Presedintia letona a Consiliului UE sustine TTIP ca "decizie strategica" si vrea mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei. Care este pozitia Romaniei
Presedintia letona a Consiliului Uniunii Europene sustine Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) negociat in prezent de UE cu SUA, pe care il considera o decizie strategica si un mijloc pentru crearea unui centru de gravitatie mondial care sa ajute ambele parti in fata competitorilor, a declarat, miercuri, ambasadorul Letoniei la Bucuresti, Ilgvars Klava. Diplomatul a subliniat, in schimb, ca UE isi va mentine sanctiunile impotriva Rusiei, in conditiile lipsei vreunui progres in detensionarea situatiei din Ucraina. Si ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, a exprimat sustinerea Romaniei pentru TTIP precum si mentinerea sanctiunilor UE impotriva Rusiei.
Ambasadorul leton a invocat doua motive pentru care preseditia letona a Consiliului UE sustine incheierea TTIP:
- „Sustinem cu tarie TTIP. Il vedem ca element economic, pentru intarirea relatiilor economice dintre America de Nord si Europa pentru a concura mai bine in lumea globalizata. Este vorba de a combina resursele, este o decizie strategica.
- In acelasi timp, are o importanta geopolitica in Europa. Progresul in TTIP stabileste si un fel de centru de gravitatie geopolitic. Asadar, e o competitie globala, care afecteaza si scena politica a lumii. Depinde cine este centrul de gravitatie. Daca avem succes in America de Nord si Europa si facem aici centrul de gravitatie, atunci alte regiuni vor fi obligate sa se ajusteze la parametrii pe care ii stabilim noi cu americanii”.
Ilgvars Klava a avertizat ca, in lipsa TTIP, cel mai probabil Uniunea Europeana va fi nevoita sa-si modifice standardele comerciale dupa cum vor stabili competitorii de pe piata globala.
„Daca nu vom avea succes, cel mai probabil noi vom fi pusi in situatia de a ne ajusta parametrii la alte centre de gravitatie care se stabilesc in lume. Deci TTIP este cea mai buna preferinta posibila, asa cum o vedem acum”, a sustinut diplomatul leton.
Si Romania este un sustinator al incheierii aordului transatlantic de liber-schimb SUA-UE. „Parteneriatul transatlantic trebuie sa ramana un pilon fundamental al actiunii externe a UE”, a declarat ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu.
In privinta sanctiunilor Uniunii Europene fata de Rusia, presedintia letona a Consiliului UE considera ca Rusia nu a facut practic nimic pana acum care sa justifice o atenuare a acestor sanctiuni.
„Linia presedintiei noastre corespunde cu linia decisa de Consiliul pe Afaceri Externe, potrivit careia nu exista niciun semn de imbunatatire pana acum, in Ucraina, care sa ne permita sa ne schimbam sau sa ne atenuam sanctiunile asupra Rusiei”, a spus Ilgvars Klava.
El si-a motivat pozitia tinand cont atat de anexarea Crimeei de catre Rusia cat si de conflictul militar din estul Ucrainei.
Si Romania este pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei. La Consiliul UE pe afaceri externe, „toti ministrii de externe s-au exprimat ca nu exista niciun fel de motiv, in acest moment, ca regimul sanctiunilor sa fie relaxat”, a mentionat Bogdan Aurescu.
„Din punctul de vedere al Romaniei, pentru a putea gandi o eventuala relaxare a regimului de sanctiuni, trebuie sa avem progrese pe teren, iar aceste progrese trebuie sa fie durabile, masurabile, sa poata sa fie monitorizate”, a completat el.
In context, ministrul roman de externe a acuzat o „inrautatire a climatului de securitate in regiune”. „Constatam ca avem mai multe victime, morti, raniti, o intensificare a ostilitatilor”, a spus Aurescu, referitor la conflictul armat din estul Ucrainei.
El a subliniat ca o progrese durabile in ceea ce priveste situatia din estul Ucrainei, care sa determine atenuarea sanctiunilor UE asupra Rusiei, ar insemna ca:
- partile implicate sa ajunga la o concluzie cu privire la traseul liniei de contact intre separatisti si restul Ucrainei,
- monitorizarea acestei linii de contact,
- monitorizarea frontierei ruso-ucrainiene, pentru a nu mai permite intrarea de echipament si de personal neautorizat in teritoriul ucrainean,
- retragerea artileriei grele si a celorlalte echipamente militare din zona adiacenta liniei de contact.
„Acestea sunt progresele pe care le asteptam la nivelul UE si vrem sa fie durabile, adica sa nu vedem o reversibilitate a acestor evolutii„, a conchis Bogdan Aurescu.