Sari direct la conținut

Victor Ponta: Guvernul cauta solutii cu taxe mai mici pentru presa de stiri, ca TV-radio, nu presa scrisa/ Un membru CNA ii cere premierului sa organizeze o intalnire cu media privind o eventuala modificare a fiscalitatii presei

HotNews.ro

Guvernul cauta un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de stiri, precum posturi de televiziune si radio, in functie de proportia numarului de stiri in grila de program, nu si a presei scrise, deoarece aceasta suporta costuri mai mici in online, potrivit premierului Victor Ponta, citat de Mediafax.

„De la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, se va modifica un pic si legislatia care reglementeaza drepturile de autor. Stiu ca multi in presa merg pe aceasta legislatie, altfel in mod corect. Dreptul la informatie este un drept constitutional, nu intamplator trebuie sa subventionam in continuare televiziunea publica, dar eu cred ca informare fac in egala masura, daca nu chiar mai mult decat TVR, si celelalte televiziuni care au in program stiri. Cele de divertisment sunt o alta discutie. Motiv pentru care i-am cerut lui Teodorovici (ministrul Finantelor-n.r.) si incercam sa gasim o solutie prin care sa sprijinim acele mijloace de presa care prezinta stiri”, a spus Ponta, la B1 TV.

Seful Executivului a precizat ca pentru presa scrisa nu are o solutie, dar a sugerat ca aceasta are costuri mai mici decat radiourile si televiziunile, pentru ca s-a mutat in mediul online.

„Cu presa scrisa n-am avut inca o solutie, mai ales ca majoritatea presei scrise s-a mutat pe online si costurile sunt diferite. Aici nu le impart cine tine cu Basescu, cine tine cu mine, ci le impart intr-un singur criteriu: cine are o proportie importanta de stiri, indiferent ca acele stiri sunt pozitive, negative, asta e treaba CNA, ci proportia de stiri, ca sa nu finantam o televiziune de divertisment”, a aratat Ponta.

El a precizat ca este cautat un sistem prin care Executivul sa nu aloce bani, ci sa reduca taxele si impozitele, dupa care va fi notificata si Comisia Europeana.

  • Un membru al CNA cere Guvernului sa organizeze o intalnire cu media privind fiscalitatea presei

Valentin Jucan, membrul al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), ii solicita premierului Victor Ponta sa ceara ministrului Finantelor sa organizeze o intalnire cu reprezentantii media despre o eventuala modificare a fiscalitatii presei.

Intr-un comunicat remis duminica si citat de Mediafax, Valentin Jucan face referire la afirmatiile recente ale premierului Victor Ponta, care a spus ca Guvernul cauta un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de stiri, precum posturi de televiziune si radio, in functie de proportia numarului de stiri in grila de program, nu si a presei scrise, deoarece aceasta suporta costuri mai mici in online.

„Propunerea lansata de Primul-ministru vizeaza facilitati fiscale exclusiv pentru o anumita parte a mass-mediei, ceea ce cu siguranta ar ridica probleme de discriminare. Aceasta forma, transpusa intr-o masura recent adoptata de Guvern, ar suna in felul urmator: reducerea TVA la paine, dar numai la cea de tipul ‘graham'”, spune membrul CNA Valentin Jucan in comunicat.

Valentin Jucan precizeaza ca a purtat discutii cu un fost ministru al Finantelor, din actualul Guvern, care au vizat posibile masuri de sustinere a media.

„In discutiile anterioare pe care le-am avut cu un fost Ministru al finantelor publice, din actualul Guvern, am propus ca masura de sustinere adresata mass-mediei reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%”, spune Jucan.

El precizeaza ca acest tip de mecanism face parte din inlesnirile fiscale agreate de Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European si a Consiliului, directiva care defineste serviciile mass-media drept servicii culturale si economice.

„Coroborat cu Directiva mentionata, art. 107, alin. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeana prevede faptul ca pot fi considerate ‘compatibile cu piata interna, ajutoarele destinate sa promoveze cultura si conservarea patrimoniului, in cazul in care acestea nu modifica in mod nefavorabil conditiile schimburilor comerciale si de concurenta in Uniune, intr-o masura care contravine interesului comun'”, spune Jucan.

Totodata, Valentin Jucan ii cere lui Victor Ponta sa organizeze o intalnire cu reprezentantii media, in cazul in care Guvernul doreste modificarea fiscalitatii presei.

„Daca intr-adevar se doreste modificarea fiscalitatii presei, in sensul de a o sprijini, ii solicit public domnului Prim-ministru Victor Ponta sa ceara Ministrului de finante organizarea unei intalniri cu reprezentantii intregii mass-media, astfel incat sa poata fi conturate problemele si solutiile lor”, spune Valentin Jucan.

Totodata, Jucan face referire la un proiect pe care l-a initiat si care vizeaza infiintarea „fondului audiovizual”. Aceasta propunere raspunde, in opinia lui Jucan, „cerintelor formulate atat de presa, cat si de seful Guvernului”.

In ultima perioada, Valentin Jucan a propus crearea unui „fond audiovizual” care sa finanteze primele 12 de televiziune private si libere la retransmisie din Romania cu bani proveniti de la operatorii de cablu. In acest sens, Jucan a spus ca ar fi necesara modificarea Legii audiovizualului printr-o Ordonanta de Urgenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro