Sari direct la conținut

Razboiul certificatelor verzi: Asociatia Industriei Fotovoltaice il acuza pe Victor Ponta ca face declaratii care nu corespund realitatii

HotNews.ro

Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania considera ca premierul Victor Ponta se afla intr-o grava eroare, iar declaratiile acestuia nu corespund realitatii in privinta intentiei Guvernului de a reduce numarul de certificate verzi. In acest moment, Guvernul si Presedintia se afla intr-un „razboi” legat de certificatele verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. La presiunile marilor consumatori de energie electrica, Victor Ponta vrea reducerea numarului de certificate verzi, in timp ce presedintele Traian Basescu afirma ca legea initiata de Guvern incalca un articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. La randul lor, producatorii de energie regenerabila spun ca certificatele verzi nu stau la baza scumpirii energiei, mai ales ca preturile au scazut foarte mult pe piata libera.

In aceste conditii, Basescu a trimis legea la Curtea Constitutionala.

„Au dreptate, îi susţin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deşi legea a fost votată de două ori de Parlament, preşedintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se REDUCE numărul de certificate verzi şi, în felul ăsta, nu creşte preţul la energie. Eu cred că aici Preşedintele realmente subminează economia naţională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are nişte interese legate de producătorii de energie regenerabilă şi sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate preşedintele Băsescu înţelege că ne subminează economia pentru nişte interese private cel puţin nelegitime”, a declarat zilele trecute Victor Ponta.

Ca reactie la aceasta declaratie, reprezentantii producatorilor de energie fotovoltaica spun ca „din pacate, Primul Ministru al Romaniei se afla intr-o grava eroare, iar declaratiile acestuia nu corespund realitatii cel putin din urmatoarele motive:

Certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern nr. 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014. Pe cale de consecinta, de aproximativ 3 (trei) luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa data de 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).

Pretul energiei electrice a scazut constant datorita energiei regenerabile. Conform datelor publice de pe site-ul pietei centralizate OPCOM (www.opcom.ro): (i) in data de 12 martie 2012 pretul de baza al energiei electrice era de 232,35 RON / MWh, (ii) in data de 12 martie 2013 pretul de baza al energiei electrice era de 183,96 RON /MWh si (iii) in data de 11 martie 2014 pretul minim al energiei electrice ajunsese la 116,05 RON / MWh. Aceste reduceri de pret se datoreaza exclusiv energei electrice din surse regenerabile.

Tot din datele de pe site-ul OPCOM (www.opcom.ro) putem observa cu usurinta ca in perioada ianuarie – iunie 2012 pretul unui certificat verde era de 246 RON, pe cand in sesiunea de tranzactionare martie 2014 pretul unui certificat verde a scazut la 160 RON.

„Legea de aprobare a fost trimisa de Presedinte la Curtea Constitutionala, in conformitate cu atributiile oferite de lege institutiei Presedintelui. Motivul pentru care legea a fost contestata este legat de faptul ca autoritatile romane nu au procedat in conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement. Legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi. Indrumam inca o data la prudenta in emiterea unor informatii incorecte cu privire la un domeniu in care s-au investit peste 6 miliarde de euro in Romania si au fost generate la bugetul de stat taxe de peste 450 milioane de euro pana in prezent”, mai spun reprezentantii Industriei Fotovoltaice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro