Sari direct la conținut

Cum explica TVR, institutie in criza, de ce a decis sa finanteze doua filme

HotNews.ro

TVR a decis sa finanteze doua filme – dintre care unul, „Trenul mortii”, este realizat cu implicarea parlamentarului Sergiu Nicolaescu – pentru ca aceste pelicule „au relevanta istorica si culturala, promovand rolul Romaniei in diferite perioade ale istoriei si culturii”, arata Televiziunea publica intr-un comunicat de presa. Acesta a fost emis la o saptamana dupa ce Evenimentul Zilei si alte publicatii au scris despre decizia CA al TVR de a finanta cele doua filme, in pofida situatiei financiare grave in care se afla SRTv.

TVR arata ca, potrivit legislatiei in vigoare, are obligatia de a contribui cu 15% din veniturile pe care le realizeaza din publicitate la sustinerea productiei cinematografic. In comunicat se precizeaza ca, in conditiile legii, poate opta sa finanteze direct productia de filme, cu pana la jumatate din suma datorata Fondului Cinematografic, la cererea producatorilor.

De ce a ales sa finanteze direct cele doua filme? TVR:

  • „In cazul filmelor „Trenul mortii”, producator Zorba Film, si „Kira Kiralina”, producator Castel Film, SRTv a considerat ca acestea au relevanta istorica si culturala, promovand rolul Romaniei in diferite perioade ale istoriei si culturii: filmul „Trenul mortii” evoca o pagina inedita din istoria Romaniei, de la sfarsitul anului 1944, iar „Kira Kiralina” este ecranizarea unei capodopere literare clasice, care se inscrie in traditia cinematografiei mondiale de a aduce in atentia cinefililor opere ale unor mari scriitori.

SRTv precizeaza ca, prin astfel de proceduri, „beneficiaza de avantajele care decurg din statutul de cofinantator: drepturi de utilizare, dar si de alte clauze favorabile – numar de difuzari, posibilitatea de a sublicentia etc. Toate aceste dispozitii contractuale sunt stabilite prin negociere cu fiecare producator si proportional cu suma investita, stabilita prin negociere directa doar cu producatorii filmelor, in functie de amploarea proiectului, de bugetul estimat si de planul financiar al intregii productii”.

Ce productii au beneficiat sau beneficiaza de contributia directa a TVR incepand din 2005, in baza ordonantei guvernului 39/2005, potrivit informarii de presa:

  • filme artistice: Restul e tacere, Calatoria lui Gruber, O secunda de viata, Legiune straina, Manusile Rosii, California Dreamin, Aurora, Umilinta, Povestea unui secol, Buna, ce faci, Daca bobul nu moare, Poker, Sfarsitul ploilor, Eu cand vreau sa fluier, fluier, Undeva in Palilula, Nunta in Basarabia, Schimb valutar, Puzzle pentru un orb, Amintiri din epoca de aur, Medalia de onoare, Caravana cinematografica, Din dragoste, cu cele mai bune intentii, Testamentul rosu, Povestea unui secol, Dincolo de America, Ursul, Despre oameni si melci, Toata lumea din familia noastra, Roxanne, Sarada, Condamnat la viata, Doar cu buletinul la Paris s.a.
  • scurt metraje: Icre negre, Malpensa, Pe macara, In loc sa mori, Mousse au chocolat, Muzica in sange, La drumul mare etc.
  • documentare: Capitalism-reteta noastra, Satul atomic, Dacia – o supravietuitoare, Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), Ghetoul clandestin, Aproape de cer, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, Exploratorul s.a
  • animatie: Crulic-drumul spre dincolo.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro