Analiza Le Figaro: Cresterea economiei Greciei cu 0,8%, anuntata astazi, este nesustenabila
Grecia a inregistrat o crestere economica surprinzatoare de 0,8% in al doilea trimestru din anul 2015, chiar inainte de introducerea controlului capitalului de catre guvernul Tsipras, potrivit datelor oferite de agentia nationala de statistica ELSTAT. Insa este aceasta crestere economica sustenabila? Sunt datele oferite de catre Atena reale? Eurogrupul pare precaut in aceasta privinta si a anuntat ca va revizui si clarifica datele furnizate de catre ELSTAT pe 28 august. Cotidianul francezLe Figaropublica, vineri, a analiza a conjucturii care a dus la aceasta crestere economica, explicand de ce aceste cifre sunt nesustenabile pe termen lung.
HotNews.ro prezinta cele mai importante puncte ale analizei jurnalistilor francezi de laLe Figarosi factorii care au dus la o crestere a economiei elene in al doilea trimestru.
- Consumul populatiei a crescut ca urmare a efectului de panica instalat in conditiile in care Grexitul parea iminent, iar oamenii se gandeau ca nu e bine sa fie prinsi de vreun soc financiar cu sume semnificative de bani in conturile lor. De altfel, Financial Times scria, la inceputul lunii iulie, ca grecii cu economii pastrate in conturi bancare se ingramadesc sa-si plateasca taxele si sa cumpere diverse bunuri, in special electrocasnice, de frica introducerii controlului capitalului.
Le Figaro scrie ca: „Economistii vorbesc de asa-numitul consum alimentat de teama. Frica de o criza majora in interiorul Eurogrupului dupa venirea la putere a partidului de extrema stanga Syriza, care ar fi putut sa provoace iesirea Greciei din zona euro sau impunerea unei taxari masive. Consecintele au fost imediate. <>, asa cum explica Ludovic Subran, directorul economic al companiei de asigurari Euler Hermes.
<>, sustine expertul. Or, consumul domestic reprezinta 70% din PIB-ul Greciei, iar impactul cresterii consumului populatiei in al doilea trimestru a fost unul foarte important asupra economiei elene.”
- Reducerea importurilor
Potrivit jurnalistilor de la Le Figaro: „In ultimul trimestru importurile s-au redus considerabil pe fondul incertitudinilor legate de viitorul statului elen. Astfel, cei mai multi producatori au preferat sa nu exporte bunuri in Grecia, intrucat nu aveau certitudinea daca vor fi platiti. Scaderea cu 4% a importurilor a dus la echilibrarea raportului importuri-exporturi si a avut un efect pozitiv asupra PIB-ului. Deficitul comercial al Greciei a fost de 20 de miliarde de euro in anul 2014, adica o zecime din PIB.”
- Impactul turismului
„Lunile aprilie si mai au coincis cu inceputul sezonului turistic in Grecia. Sectorul turistic reprezinta o parte importanta a economiei statului elen, reprezentand pana la 20% din PIB. Castigurile legate de turism s-au majorat cu 10% in 2015, fata de anul precedent”,scrie Le Figaro.
- Rolul jucat de investitiile publice, care au dus insa la o crestere economica artificiala
Le Figaro noteaza ca: „Trebuie, de asemenea, sa luam in considerare politicile economice ale lui Alexis Tsipras, care au permis, intr-o masura mica, un compromis intre investitiile publice si cele private. <>, explica specialistul Ludovic Subran, insa aceasta crestere este una artificiala.”
- Efectul asa-numitelor „false vesti bune”
Potrivit Le Figaro: „<>, a explicat economistul bancii Saxo, Christopher Dembik.
Mai mult decat atat, cifrele pot sa fie ajustate de catre Bruxelles. Noi estimari vor fi publicate pe 28 august, iar cresterea economica poate fi reevaluata de la 0,8% pana la 0,5%. Toti specialistii prefera sa ramana precauti si sa astepte revizuirea datelor de catre Eurogrup. <>, afirma un observator al situatiei, care aduce aminte ca directorul agentiei elene de statistica a demisionat recent fara a oferi vreo explicatie.
Economistul Ludovic Subran sustine insa ca actuala crestere economica de 0,8%, anuntata de catre Atena, ascunde ceea ce este cu adevarat important. In cifre, bogatia elena s-a contractat cu 0,7%, asta daca luam in considerare inflatia. Preturile continua sa scada si trag in jos valoare economiei. Specialistii isi pastreaza asteptarile cu privire la o recesiune economica de 2% in 2015 si 0,5% in 2016. Austeritatea si somajul nu favorizeaza consumul domestic si joaca un rol negativ in ceea ce priveste colectarea taxelor. Datoria elena continua sa creasca si va atinge 180% din PIB, avand un impact din ce in ce mai mare asupra economiei Greciei. <>, avertizeaza Ludovic Subran.”
- Jurnalistii de la Le Figaro vorbesc in continuare despre consecintele politice ale anuntului facut, vineri, de catre ELSTAT. Cotidianul francez noteaza ca noile date ar putea fi folosite pentru a creste sustinerea partidului aflat la putere.
Le Figaro scrie ca: „Pentru moment, cresterea economica de 0,8% va fi pusa pe seama politicii partidului Syriza. <>, sustine Celine Antonin de la Observatorul francez pentru conditii economice. <>, afirma Christopher Dembik.
Insa, pe termen lung, efectele acestei cresteri economice de 0,8% vor fi ceva mai diferite. Toti economistii asteapta cifre „catastrofale„pentru al treilea trimestru. <>, sustine un economist.
Insa, nu putem sa afirmam ca vizunea germana castiga. In primul trimestru al anului 2015, Grecia a reusit sa atinga un surplus, deci a strans mai multi bani la buget decat a cheltuit, fara a lua insa in calcul dobanda pentru plata datoriilor de stat.”
Jurnalistii de la Le Figaro nu sunt singurii care sustin ca actuala crestere economica din Grecia este nesustenabila.Bloomberg a scris, vineri, ca cresterea cu 0,8% a PIB-ului statului elen in al doilea trimestru al anului 2015 poate fi explicata prin cresterea consumului domestic si inceputul sezonului turistic. Astfel, populatia a preferat sa isi scoata economiile din banci si sa le investeasca in bunuri de consum de teama introducerii controlului capitalului, care a fost impus de guvernul Tsipras la sfarsitul lunii iunie, iar aceasta crestere economica este una temporara, afirma Bloomberg.
In acelasi timp,Business Insider noteaza caactuala crestere economica este explicata de prabusirea importurilor, care a dus la reechilibrarea raportului importuri-exporturi si la un impact economic pozitiv.