Sari direct la conținut

UPDATE Marile semne de intrebare ale trecerii pe sest a unei Ordonante de Urgenta prin care sunt transferate Transgaz si Transelectrica, doua companii listate pe bursa, de la Ministerul Finantelor la SGG

HotNews.ro

Guvernul a trecut prin sedinta de miercuri, 12 februarie, o ordonanta de urgenta privind transferul a doua companii foarte importante, listate pe bursa, Transelectrica si Transgaz, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, institutie afla in subordinea primului-ministru. Anuntul privind acest transfer a fost facut vineri, 14 februarie, la doua zile de la adoptare, luand prin surprindere toti actorii de pe piata energetica, in conditiile in care opinia publica nu a fost informata, asa cum ar fi fost normal, de aceasta intentie a Guvernului. Tot prin surprindere au fost luati si investitorii de pe bursa. Potrivit informatiilor HotNews.ro, textul ordonantei a fost elaborat cu doar o zi inainte de aprobarea sa de catre Guvern. Vezi in text si alte anomalii ale actului normativ.

  • UPDATE Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Aceasta mai prevede ca actiunile Transelectrica detinute la OPCOM, bursa energiei electrice si gazelor naturale, si la Formenerg, societate de formare a energeticienilor, vor fi trecute la Departamentul pentru Energie. Astfel, compania Transelectrica a ramas fara doua din societatile la care era actionara, urmand ca acestea sa fie administrate de departamentul condus de Constantin Nita. Acesta ar fi incercat si anul trecut sa preia cele doua societati.

Intrebat de ce nu au existat niciun fel de consultare publica si un anunt in prealabil pentru adoptarea acestei ordonante de Urgenta, premierul Victor Ponta e refuzat sa dea refuzat sa dea un raspuns clar. In schimb, a vorbit despre motivele adoptarii sale. Pe scurt, a spus ca Transelectrica si Transgaz sunt transportatori si nu pot sa fie, conform legislatiei europene, la Ministerul Energiei unde se afla si producatorii. A mai spus ca tot legislatia europeana nu permite ca aceste companii sa se afle la Ministerul Finantelor deoarece ar fi si reglementator in domeniul redeventelor, si administrator.

Intr-adevar, legislatia europeana transportatorii de energie electrica si gaze naturale prevede ca nu pot avea acelasi actionar care exista si la producatori. Este asa-numitul principiu al unbundling-ului, adica separarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare în entitati distincte. Pana anul trecut in martie, atat transportatorii, cat si producatorii se aflau la Ministerul Economiei. In urma presiunilor venite din partea Comisiei Europene si unui proces de infringement care a adus Romania intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul a aprobat in martie 2013 transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor. Aceasta ca sa nu mai existe acelasi actionar si la producatori, si la furnizori. Nimeni nu a avut atunci obiectii in privinta acestui transfer, ci dimpotriva a fost o solutie agreata de institutiile internationale.

Acum, brusc, Guvernul a constatat ca ar exista o problema si anume ca Ministerul Finantelor nu poate fi si reglementator in privinta redeventelor si administrator. Este adevarat ca in acest an, trebuie stabilit un nou regim al redeventelor in domeniul gazelor si petrolului. Insa, institutia competenta si reglementatorul in acest domeniu este Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM). In aceste conditii, problema despre care vorbeste premierul cu reglementatorul si administratorul abia acum ar putea sa apara, deoarece ANRM este o institutie aflata sub coordonarea primului ministru și sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, dupa acest transfer vor fi facute schimbari la nivelul managementului care a fost numit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Acum, cele doua companii au fost trecute de la un minister controlat PNL, la SGG care este condus de PSD. Practic, s-a facut un transfer de la PNL la PSD. Schimbarile care vor urma vor fi gestionate de PSD. Deja, au inceput sa se produca miscari la nivel de management. Chiar vineri, 14 februarie, un membru al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica, Danut Leonard Sandu, a fost schimbat provizoriu cu Remus Vulpescu, sef de cabinet al ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu. Recent, acelasi Remus Vulpescu a fost numit, tot provizoriu, in consiliul de administratie de la Transgaz.

Un alt aspect controversat este cel al semnarii actului normativ. Acesta a fost initiat si semnat dupa ce Daniel Chitoiu si-a dat demisia din functia de ministru al finantelor. Exact intr-un moment in care situatia este neclara la Ministerul Finantelor. Este adevarat ca Executivul nu a trimis inca actele necesare catre presedintele Traian Basescu in vederea semnarii decretului de numire a unui alt ministru, Chitoiu putand, teoretic, sa aiba drept de semnatura. Pe de alta parte, la sedinta de miercuri, Chitoiu nu a fost la sedinta de Guvern, in locul lui fiind prezent un secretar de stat. Mai ramane intrebarea: Cine a fost initiatorul acestei ordonante de Urgenta. Potrivit informatiilor HotNews.ro, cel care a initiat proiectul este Departamentul pentru Energie. Adica, nu a fost inititata de una dintre institutiile implicate, SGG sau Departamentul pentru Energie. Intrebat cine este initiatorul, Victor Ponta a raspuns sec: Eu!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro