Sari direct la conținut

New York Times: Dan Voiculescu – printre oligarhii locali care isi intaresc controlul asupra media din tarile est-europene. "Ingrijorari profunde privind libertatea presei" in regiune

HotNews.ro

New York Times il include pe Dan Voiculescu in randul oligarhilor din Europa Centrala si de Est care isi consolideaza controlul asupra media din tarile lor, „una dintre evolutiile din regiune care, la un sfert de veac dupa prabusirea Zidului Berlinului, ridica semne de intrebare privind progresul spre standardele occidentale legate de democratie si libertatea de exprimare”.

Intr-un articol intitulat Oligarhii Europei de Est strang participatii in companii media, New York Times observa ca „in Europa de Est, oligarhi locali si grupuri de investitii – unele fiind legate direct de conducerea politica a tarilor lor – aduna ziare si alte companii media, producand ingrijorari profunde in randul jurnalistilor si al altora cu privire la libertatea presei”.

  • „Ca in Rusia, cresc ingrijorarile referitoare la o concentrare potential periculoasa a puterii in mainile unor oameni care au reusit sa acumuleze atat avutii, cat si influenta politica si care isi extind tot mai mult controlul asupra media”, scrie ziarul american.

Acesta prezinta mai multe exemple din diverse tari ale regiunii. In cazul Romaniei, exemplul dat este cel al lui Dan Voiculescu: „In Romania, cea mai mare televiziune de stiri, postul de dreapta (sic!) Antena 3, este doar o parte a unui vast imperiu media detinut de miliardarul Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator. In august, dl. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani inchisoare pentru spalare de bani”.

Cazuistica prezentata de New York Times pleaca de la evenimente recente din Slovacia, unde o participatie substantiala la „ultimul ziar serios si independent” a fost vanduta de proprietarul german catre un „grup de investitii bine conectat care s-a numarat printre tintele anchetelor acestei publicatii”. Ca urmare a intrarii Penta Investments in actionariat, redactorul sef al ziarului SME, Matus Kostolny, precum si o buna parte dintre angajati si-au depus demisia.

NY Times scrie ca situatia din Slovacia este o continuare a evenimentelor ce au marcat regiunea in ultimii ani – companii occidentale care detineau institutii media in Europa Centrala si de Est au inceput, in urma crizei financiare, sa se retraga de pe aceste piete, pentru a-si concentra atentia asupra activelor lor principale. „Se pare ca, asa cum nu le-a pasat de politica slovaca, nu le-a pasat nici cui vand ziarele si impactul vanzarii asupra societatii cehe si slovace”, sumarizeaza efectele, pentru publicatia americana, redactorul-sef al SME, Matus Kostolny.

Situatii similare cu cele din Slovacia si Romania, prezentate de NY Times:

  • Magnatul Andrej Babis, ministru de Finante in actualul guvern de la Praga, detine mai multe institutii media majore si cea mai mare editura din Republica Ceha
  • In Letonia, proprietarii reali ai unor institutii media importante s-au folosit de legislatia opaca pentru a ramane ascunsi. Ei au fost identificati doar in urma unei recente anchete de coruptie.
  • In Ungaria, unde statul controleaza o buna parte din media, asociati importanti ai lui Viktor Orban, precum omul de afaceri Lajos Simicska, fost coleg de scoala al premierului, detin la randul lor participatii importante.
  • Cativa oligarhi controleaza companiile media din Bulgaria, tara care figureaza adesea pe ultimul loc in UE, in clasamentul global al Libertatii Presei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro