Judeh, Foto: Hotnews
Bogdan Aurescu si ministrul de externe iordanian Nasser Judeh, Foto: Hotnews

¬Ministrul de externe al Iordaniei Nasser Judeh a sustinut, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca problema refugiatilor sirieni, cu care se confrunta si Uniunea Europeana in ultima perioada, este mult mai grava pentru Iordania, care adaposteste 1,9 milioane de cetateni sirieni, dintre care 600.000 au primit statutul formal de refugiati, adica in jur de 20% din populatia totala a tarii. Presiunea pusa de refugiatii sirieni asupra principalelor sectoare economice este uriasa, insa inchiderea granitelor nu este o solutie, in opinia oficialului iordanian, fiind nevoie de o solutie politica pentru a opri problema care sta in spatele crizei refugiatilor. Judeh a declarat, de asemenea, ca Israel este responsabil pentru conflictul palestinian, intrucat adevarata problema care alimenteaza situatia tensionata dintre israeliti si palestinieni este ocuparea teritoriului.

„In ceea ce priveste Siria, avem doua cai de directie. Calea politica, in conformitate cu Acordul Geneva 1, o negocierea dintre guvernul sirian si opozitia, se doreste redactarea unei noi constitutii, instaurarea unui nou regim, insa toate acestea trebuie decise de poporul siriran. A doua cale de directie este combatarea terorismului. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a spus de la inceput ca va fi un razboi lung in Siria, caci acesta tine de structura societatii siriene.

[…]

Aici populatia majoritara este formata din sunniti, insa, minoritatile formeaza impreuna un grup la fel de numeros ca sunnitii. In 2011, ne-am dat seama ca nu va fi un razboi scurt, tocmai din cauza complexitatii societatii siriene. Astfel, un razboi cu cauze politice s-a transformat intr-unul etnic […] Nu e vorba doar de energia negativa pe care o reprezinta acest conflict din Siria, exista si o problema a refugiatilor, sunt 1,9 milioane de sirieni in Iordania astazi, cei mai multi sunt refugiati. Asta inseamna 20% din populatia noastra.

[…]

Iordania este un membru al ONU care a aceptat valuri dupa valuri de imigranti, poate abia acum este coplesitoare aceasta problema. Ieri, in Germania, le-am spus unor prieteni ca ar trebui sa inchidem granita, intrucat refugiatii sirieni ne afecteaza cele mai importante sectoare ale economiei, locurile de munca, resursele. […] Insa, cred ca cel mai bun lucru ar fi sa colaboram, sa stabilim contacte in regiune si sa ne intoarcem la principiile din Geneva 1.

Trebuie sa gasim o solutie politica pentru a opri suferinta […] Si nu doar pentru cei peste 300.000 de sirieni care au pierit pana acum in razboi, dar si pentru a opri distrugerea culturii din regiune […] In ceea ce priveste Siria si discutia despre refugiatii sirieni care vin in Europa, vreau sa spun ca impartasirea responsabilitatilor inseamna si o rezolvare a problemei”, a declarat ministrul de externe Iordanian, prezent la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane pentru a discuta despre situatia din Orientul Mijlociu la cinci ani de la debutul Primaverii Arabe.

Diplomatul iordanian Nasser Judeh a vorbit si despre conflictul israeliano-palestinian, acesta sustinand ca adevarata problema care sta in spatele situatiei este ocuparea teritoriului palestinian de catre israelieni si ca nu se poate ajunge la pace pana ce aceasta ocupatie ilegala nu se opreste. Judeh a declarat ca partea iordaniana este direct interesata de evolutia conflictului israeliano-palestinian, intrucat Iordania adaposteste cel mai mare procent de refugiati palestinieni. Ministrul de externe iordaniana a sustinut ca:„conflictul israeliano-palestinian, care ramane in opinia noastra problema cea mai importanta din regiune, este un conflict care tine de prea mult timp, s-au implinit 67 de ani de la primul razboi arabo-israelian, si 48 de ani de la al doilea conflict armat […] Problema cea mai mare a fost in 2013-2014, atunci s-au tinut 44 de intruniri cu premierul Netanyahu.

[…]

Adevarata problema este ocuparea teritoriului, pana la urma sfarsitul acestei ocupari a teritoriului va aduce pacea. Noi am incheiat un acord de pace cu Israelul, dar avem propriile noastre opinii despre conflict. Toate problemele puse de acest conflict ameninta securitatea nationala a Iordaniei. Iordania are cel mai mare procent de refugiati palestinieni si avem un rol istoric in Israel.

[…]

Iordania are cea mai lunga granita cu Israelul si Palestina, deci este o parte interesanta a conflictului israeliano-palestinian, suntem implicati. Absenta negocierilor creeaza un vid politic care duce la o explozie, asa cum a fost cea din Gaza, anul trecut […] Au fost luate numai masuri unilaterale, israelienii construiesc in continuare pe teritoriul palestinian, este un act ilegal, atata timp cat continua noi vom avem o problema in regiune”.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a sustinut ca Iordania este o oaza de stabilitate in regiunea Orientului Mijlociu, contribuind la combaterea terorismului si la solutionarea crizei umanitare a refugiatilor sirieni. De asemenea, Aurescu a declarat ca statul iordanian este un factor foarte important pentru promovarea pacii si securitatii in lumea araba.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro