Business Report: Guvernul reconfirma dezastrul bugetar: Renunta la bani europeni si autostrazi ca sa poata finanta primarii; Cine vor fi noii sefi ASF peste asigurari si pensii; Statul a incasat dividende de 1,4 miliarde lei de la companiile energetice
Guvernul reconfirma dezastrul bugetar: Renunta la bani europeni si autostrazi ca sa poata finanta primarii. A doua rectificare a bugetului, din acest an, taie masiv de la proiectele finantate din fonduri UE, inclusiv de la autostrazi, si aloca peste doua miliarde lei administratiilor locale, atat direct, cat si prin Ministerul Dezvoltarii. Proiectul de rectificare bugetara, al doilea din acest an, reitereaza strategia aplicata de guvern in prima parte a anului si reflectata de rectificarea anterioara care a avut loc in ultima zi din luna iulie. Veniturile totale sunt diminuate cu 1,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 1,48 miliarde lei. Cu acest calcul artimetic, executivul spune, iarasi, ca a reusit o rectificare pozitiva. Analizand, insa, capitolele de la care se reduc fondurile, se constata ca sume enorme au fost, din nou, redirectionate de la proiecte majore din fonduri europene, cum ar fi autostrazile, si ca Romania renunta la aproape 4 miliarde de lei din aceasta sursa, scrieCapital.ro.
Cine vor fi noii sefi ASF peste asigurari si pensii. Cercetat penal pentru infractiuni legate direct de functia pe care inca o ocupa, Corneliu Moldoveanu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) va fi indepartat din functie. Locul sau ar putea fi ocupat de Corneliu Coca Constantinescu, actualmente membru neexecutiv al consiliului ASF. In acelasi timp, functia de prim-vicepresedinte lasata libera prin plecarea lui Daniel Daianu la BNR ar putea reveni lui Marius Vorniceanu, fost sef la Garda Financiara, anuntaEconomica.net.
Statul a incasat dividende de 1,4 miliarde lei de la companiile energetice. Dividendele cuvenite statului roman de la societatile energetice unde este actionar totalizeaza 1,48 miliarde lei pentru anul 2013, dupa cum arata un raport de activitate al Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie. In 2012, statul a incasat de la societatile energetice unde este actionar dividende de 1,34 miliarde lei, conform sursei citate. Companiile energetice cu plati restante sunt Hidroelectrica Serv, Electrocentrale Bucuresti, Complexul Hunedoara, Electrocentrale Galati si Electrica Serv. Bilantul Directiei Privatizare indica un nivel total al platilor restante pe care le datoreaza aceste societati la circa 846 milioane lei la 31 decembrie 2013. Directia sustine ca se iau masuri pentru reducerea acestor datorii astfel incat platile restante sa ajunga la circa 552 milioane lei la finele acestui an. In cazul Hidroelectrica Serv, masurile pentru reducerea arieratelor vizeaza extinderea si diversificarea activitatii, obtinerea de lucrari suplimentare, reesalonarea datoriilor catre principalii furnizori, dar si a celor restante la bugetul de stat, precum si contractarea unei linii de credit de 9 milioane de lei pentru finantarea productiei, informeazaBursa.ro.
Cele 4 Romanii si drumul fiecareia pana la euro. Divergenta interna severa. Romania a transmis la Bruxelles, in luna aprilie a acestui an, noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntand ca angajamentul de adoptare a monedei euro „va deveni un obiectiv realizabil si necesar” la data de 1 ianuarie 2019. Desi Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderarea la euro, indicatorii de convergenta reala arata insa ca tara, cu exceptia Capitalei, este departe de standardele zonei :Cursdeguvernare.roprezinta, in aceasta analiza, existenta a nu mai putin de 4 „Romanii” – expresie a unei profunde divergente interne, care explica atat dificultatile pe care le vom avea la integrarea in zona euro, cat si disfunctionalitatile structurale din economie. Important: In analiza noastra am folosit 5 criterii de convergenta interna, aplicate nu la nivel de regiuni, ci la nivel de judete : deocamdata acestea sunt unitatile administrative cu personalitate juridica aliniate la normele NUTS.
Ambasadorul Poloniei la Bucuresti: „Gazprom incearca sa divida si sa conduca UE”. Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, crede ca Rusia „va incerca sa foloseasca Transnistria, care se afla sub controlul Moscovei, ca instrument de presiune pentru a face drumul Republicii Moldova spre Europa cat mai dificil”. Diplomatul polonez spune ca Varsovia si Bucurestiul au relatii „excelente”, iar parteneriatul strategic dintre ele se testeaza in aceasta perioada de „criza” de la granitele celor doua tari. Din punctul lui de vedere, Romania si Polonia se afla la adapost de orice eventuala agresiune a Rusiei, datorita umbrelei NATO: in plus, Varsovia isi propune sa cheltuiasca „in jur de 40 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani pentru inzestrarea militarilor cu echipamente tehnice, inclusiv dintre cele foarte sofisticate de aparare aeriana, echipamente moderne pentru nave de razboi, dar si pentru fortele de uscat”, anuntaRomania Libera.
Adio, polite RCA ieftine! Asiguratorii au crescut preturile si cu 40%. Primele platite pentru asigurarea de raspundere civila auto aveau diferente foarte mari, de la companie la companie, in urma cu cateva luni. Capital a publicat, in mai 2014, un articol pe aceasta tema, cu preturile practicate de firme la acel moment, conform datelor culese din piata. Am repetat experimentul saptamana aceasta pentru acelasi tip de autoturism. Fara pretentia ca acest exemplu (cel din tabelul alaturat) reprezinta fidel mersul intregii piete, constatam, dupa 4 luni, ca diferentele s-au diminuat. In mai, cea mai ieftina polita, vanduta de compania Astra, costa 419 lei, iar cea mai scumpa, de la Uniqa – 972 de lei, adica un pret mai mare cu 553 lei, sau cu 130%. Deci mai mult decat dublu.In septembrie, tot Astra comercializeaza cea mai ieftina asigurare, dar de data asta la un nivel de 498 lei, iar pretul cel mai ridicat il are Asirom – 865 lei, asadar cu 160 de lei in plus, respectiv 32%, informeazaCapital.ro.