Lukacsi: Stirile TVR au relatat toate protestele din campania electorala. Se incearca discreditarea mea
Agentia MEDIAFAX i-a transmis, marti, o serie de intrebari lui Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), prin intermediul Departamentului de Comunicare al TVR, dupa ce Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), au solicitat public, in aceeasi zi, demiterea lui Lukacsi din functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri, din cauza ca „televiziunea publica a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestatiile publice de vineri, 14 noiembrie”. Stelian Tanase a declarat ca va lua o decizie in privinta directorului Stirilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizand ca este nemultumit de modul in care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care in opinia sa ar fi trebuit difuzate live.
Pana joi – cand agentia MEDIAFAX a prezentat punctul de vedere al lui Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, care s-a declarat nemultumit de modul in care au fost reflectate la TVR protestele din 14 noiembrie -, Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis niciun raspuns la intrebarile adresate marti de MEDIAFAX lui Claudiu Lukacsi. Reprezentanti ai TVR au precizat joi, pentru MEDIAFAX, ca nu au niciun punct de vedere de comunicat pe acest subiect.
Claudiu Lukacsi a declarat joi noaptea, pentru MEDIAFAX, ca a raspuns la intrebarile adresate inca de marti, iar raspunsurile le-a transmis Departamentului de Comunicare din TVR, in conformitate cu regulamentele din Televiziunea Romana. El a precizat ca Departamentul de Comunicare din TVR este in subordinea lui Stelian Tanase si a facut dovada e-mailului pe care l-a transmis marti catre Departamentul de Comunicare al TVR, in care a raspuns la intrebarile adresate de MEDIAFAX.
Potrivit lui Lukacsi, este „de neinteles” de ce Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis raspunsurile la intrebari. „E de neinteles, pentru ca domnul Tanase are de doua zile punctul meu de vedere oficial. Mi se pare de necrezut”, a spus Claudiu Lukacsi.
De asemenea, Claudiu Lukacsi a precizat ca are convingerea ca in prezent se incearca discreditarea sa, pentru a fi inlocuit din functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri din TVR.
„Am convingerea ca sunt persoane care pun in scena un plan de discreditare a mea. Faptul ca se arunca asupra mea toate acuzatiile, fara ca macar sa se tina cont de realitate si mi se obstructioneaza dreptul la libera exprimare constituie un caz grav de hartuire asupra unui jurnalist si un linsaj mediatic care are ca scop inlocuirea mea din functie in scopul preluarii acesteia de catre alte persoane interesate”, a spus Claudiu Lukacsi.
Intrebat daca el considera intemeiata solicitarea celor trei membri ai CA al SRTv privind demiterea sa de la conducerea Stirilor TVR, Claudiu Lukacsi a declarat ca nu cunoaste motivele obiective ale acestei solicitari.
Raspunzand unei alte intrebari, referitoare la posibilitatea demiterii unui director al institutiei, care ocupa o functie in urma unui concurs castigat, Claudiu Lukacsi a afirmat: „Din cate cunosc, nu este posibila o astfel de situatie decat pentru management defectuos sau incalcarea grava a regulamentelor interne”.
In ceea ce priveste reflectarea protestelor din 14 noiembrie, la TVR, Claudiu Lukacsi a spus ca acestea au fost reflectate in emisiunile de stiri.
„In emisiunile de stiri de la ora 22.00, pe TVR 2, si de la ora 14.00, primul Telejurnal al zilei pe TVR 1. Fac mentiunea ca toate protestele din Romania, in perioada campaniei electorale, inclusiv din strainatate, au fost prezentate in toate jurnalele de stiri, conform deciziei editoriale a producatorilor responsabili”, a spus Claudiu Lukacsi.
El a mai spus ca a fost o singura exceptie in data de 14 noiembrie, la Telejurnalul de seara de pe TVR 1, cand din motive obiective protestele nu s-au putut include in emisiunea de la acea ora, fiind insa difuzate in emisiunea de stiri de la ora 22.00.
„Aceste motive sunt urmatoarele: in Bucuresti la ora 18.30, conform informatiei primite de la reporterul de teren, in strada erau in jur de 40 de persoane care nu aveau nicio revendicare. In alte orase, mitingurile au inceput si s-au desfasurat dupa orele 18.00 si nu s-au primit in timp util materialele filmate de la studiourile terioriale. In plus, Departamentul de stiri nu mai are dreptul sa plateasca ore suplimentare, conform deciziei domnului Stelian Tanase. In acelasi timp se desfasurau alte evenimente politice unde au fost trimise cu prioritate resursele umane: declaratia presedintelu Basescu, evenimentul de lansare al noului USL, activitatile publice de la staff-ul domnului Klaus Iohannis In aceasta situatie, din explicatiile primite de la producatorii Telejurnalului, am aflat ca a fost adus mai devreme din programul legal de lucru reporterul de noapte care a fost trimis la protestele din cursul serii. Acesta a revenit in televiziune cu filmarea si informatiile obtinute de pe teren si le-a pus la dispozitia producatorilor de la emisiunea de stiri de la ora 22.00. Acestea si cele din alte orase au fost difuzate imediat dupa finalizarea lor”, a explicat Claudiu Lukacsi.
Intrebat daca a discutat cu Stelian Tanase cu privire la acest subiect si daca acesta i-a cerut demisia, Claudiu Lukacsi a negat. „N-am fost intrebat nici in ziua de 14 noiembrie, nici cu alta ocazie, desi frecvent domnul Tanase solicita ca anumite materiale sa fie introduse in jurnalele de stiri. Fie personal, fie prin intermediul Producatorului General. De aceasta data, niciunul dintre acestia nu mi-a solicitat nimic, desi am anuntat care este situatia de fapt. In cursul zilei de ieri (17 noiembrie, n.r.), dupa ce am aflat ca, anterior acesteia, domnul Tanase a publicat pe blogul personal un articol acuzator la adresa mea, mi-a fost transmisa o solicitare din partea dumnealui pentru explicatii care urmeaza sa-i fie prezentate, in scris, pana pe 20 noiembrie 2014, asa cum mi-a fost comunicat”, a spus Claudiu Lukacsi.
„Consider acest gest ca pe o antepronuntare si un proces de intentie, mai ales ca in TVR, ca peste tot in media, exista independenta editoriala si un control ierarhic editorial, in care ultima veriga este managerul structurii. Prin urmare, solicitarea domnului Tanase porneste de la premisa eronata ca port raspunderea pentru deciziile editoriale ale unor jurnalisti protejati de dreptul la libera exprimare si de apelul, in situatii extreme, la clauza de constiinta. As vrea sa mai adaug ca Stirile TVR au relatat toate activitatile de interes public si evenimentele desfasurate in timpul campaniei electorale, conform dispozitiilor CNA care prevad sanctiuni in cazul incalcarii instructiunilor sale. Cu toate acestea, este cel putin ciudat ca in alte situatii, despre care inclusiv membrii Comitetului Director au solicitat verificarea unor incalcari ale dispozitiilor CNA, domnul Tanase nu le-a acordat nicio atentie. Intr-unul din cazuri, o emisiune inregistrata a fost transmisa live, cu acordul explicit al domnului Tanase, in timpul campaniei electorale, o decizie care a condus la incalcarea grava a regulilor CNA. Acestea prevad ca opiniile candidatilor nu pot fi difuzate in alte spatii decat cele comunicate la CNA ca fiind de dezbatere sau promovare electorala”, a mai spus Claudiu Lukacsi.
Pe de alta parte, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat joi dupa-amiaza, pentru MEDIAFAX, ca va lua o decizie in privinta directorului Stirilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizand ca este nemultumit de modul in care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care in opinia sa ar fi trebuit difuzate live.
Tanase a spus ca i-a cerut lui Lukacsi „o nota explicativa” inca de luni. „El s-a dus in concediu medical. Pe durata concediului medical nu poti sa aplici nicio sanctiune, nicio mutare, nimic. Il asteptam sa se intoarca din concediu si mi-a trimis nota explicativa. Am citit-o, am vazut despre ce e vorba. Il asteptam sa se intoarca si sa vedem ce se va intampla. Nu vreau sa ma antepronunt sau sa spun de acum ce am de gand sa fac (…)”, a spus Tanase.
El a precizat ca va lua o decizie in cazul lui Lukacsi, dupa ce subiectul va fi discutat in Comitetul Director si in Consiliul de Administratie al TVR. El a precizat insa ca trebuie sa respecte niste regulamente din TVR, „care sunt foarte in dezavantajul conducerii”, respectiv a sa. „Dar totusi sunt niste posibilitati. O sa le exploram. O sa vedem. In orice caz, am fost foarte nemultumit de situatia care s-a produs in seara aia (pe 14 noiembrie, n.r.)”, a spus Tanase.
El a precizat ca TVR a difuzat informatii despre protestele din 14 noiembrie doar in jurnalul din acea zi, de la ora 22.00. „A difuzat la 22.00. A dat mai tarziu, dar putea sa se dea si la 20.00. Existau toate conditiile intrunite ca acele informatii de la Cluj, de la Timisoara sa fie date in jurnalul de la ora 20.00. Nu exista si nu am gasit pana acum un motiv real – pentru ca am stat de vorba cu oamenii din redactie – un motiv real pentru care sa nu se fi dat. Si am fost foarte frustrat ca nu mi se pare in regula sa pierd competitia cu alte televiziuni. Eu vreau sa fiu primul la stire, sa dau primul, sa dau mai amplu, mai bine, nu sa lipsesc de pe piata”, a spus Stelian Tanase.
Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, in care manifestantii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot in diaspora.