Patronatele franceze propun o terapie de soc pentru combaterea somajului record
Patronatele franceze au propus miercuri o controversata terapie de soc pentru combaterea somajului record, care include reducerea numarului zilelor de sarbatoare si relaxarea prevederilor referitoare la salariul minim si a celor privind timpul de lucru, intr-o tara acuzata de imobilism.
„Perioada ezitarilor, a tergiversarilor si a jumatatilor de masura a trecut”, avertizeaza un document al Miscarii Intreprinderilor din Franta (Medef), cea mai mare organizatie patronala din tara, transmite AFP, preluata de Mediafax.
Presedintele organizatiei, Pierre Gattaz, a avertizat ca „politica opozitiei sistematice din Franta” va duce tara in prapastie, el cerand o dezbatere lipsita de inhibitii.
De inspiratie liberala, masurile propuse, dintre care unele au provocat un scandal saptamana trecuta dupa ce au existat scurgeri de informatii in presa, au fost prezentate in ziua in care au fost publicate date oficiale referitoare la piata muncii.
In pofida unei scaderi usoare a somajului in august, dupa noua luni de crestere, numarul somerilor este totusi de 3,5 milioane, din cauza activitatilor economice nesatisfacatoare din acest an, care au determinat guvernul sa reduca estimarile de crestere economica pentru 2014 la numai 0,4%.
Presata de guvernul socialist sa ofere solutii, Medef sustine un plan de creare a 1 milion de locuri de munca in cinci ani, din care 100.000 prin eliminarea a doua sarbatori publice.
In Franta exista 11 zile de sarbatoare, cifra aflata la nivelul mediei europene. Propunerea a provocat zambete in randul anumitor economisti potrivit carora calculul avansat de Medef, privind o contributie de un punct procentual la cresterea economica, nu tine cont de realitatile economice, cum ar fi contributia zilelor de sarbatoare la sectorul turismului si recrearii, foarte dezvoltat in Franta.
Pentru combaterea somajului, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor, care sa permita companiilor sa angajeze personal cu salarii sub nivelul salariului minim.
Organizatia patronala vrea si revizuirea principiului timpului legal de munca saptamanal de 35 de ore, impus tuturor companiilor, pentru a da posibilitatea prelungirii acestuia in cadrul negocierilor de la nivelul companiilor.
Asa cum era de asteptat, planul patronal a fost imediat crticiat de sindicate. Cel mai mare dintre acestea, CGT, a calificat proiectul un recul social periculos.