CNA ajuta Realitatea Plus sa emita legal, dupa aproape 2 luni in care postul a functionat provizoriu
Consiliul National al Audiovizualului (CNA), in majoritatea sa, a ajutat televiziunea de stiri Realitatea Plus, detinuta de Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru, sa intre in legalitate, dupa ce, aproape doua luni, acest post a functionat in mod provizoriu, pe o grila neaprobata de Consiliu, informeaza Mediafax.
CNA a reanalizat, in sedinta de marti, o solicitare a societatii Geopol International – ai carei asociati sunt Strategies-Research-Investments SRL – 99% (in aceasta societate Cozmin Gusa detine 50%, iar Maricel Pacuraru – 50%) si Alexandra-Beatrice Pacuraru -1% – de acordare a deciziei de autorizare audiovizuala pentru televiziunea de stiri Realitatea Plus.
A fost pentru a patra oara cand CNA a luat in discutie acest subiect, dupa ce, pe 16 ianuarie 2015, Realitatea Plus a fost lansata pe satelit. La momentul respectiv, continutul Realitatea Plus era diferit de cel difuzat de Realitatea TV, insa siglele celor doua erau asemanatoare, dupa cum au declarat, pe 17 ianuarie, pentru MEDIAFAX surse din industria de telecomunicatii. Potrivit legislatiei audiovizualului, era neaparat necesar ca televiziunea Realitatea Plus sa inceapa sa emita in aceasta perioada, in caz contrar, licenta sa ar fi fost retrasa de CNA. Legea audiovizualului prevede ca licenta analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu incepe difuzarea serviciului de programe, in conditiile stabilite prin licenta, in termen de 12 luni de la obtinerea licentei audiovizuale; Consiliul poate acorda doua prelungiri succesive de cate 6 luni, in situatii justificate.
Realitatea Plus – care are un actionariat asemanator cel cu al televiziunii de stiri Realitatea TV – a primit licenta audiovizuala de la CNA pe 17 ianuarie 2013. Potrivit proiectului prezentat in respectiva sedinta a CNA, televiziunea de stiri Realitatea Plus urma sa emita in Romania, Republica Moldova si in tari din Balcanii de Vest, in urma unei investitii de 13 milioane de euro.
Insa, in sedinta CNA din 17 februarie 2015, cand Consiliul a luat in discutie pentru prima data solicitarea Geopol International de acordare a deciziei de autorizare audiovizuala pentru Realitatea Plus, Consiliul a constatat ca aceasta televiziune functiona in mod provizoriu, cu o structura de programe neaprobata de CNA si diferita de cea aprobata de Consiliu la licentierea acestei televiziuni, in 2013.
Potrivit informatiilor prezentate in sedinta din 17 februarie a CNA, pentru ca Realitatea Plus sa poata sa emita era necesara autorizarea televiziunii de catre Consiliu, fapt care implica inclusiv autorizarea studioului televiziunii. Insa, solicitarea de autorizare a Realitatea Plus a fost depusa la CNA (de Realitatea Media SA si nu de titularul de licenta, care este Geopol International, n.r.) pe 13 ianuarie, in conditiile in care licenta expira pe 17 ianuarie. De asemenea, potrivit prevederilor legislatiei audiovizualului, solicitarea trebuia depusa la CNA cu 15 zile inainte de incepere a emisiei.
In acest context, Realitatea Plus a facut la CNA o notificare de „functionare provizorie”, iar televiziunea a inceput sa functioneze in mod provizoriu pe o grila care nu este cea aprobata de Consiliu.
Reprezentantii departamentului de specialitate al CNA au efectuat la sediul declarat al Realitatea Plus si un control, in urma caruia au constatat toate aceste deficiente, dupa cum s-a spus in sedinta CNA din 17 februarie.
In urma mai multor intalniri intre reprezentantii Geopol International si membrii Consiliului, care s-au desfasurat in timpul sedintelor CNA din 19 februarie si 3 martie, reprezentantii Realitatea Plus au completat documentatia depusa la CNA si au modificat grila de programe a televiziunii, intentia lor fiind aceea ca structura de programe sa fie apropiata de cea care fusese aprobata de Consiliu in anul 2013, la acordarea licentei.