Ordonanta de Urgenta privind "taxa pe stalp" ramane fara norme metodologice. Eventualele clarificari au fost puse in sarcina Parlamentului care este in vacanta
Una dintre intrebarile adresate cel mai des in ultima perioada Ministerului Finantelor este „Cand vor fi publicate normele metodologice pentru aplicarea OUG 102/2013 privind impozitul de 1,5% pe constructiile speciale (asa-numita taxa pe stalp)?”. La aceasta intrebare, Ministerul Finantelor a transmis HotNews.ro un raspuns evaziv din care reiese, insa, ca actul normativ va suferi modificari, iar in acest sens este nevoie de „o forta juridica superioara” unor norme metodologice. Astfel, potrivit Ministerului Finantelor, modificarea ar putea fi facuta in Parlament. Insa, Parlamentul este in vacanta pana pe 26 mai, exact data pana la care companiile trebuie sa achite jumatate din valoarea „taxei pe stalp”.
Parlamentarii si-au luat vacanta pe perioada campaniei electorale. Dupa venirea din aceasta vacanta vor mai lucra pana la sfarsitul lunii iunie, dupa care vor intra in vacanta de vara.
„Taxa pe stalp” a fost aprobata prin Ordonanta de Urgenta la sfarsitul anului trecut, starnind nemultumiri in mediul de afaceri. Au existat multe semne de intrebare legate de baza de impozitare si de persoanele juridice care ar trebui sa achite aceasta taxa. De aceea, intreg mediul de afaceri astepta aprobarea acestor norme metodologice.
- Ce raspunde Ministerul Finantelor
„In conformitate cu dispozitiile art.29635 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar¬fiscale, baza impozabila este reprezentata de valoarea bruta a constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.
Solicitarea mediului de afaceri de modificare a bazei impozabile, prin natura sa, implica modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal printr-un act normativ cu o forta juridica superioara celei avute de o hotarare de Guvern prin care se aproba normele metodologice de aplicare a impozitului pe constructii.
In acest context, modificarea solicitata poate fi promovata prin amendamente aduse in procesul legislativ de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2013, aflat in derulare in Parlamentul Romaniei„.
Practic, Ministerul Finantelor nu raspunde la intrebarea daca si cand vor fi aprobate normele metodologice, insa aminteste de o solicitare a mediului de afaceri de modificare a bazei impozabile. Insa, din partea mediului de afaceri au venit mai multe solicitari. Una dintre ele era calcularea taxei la valoarea fiscala neta a activelor si nu la cea contabila bruta, asa cum prevede Ordonanta de Urgenta. Vezi aici detalii.De asemenea, agriculturii au cerut sa fie exceptati in unele cazuri de la plata acestei taxe. Chiar ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat in decembrie 2013 ca din punctul sau de vedere „sunt anumite categorii, precum platformele betonate, care sunt in anumite exploatatii agricole, care nu ar trebui sa intre in aceasta categorie”. In domeniul agriculturii, printre cei mai afectati ar fi legumicultorii deoarece taxa se aplica si pe sere.
- Ministrul finantelor spunea in martie ca eventuale modificari ar putea fi facute abia anul viitor
Intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna martie, ministrul finantelor, Ioana Petrescu, spunea ca „in acest moment nu este posibil sa facem nicio modificare pe aceasta taxa”. „Din cate stiu eu, am citit parerile mediului de afaceri…in acest moment nu e posibil sa facem nicio modificare pe aceasta taxa. Asta ar insemna sa re-negociem cu Fondul si nu cred ca vor fi facute schimbari pe aceasta taxa in acest an. Ramane de discutat pentru anul viitor, dupa ce vedem impactul bugetar al aplicarii acestei taxe pe constructii speciale”, spunea Ioana Petrescu in luna martie.
- ANRE amana recunoasterea taxei in preturile la energie
In conditiile in care lucrurile nu sunt clare, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa amane pentru semestrul al doilea recunoasterea noii taxe in preturile reglementate. „Recunoasterea in preturile reglementate a costului aferent impozitului pe constructii instituit prin prevederile OUG nr. 102/15.11.2013 a fost amanata pentru semestrul II 2014, datorita impactului major asupra pretului mediu de producere a energiei electrice (cca. 10 lei/MWh, conform valorii estimate de producatori), pentru a se evita transferarea catre consumatorii casnici (prin preturile/tarifele reglementate) a unui cost nejustificat, avand in vedere ca, pentru fundamentarea acestui cost, sunt necesare clarificari suplimentare privind stabilirea bazei de calcul la care se aplica procentul de 1,5 % (fiind vorba despre un impozit pe constructii, nu pe agregatele si instalatiile din interiorul constructiilor)”, se arata intr-un raport al ANRE.
Intr-adevar, actorii de pe piata energiei considera ca noua taxa ar creste costurile cu 10-11 lei/Mwh. Nuclearelectrica, de exemplu, a calculat pentru 2014 suma 22 de milioane de euro necesara achitarii taxei pe stalp. Hidroelectrica a estimat circa 40 de milioane de euro, iar Petrom intre 70 si 100 de milioane de dolari.
- Cat va incasa statul: 488 milioane de lei sau 2,5 miliarde de lei?
Si in privinta sumelor pe care ar urma sa le incaseze statul „taxa pe stalp” sunt o serie de discutii. In bugetul de stat pe 2014 a fost trecuta suma de 488 de milioane de lei, fiind o asa-zisa „estimare precauta”. Doar companiile la care Fondul Proprietatea este actionar vor plati la bugetul de stat 900 de milioane lei in 2014, potrivit reprezentantilor fondului. O estimare neoficiala vorbeste chiar despre incasari de circa 2,5 miliarde de lei in 2014 din „taxa pe stalp”.
Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.
Impozitul asupra valorii constructiilor se datoreaza incepand cu 1 ianuarie 2014 iar calculul si declararea acestuia se efectueaza de catre contribuabili anual, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv.