Fidelis de aprilie se încheie la ora 13:00 / Românii au împrumutat Statul cu 2,5 miliarde lei până acum
Fidelis de aprilie 2024 se încheie la ora 13:00, iar datele până dimineață ne arată că românii au împrumutat Statul cu puțin peste 2,5 miliarde lei. Reamintim că în cursul acestor zile s-au plătit dobânzile titlurilor de anul trecut și, cel mai probabil, o parte din bani au fost reinvestiți.
Care au fost cele mai căutate titluri de Stat în această ediție
Ce mai mult s-a investit în emisiunea pe 1 an în moneda europeană, respectiv 194,1 milioane euro (la cursul de astăzi fiind echivalentul a peste 965,1 milioane lei).
Iată, mai jos, cum arată subscrierea pe fiecare emisiune în parte:
1 an (lei) – 506,2 milioane lei
1 an (lei – donatori de sânge) – 216,5 milioane lei
3 ani (lei) – 314,4 milioane lei
1 an (euro) – 194,1 milioane euro
5 ani (euro) – 101,4 milioane euro
Dobânzile sunt:
1 an (lei) – 6%
1 an (lei pentru donatorii de sânge) – 7%
3 ani (lei) – 6,85%/an
1 an (euro) – 4%
5 ani (euro) – 5%/an
Marele avantaj al titlurilor de Stat comparativ cu depozitele bancare este legat de taxare. Nu se plătește impozit pe venit și nici CASS. Reamintim că la depozite, dacă câștigul depășește 6-12-24 de salarii minime, se plătește contribuția la asigurările de sănătate. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-au investit sume așa de ridicate în titluri de Stat, inclusiv Tezaur.
Anul trecut, de exemplu, românii au subscris echivalentul a 9,38 miliarde lei în Fidelis și 12,1 miliarde lei în Tezaur.
În acest an vor mai fi încă 3 ediții Fidelis.
Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur
În paralel, Statul are în desfășurare și Tezaur de aprilie – mai 2024, pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6% și 6,85%. Perioada de subscriere se încheie pe 10 mai 2024.
BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%, iar pentru cel de-al doilea de 3,8%. Așadar, ar trebui ca aceste oferte să bată inflația. Totuși, nimeni nu știe viitorul, iar prețurile pot crește mai mult.
La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană). Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.
În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.
Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).
În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.
O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.
Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).
Sursă foto: Dreamstime.com