Un membru in Consiliul de Administratie al SRTv acuza presiuni: Evaluarea managerilor din TVR e in faza critica. Am fost amenintat
Adrian Bucur, jurnalist si membru al Consiliului de Administratie al SRTv, sustine intr-o scrisoare deschisa ca evaluarea managerilor din TVR, organizata in aceasta perioada, a intrat intr-o faza critica, iar asupra sa, in calitatea de membru in comisii de evaluare a directorilor televiziunii publice, s-au facut presiuni, relateaza Mediafax.
Adrian Bucur le-a transmis colegilor sai din Societatea Romana de Televiziune (SRTv) o scrisoare deschisa, in care spune ca li se adreseaza „in calitate de membru al CA din SRTv si de evaluator al performantelor managerilor televiziunii publice, intr-un moment in care TVR trece printr-o criza profunda, din punct de vedere al situatiei financiare, dar si al audientelor inregistrate, iar solutiile pe care le avem pentru a ne indeplini misiunea publica sunt tot mai putine”.
Adrian Bucur face totodata parte din comisiile de evaluare a managerilor din TVR.
„Mi-am asumat rolul de evaluator din dorinta, enuntata inca de la preluarea mandatului de membru al Consiliului de Administratie, de a contribui la redresarea si recredibilizarea institutiei, recent trecuta printr-un proces esuat de restructurare. Evaluarea a inceput cu notarea rapoartelor de activitate, insa de ieri (joi, n.r.), procesul a intrat intr-o faza critica, managerii cu cele mai importante functii prezentandu-si raportul in fata comisiilor”, spune Adrian Bucur.
De asemenea, Adrian Bucur spune ca asupra sa au fost facute presiuni, in scopul revenirii asupra notelor pe care acesta le-a dat in urma evaluarii unor manageri din TVR.
„Inca din prima zi de interviuri, au fost facute presiuni asupra mea cu scopul de a reveni asupra notelor pe care am considerat de cuviinta sa le acord unor manageri care, nu doar in opinia mea, nu au performat, ba chiar au adus televiziunea publica intr-o situatie mai proasta decat era acum doi ani. Am fost amenintat, direct de catre unii manageri, dar si de catre oameni influenti a caror probitate morala este indoielnica, nume care apar in stenograme DNA sau in procese de incompatibilitate cu ANI (Agentia Nationala de Integritate, n.r.), cu apostrofari gen: <>, <>, <> etc.”, spune Adrian Bucur.
El nu precizeaza care sunt persoanele care au facut presiuni asupra sa si care l-ar fi amenintat.
Pe de alta parte, in scrisoarea deschisa, Adrian Bucur spune ca, „fix cu o zi inainte de interviuri”, a aflat cu stupoare ca este cercetat disciplinar, in calitatea sa de salariat in cadrul Directiei Stiri, unde prezinta Telejurnalul zilnic.
Directia Stiri este condusa de Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci, n.r.), insa Adrian Bucur nu a precizat cine a declansat cercetarea disciplinara in cazul sau si in ce context este cercetat disciplinar.
Pe de alta parte, Adrian Bucur spune in scrisoarea deschisa ca a dat o anumita nota atunci cand a evaluat activitatea producatorului general al TVR, care nu a fost insa luata in calcul.
„Deplang soarta comisiei de contestatii, cata vreme, dupa evaluarea producatorului general (Cristian Zgabercea, n.r.), a fost incheiat imediat un proces verbal in absenta mea, in care erau luate in calcul numai notele favorabile celui evaluat. Desi acest proces verbal ar fi trebuit semnat de catre toti membri comisiei de evaluare, mie nu mi-a fost inmanat acesta pentru a-l semna. Mai mult, pe el apar semnaturile unor persoane care nu faceau parte din comisia respectiva. Imi rezerv in continuare dreptul si atributia de a transmite nota pe care i-am acordat-o respectivului manager pana la finalul etapei de evaluare”, spune Adrian Bucur.
Acesta mai spune ca dorinta sa „de a evalua corect, nepartinitor si profesionist performantele managerilor din SRTv” il obliga sa-si asume in continuare misiunea de a contribui la redresarea si recredibilizarea Televiziunii Romane.
„Nevoia de a destructura grupurile de interese din TVR este mai stringenta decat oricand si va asigur ca nu ma voi lasa intimidat si nu ii voi dezamagi pe aceia care cred, ca si mine, ca in televiziunea publica trebuie sa isi gaseasca locul, din nou, profesionistii si oamenii de caracter”, mai spune Adrian Bucur.
Contactat de Mediafax, Adrian Bucur nu a dorit sa faca alte comentarii referitor la cine sunt persoanele care ar fi facut presiuni asupra sa.
Consiliul de Administratie (CA) al SRTv, din care face parte si Adrian Bucur, a decis in luna noiembrie sa demareze procedurile pentru evaluarea personalului de management si a personalului de executie din Televiziunea Romana.
Intr-o prima etapa este evaluat managementul si middle managementul din TVR, iar intr-o a doua etapa va fi evaluat personalul de executie din Televiziunea Romana.
Evaluarile ar urma sa fie realizate anual in TVR, ca urmare a procesului de restructurare de personal care s-a desfasurat anul trecut in Televiziunea Romana.
In anul 2013, Televiziunea Romana a fost marcata de procesul de concediere colectiva. Astfel, in urma selectiei de personal realizate in 2012, pe vremea fostului presedinte-director general al SRTv Claudiu Saftoiu, la inceputul anului 2013 au fost concediati 619 angajati.
Intr-o conferinta de presa din 5 martie 2014, Stelian Tanase, actualul presedinte-director general al TVR, a declarat ca numarul de angajati inainte de restructurarea care s-a facut in anul precedent in Societatea Romana de Televiziune era de 3.149 (numar de posturi 3.236).
Dupa restructurare, TVR a ramas cu 2.535 de angajati (2.450 de posturi), dupa cum a mai spus Stelian Tanase.
Multi dintre fosti angajati ai Televiziunii Romane care au fost concediati in 2013, in cadrul procesului de restructurare, au dat in judecata TVR si se lupta in instanta pentru a reveni in institutie.
- Un membru CA SRTv ii cere sefului TVR Cluj sa spuna daca a facut demersuri pentru Eurovision
La randul sau, un alt membru al CA al SRTv, Radu Carp, a trimis la randul sau o scrisoare publica prin care ii solicita directorului TVR Cluj, Romeo Couti, care este la randul lui supus evaluarilor, sa faca dovada ca a contractat administratia locala din Cluj-Napoca pentru organizarea Eurovision in acest oras.
„In conditiile in care TVR a precizat, la solicitarea presei, ca procesul de selectie a locului de desfasurare a preselectiei nationale a competitiei Eurovision 2015 a inclus luarea in calcul a tuturor celor cinci studiouri teritoriale (Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Craiova si Iasi) si ca acestor studiouri li s-a cerut sa stabileasca parteneriate cu administratiile publice locale in vederea organizarii acestui eveniment, va solicit public sa prezentati documentele care atesta solicitarea TVR care v-a fost adresata, precum si dovada contactarii de catre TVR Cluj a autoritatilor administratiei locale (Primarie, Consiliu Judetean)”, spune Radu Carp, membru al CA al TVR, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Romeo Couti, directorul TVR Cluj si transmisa si agentiei Mediafax.
Radu Carp spune ca face aceasta solicitare „in contextul in care Primaria Cluj a precizat ca nu a existat nicio comunicare institutionala cu Televiziunea Romana sau statia regionala a acesteia, TVR Cluj, cu privire la posibilitatea de a organiza acest eveniment la Cluj”.
Finala Selectiei Nationale a concursului Eurovision 2015 va avea loc pe 8 martie, in Sala Polivalenta din Craiova si va fi transmisa in direct de Televiziunea Romana, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentantii TVR in data de 29 ianuarie.
„Edilii mai multor orase din tara si-au manifestat dorinta de a fi gazda si de a sprijini realizarea selectiei nationale a concursului Eurovision din acest an. Doua motive au primat in alegerea orasului Craiova: are o sala polivalenta inaugurata recent, la sfarsitul anului 2012, cu o capacitate de peste 4.000 de locuri, a doua ca marime din Romania; pe de alta parte, Craiova lupta pentru titlul de <> pentru anul 2021, lucru care se va decide anul viitor”, se spunea in comunicatul TVR.
Ulterior, deputatul PSD Aurelia Cristea i-a cerut lui Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, sa spuna care au fost criteriile care au stat la baza deciziei organizarii finalei selectiei nationale a concursului Eurovision 2015 in orasul Craiova.
Aceasta l-a acuzat pe primarul Emil Boc ca este vinovat de faptul ca finala selectiei nationale a concursului Eurovision nu se desfasoara la Cluj-Napoca, ci la Craiova, si sustine ca acesta nu a fost interesat sa discute cu conducerea TVR Cluj pe tema organizarii evenimentului.