Clubul Roman de Presa: Dupa cazul Turcescu, autoreglementarea trebuie consolidata, legiferarea de luat in considerare
Clubul Roman de Presa (CRP) considera ca efectele negative ale cazului „Robert Turcescu, ofiter acoperit” trebuie contracarate prin consolidarea autoreglementarii profesiei de jurnalist si prin legiferare, daca in interiorul profesiei se decide ca aceasta este oportuna, potrivit Mediafax.
„Efectele negative ale cazului ᅡRobert Turcesu, ofiter acoperitᅡ trebuie contracarate prin consolidarea autoreglementarii profesiei de jurnalist, prin aderarea explicita si functionala la unul dintre codurile etice ale asociatiilor profesionale sau prin respectarea codurilor proprii ale companiilor din mass-media, care ar trebui completatea cu o prevedere referitoare la conflictul de interese ᅡjurnalist-ofiter acoperitᅡ”, se spune intr-un comunicat al Clubului, remis miercuri redactiilor.
CRP crede ca „si legiferarea acestei incompatibilitati se poate lua in considerare, daca oportunitatea se decide in interiorul comunitatii jurnalistilor si a patronatului din mass-media”.
Clubul considera ca „profesia de jurnalist si calitatea de ofiter acoperit al unui serviciu de informatii sunt incompatibile etic si practic” si reaminteste ca prin codul sau deontologic se recomanda ca „ziaristul sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, pentru evitarea conflictului de interese”.
De asemenea, Clubul isi „exprima speranta ca si liderii comunitatii de informatii vor reflecta asupra efectelor si consecintelor cazului ᅡRobert Turcescu, ofiter acoperitᅡ”.
„ᅡCazul Robert Turcescu, ofiter acoperitᅡ demonstreaza ca democratia in Romania ramane vulnerabila si ca mass-media trebuie consolidata economic, profesional si etic din interior”, se mai spune in comunicatul CRP.
Saptamana trecuta, duminica, jurnalistul Robert Turcescu a dezvaluit pe blogul sau ca a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulata „Marturise si spovedanie” a fost insotita de copii ale unui livret militar cu fotografia sa si doua state de plata. Pe livretul militar apare stampila MApN – UM 02515.
„Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos cateva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit”, a scris Turcescu pe blogul personal. „Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intampla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sunt pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor”, a scris acesta.
Duminica seara, intr-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat ca documentele sunt reale, fara a spune al carei institutii ar fi fost ofiter acoperit. Turcescu a spus ca este dispus oricand va fi chemat in fata judecatorului sa spuna tot ceea ce stie despre aceste documente. Robert Turcescu a anuntat totodata ca se retrage din presa.
MApN a precizat luni ca nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizand ca aplica legile tarii si ca, daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte.
„In legatura cu informatiile referitoare la Robert Turcescu, aparute in spatiul public in ultimele zile, facem urmatoarele precizari: Ministerul Apararii Nationale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplica legile tarii si considera ca dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice. Daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte”, se arata intr-un comunicat al MApN.
Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu declara, luni, ca Robert Turcescu face „o mascarada”, el precizand ca livretul militar atesta calitatea de cadru militar in rezerva, si nu activ, iar cadrele in rezerva nu primesc solda decat pentru perioadele de concentare pentru pregatire militara.
El a mentionat ca in cazul ofiterilor in rezerva acestia „primesc solda doar in situatia in care sunt concentrati pentru activitati de pregatire militara, si numai pentru perioada respectiva”.
In anul 2012, Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu aparea pe o lista impreuna cu politicieni, fosti ministri, primari, presedinti, alti jurnalisti. Atunci, Robert Turcescu, a sustinut, intr-o scrisoare adresata MApN, ca pentru el acest lucru reprezinta o ¬regretabila eroare¬ si solicita de urgenta ¬indreptarea acestei situatii prin revenirea la starea de fapt: cetatean roman care nu si-a satisfacut stagiul militar si, prin urmare, nu poate apartine corpului ofiteresc al Armatei Romane¬. Robert Turcescu spunea, ca in situatia in care nu i se va anula gradul primit ¬in mod accidental¬, va ¬actiona in judecata MApN pentru prejudicii grave de imagine si tragerea la raspundere a celor care se fac vinovati de acest lucru”.
MApN a dat publicitatii in august 2012 o lista cu cei carora le-au fost acordate grade militare in perioada 2010-2012 si pentru care s-au inregistrat nereguli, in care apareau inclusiv politicieni, sportivi renumiti si in care se regasea si numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti ca Parchetul instantei supreme evalueaza situatia in cazul lui Robert Turcescu, dupa ce acesta a dezvaluit ca a fost ofiter acoperit, si ca va comunica daca va fi luata o decizie privind o eventuala ancheta pentru o infractiune.