Nuclearelectrica a scos la vanzare un pachet urias de energie la pret redus
Nuclearelectrica a scos la vanzare pe piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM un pachet de 2,29 milioane MWh, pretul minim cerut fiind de 163 lei/MWh cu tot cu Tg, componenta de injectie in retea. Fara Tg, pretul ar fi de 152 lei/Mwh. Pretul este mult redus in conditiile in care anul trecut, Nuclearelectruca vindea cu 180 lei/Mwh. Practic, acum a ajuns sa vanda aproape de pretul de cost, ceea ce nu este in avantajul companiei, mai ales ca oferta vizeaza un contract pe doi ani, perioada de livrare fiind martie 2014-martie 2016. Potrivit unor surse din piata, la aceasta oferta ar putea raspunde ArcelorMittal, unul dintre marii consumatori care fac presiuni puternice pentru reducerea pretului final la energie.
Nuclearelectrica are deja in derulare un contract cu ArcelorMittal. Acesta a fost incheiat pe OPCOM in februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a cumparat de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, cu 18 lei/MWh mai mare fata de oferta de acum, pentru o perioada de 1 an si jumatate. Contractul ar urma sa expire in septembrie in acest an. Avand in vedere ca preturile pe bursa au scazut mult in ultimul an, ArcelorMittal a inceput sa se arate nemultumit de conditiile contractului in derulare. Pretul mediu pe piata contractelor bilaterale (PCCB), de pe OPCOM, a ajuns la 170 lei/MWh. ArcelorMittal doreste un pret si mai avantajos trendul fiind de scadere. ArcelorMittal a castigat deja si o alta batalie legata de pretul energiei electrice, alaturi de alti mari consumatori, precum Alro. In urma presiunilor facute de acestia asupra autoritatilor statului, premierul Victor Ponta a cerut insistent presedintelui Traian Basescu sa promulge legea privind reesalonarea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Basescu a promulgat legea, in cele din urma, iar cei care vor avea cel mai mult de castigat sunt marii consumatori industriali. Mai exact, marea miza a Legii este o schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, schema care presupune reducerea cu pana la 85% a numarului de certificate verzi.
Prin oferta actuala, Nuclearelectrica cere 163 lei/Mwh, insa in al doilea an de contract ar urma sa fie stabilit un alt pret in baza unei formule de calcul. Vezi documentul atasat.
Licitatia ar urma sa aiba loc pe 20 martie 2014.
Nuclearelectrica se asteapta deja ca 2014 sa fie un an slab pentru companie. Preturile sunt mici pe piata libera, iar pe piata reglementata trebuie sa vanda, conform unui ordin al Autoritatii Nationala de Reglementare, la nivelul costurilor. Nuclearelectrica estimeaza ca in 2014, profitul net va fi de doar 27,9 milioane de lei, de 16 ori mai mic decat cel din 2013.
Pretul de vanzare pe piata reglementata este de 145,88 lei/MWh, pret stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). De altfel, Nuclearelectrica a anuntat recent ca actioneaza in judecata ANRE din cauza ca obliga compania sa vanda energie catre populatie la un pret mult mai mic decat cel de pe piata. La ora actuala, pretul mediu pe piata este de circa 170 lei/MWh. Nici pe piata libera pretul nu este prea avantajos pentru Nuclearelectrica, avand in vedere ca in urma cu un an vindea energia cu peste 180 lei/MWh.
Nici Hidroelectrica nu este intr-o situatie prea fericita, ajungand sa vanda energie la preturi apropiate de costul de productie. De multe ori, nici la aceste preturi nu reuseste sa vanda.