UPDATE Crestere mult peste asteptari a economiei in primul trimestru. Statistica a anuntat un PIB mai mare cu 4,2% pe primele trei luni. Clasamentul european
In trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,6%, iar fata de acelasi trimestru din anul 2014 Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,2%, a transmis miercuri Institutul National de Statistica. E drept ca o parte din aceste cresteri se datoreaza unor efecte statistice, INS operand revizuiri ale cresterii economice din trimestrele I, III si IV din anul trecut. Majoritatea economistilor anticipasera o crestere anuala intre 2,1-3%. „Ne asteptam la o crestere a produsului intern brut in trimestrul intai avand in vedere anunturile economice din primele luni ale anului, dar amplitudinea acesteia ne-a luat prin surprindere. Asteptam detaliile pentru a ne putea explica surpriza si pentru a revedea estimarile pentru urmatoarele trimestre. Pe partea de utilizare ne asteptam la contributii semnificative ale exporturilor (provenind mai ales din servicii) si ale consumului gospodariilor”, a transmis la solicitarea HotNews.ro, economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol. Intre statele Uniunii Europene, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica procentuala in trimestrul I al anului 2015 atat fata de trimestrul similar al anului trecut, cat si fata de trimestrul IV al anului 2014.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2015 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014, publicata in comunicatul de presa nr. 81 din 7 aprilie 2015. Astfel :
– rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,3% la 100,1% ;
– rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat;
– rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,1% la 102,2% ;
– rezultatele trimestrului IV 2014, comparativ cu trimestrul III 2014, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0%.
Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile”, se arata in comunicatul INS.
- Ce spun economistii sefi din banci: Consumul a fost cel mal probabil „combustibilul” cresterii
„Cresterea economica raportata pentru trimestrul 1 este semnificativ mai mare decat asteptarile noastre si ale pietei. Pana la raportarile detaliate nu putem decat banui ca un rol important la avut consumul privat, in contextul in care cresterile exportului dau semne de incetinire. Mai merita remarcat si faptul ca si alte tari din regiune Slovacia, Ungaria au furnizat surprize pozitive similar, intr-un context total necorelat cu economia Germaniei care a furnizat o crestere economica sub asteptari. Exista premisele ca sentimentul imbunatatit al consumatorilor sa se transmita gradual si catre mediul de afaceri, ceea ce are putea duce la reluarea activitatii de investitii care inca este in suferinta atat in zona privata cat si cea publica”, explica Radu Craciun, economist sef al BCR .
„Ne asteptam la o crestere a produsului intern brut in trimestrul intai avand in vedere anunturile economice din primele luni ale anului, dar amplitudinea acesteia ne-a luat prin surprindere. Asteptam detaliile pentru a ne putea explica surpriza si pentru a revedea estimarile pentru urmatoarele trimestre. Pe partea de utilizare ne asteptam la contributii semnificative ale exporturilor (provenind mai ales din servicii) si ale consumului gospodariilor, in timp ce printre categoriile care au un aport important pe partea de formare ne asteptam sa gasim serviciile si industria. Este interesant de asemenea de urmarit evolutia contributiei impozitelor nete. In ceea ce priveste revizuirile operate de INS: acestea sunt normale si apar prin inserarea noilor date culese”, a transmis la solicitarea HotNews.ro, economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol.
„Economia Romaniei a crescut cu 4,3% in ritm anual in T1 2015 potrivit estimarilor semnal, o surpriza pozitiva uriasa avand in vedere ca estimarea noastra era de 2,1% si media prognozelor analistilor din sondajul Reuters era de 2,7%. Mentionam, de asemenea, ca rezultatul a depasit toate estimarile si pare cu atat mai impresionant dupa expansiunea puternica din T1 2014. Cum datele recente privind vanzarile cu amanuntul au fost dezamagitoare, credem ca zona serviciilor (fara retail) a fost in mare parte responsabila pentru surpriza pozitiva, avand in vedere cresterea puternica a salariilor si dinamica buna a angajarilor din ultimele luni. Probabil si constructiile au contribuit la acest rezultat, in timp ce productia industriala a inregistrat o dinamica trimestriala buna, in pofida unei temperari in ritm anual. Cifrele detaliate vor fi publicate pe 4 iunie. Rezultatul pune riscuri semnificative de crestere asupra prognozei noastre de avans economic in 2015 de 3,3%, avand in vedere ca anticipam o accelerare a PIB-ului din T2 2015. Ne abtinem insa de la revizuirea prognozelor pana aflam ce s-a aflat in spatele cresterii economice puternice din T1 2015”, noteaza ING Bank intr-un raport destinat investitorilor.
- De unde ar mai putea veni cresterea economica
- In trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 3,3%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+4,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 3,8%, iar industria extractiva cu 3,5%. Si pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, producetia industriala a crescut cu 3,2%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+4,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,9%, respectiv cu 2,9%.
- Cifra de afaceri din industrie, in trimestrul I 2015, fata de trimestrul I 2014, a crescut pe ansamblu cu 2,5%, datorita cresterii industriei extractive (+6,3%) si industriei prelucratoare (+2,3%). Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+7,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,6%), industria bunurilor intermediare (+5,2%) si industria bunurilor de uz curent (+1,2%). Industria energetica a scazut cu 20,9%.
- Comenzile noi din industria prelucratoare, in trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014 au crescut pe ansamblu cu 1,4%, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de folosinta indelungata (+23,0%) si industria bunurilor intermediare (+6,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-2,2%) si industria bunurilor de uz curent (-0,5%).
- Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%.
- Turismul a inregistrat si el cresteri. Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in trimestrul I 2015 au insumat 1608,9 mii, in crestere cu 12,6% fata de cele din trimestrul I 2014. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in trimestrul I 2015 au insumat 3213,7 mii, in crestere cu 14,9% fata de cele din trimestrul I 2014.
- Exporturile de bunuri, care au avut o valoare record in 2014 de 52,5 mld. euro, au continuat sa creasca in primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avansul fiind de aproape 5%, la 13,4 mld. euro.
Eurostat: Romania si Cipru, in topul UE
documente
(13 Mai 2015) PDF, 60KB
Intre statele Uniunii Europene, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica in trimestrul I al anului 2015 atat fata de trimestrul similar al anului trecut, cat si fata de trimestrul IV al anului 2014.
Astfel, in trimestrul I al anului 2015, comparativ cu trimestrul precedent, topul UE este condus de Romania si Cipru (1,6%), urmate de Bulgaria, Spania (cate 0,9%), Slovacia (0,8%). Germania a avut 0,3%, Franta, 0,6%, iar Italia, 0,3%. Media UE a fost de 0,4%.
Comparativ cu trimestrul similar al anului 2014, in trimestrul I din 2015, topul UE este condus de Romnia (4,2%), Ungaria (3,1%) si Slovacia (2,9%). Germania a avut 1%, Franta, 0,7%, Spania, 2,7%, iar Italia, 0%. Media UE a fost de 1,4%.
Asa cum se observa in ambele cazuri, cresterile procentuale ridicate la unele state sunt si rezultatul unui asa-numit efect de baza, adica avansul economic procentual este fata de un trimestru in care cresterea economica a fost doarte mica sau a avut loc chiar scadere in acel trimestru.
De exemplu, in Romania, in trimestrul I al anului 2014 s-a rapoprtat la un moment dat scadere de 0,2%, pentru ca in trimestrul I al anului 2015 comparativ cu trimestrul similiar din anul precedent sa avem crestere de 4,2%.
In mod similar, Cipru, o tara lovita puternic de criza , a avut crestere economica de 1,6% in trimestrul I al anului 2015, raportat insa la o trimestrul IV al anului 2014, cand a fost pe scadere cu 0,4% .