Sari direct la conținut

Business report: Cronica unui esec anuntat si drumul catre insolventa; Seful OMV: rezervele de gaze din Marea Neagra, "gigantice"; Cum dispare un milion de lei din conturi

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Declinul stocurilor din SUA ridica pretul porumbului. Pretul porumbului a inregistrat vineri, pe piata SUA, cea mai mare crestere din ultimele trei luni, dupa ce administratia americana a anuntat scaderea neasteptata a stocurilor interne de profil, pe fondul unei cereri sporite. Conform Departamentului Agriculturii, stocurile ramase din recolta de anul trecut au ajuns la 988 milioane de buseli la 1 septembrie, de la 1,128 miliarde buseli in anul precedent, scazand astfel cu 12%. Nivelul atins este cel mai mic din ultimii opt ani, iar analistii asteptau o medie a stocurilor de 1,145 miliarde buseli. Pretul porumbului cu livrare in decembrie a crescut cu 40 de centi vineri (limita zilnica), respectiv 5,6%, ajungand la 7,5625 dolari/busel (un busel = 27 kg) la Chicago Board of Trade. Avansul este cel mai important din 25 iunie pana in prezent, scrie Bursa.

Mark Mobius, omul care are pe mana 2,84 miliarde euro in Romania: CRIZA ECONOMICA ESTE FABRICATA. Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, este de parere ca la nivel mondial nu se poate vorbi de o criza reala, ci de una artificiala, creata de speculanti care si-ar dori ca UE sa se destrame. „Sincer sa fiu, nu cred ca avem o criza. Cred ca foarte multe dintre discutiile despre o criza globala sunt inventate. Este adevarat ca ritmul de crestere economica la nivelul Europei a incetinit, dar acesta este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multa vreme”, a declarat Mark Mobius la emisiunea „Dupa 20 de ani”. Guru pietelor emergente recunoaste ca sunt ingrijorari cu privire la euro si la ce se va intampla cu Uniunea Europeana, insa el spune ca nu crede ca lumea se confrunta cu o criza in sensul unor probleme majore, anunta Gandul.

Pe ce lume traieste studentimea romana? Intr-un an lejer pentru admiterea la facultate, candidatii s-au luptat pentru specializari fara niciun viitor. Cat de rupti sunt tinerii de realitatile pietei si cine poarta vina pentru aceste aberatii? In 2008, concurenta pe un loc la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din Bucuresti era de 6,5 candidati. Patru ani mai tarziu, zeci de ziare si reviste din toata tara au tras obloanele, audienta presei scrise, in general, a scazut de peste trei ori, iar mii (si nu exageram) de ziaristi au fost nevoiti fie sa renunte la meserie, fie sa jongleze intre diverse publicatii cu durata de viata limitata. Si totusi, in 2012, acelasi FJSC a raportat o concurenta de aproape opt candidati pe loc, in conditiile in care institutia a ramas una dintre foarte putinele care mai organizeaza examen de admitere, restul facultatilor optand, in majoritate covarsitoare, pentru concursul pe baza de dosar. In fata acestei cifre, nu poti sa nu te intrebi ce planuri de viata au, totusi, absolventii nostri de liceu? Aberatii se regasesc la orice pas. Continuarea in Capital.

Seful OMV: rezervele de gaze din Marea Neagra, „gigantice”. Intr-un interviu acordat revistei de limba germana „Manager”, CEO-ul OMV Gerhard Roiss vorbeste despre marimea zacamintelor din Marea Neagra, posibila lor ruta de transport spre Europa si exploatarea gazelor de sist in contextul inexistentei unei politici energetice comune in UE. Intrebat daca OMV poate tine pasul cu colosi precum Exxon or Shell in industria petrolului, Roiss subliniaza prudent ca nu si-a propus sa schimbe cu compania „sa” (sugestiv, interviul despre OMV se intituleaza „Acesta este copilul meu”) ierarhiile din industrie, mai ales ca „doua treimi din productia OMV vine din numai doua tari – Austria si Romania”, dar raspunde transant cand este intrebat despre dimensiunea noilor descoperiri din Marea Neagra („in Romania vom vedea o crestere uriasa, in Marea Neagra am gasit o rezerva gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala”), scrie Romania Libera.

Cronica unui esec anuntat si drumul catre insolventa. Iresponsabilitatea politica si goana dupa capital electoral au transformat privatizarea Oltchim intr-un show mediatic de rau augur pentru combinat. Lipsa unui investitor strategic si a unei privatizari reale duce doar la insolventa. Am putea spune ca este pacat ce se intampla la Oltchim, insa nu mai putem zice decat ca este jenant. Un circ mediatic in care afacerea in sine, destinele oamenilor si viitorul unui oras intreg au trecut pe locul secund, iar batalia politica, castigarea de electorat si imaginea publica sunt principalele tinte ale actorilor. Indiferent de ce se va intampla luni, 1 octombrie, cand se va afla daca Dan Diaconescu plateste pachetul de actini castigat la licitatie sau nu, soarta Oltchim pare a fi una singura: insolventa, conform Capital.

Veste buna. Suntem mai putin dependenti de gazele naturale din Rusia. Romania a importat, in primele sapte luni ale acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de circa 1,54 milioane tone echivalent petrol, cu 26% (539.800 tep) mai mica fata de cea din perioada similara din 2011, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica. In perioada mentionata, productia interna de gaze naturale a totalizat circa cinci milioane tep, fiind cu 6.900 tep (0,1%) mai mica fata de cea din primele sapte luni ale anului trecut. Consumul de gaze naturale a scazut in aceeasi perioada cu doar 4,28%, ceea ce inseamna ca scaderea importurilor nu este determinata de scaderea cererii, ci de acoperirea mai buna a acesteia din resursele interne, informeaza EVZ.

Cum dispare un milion de lei din conturi. Mai multi clienti ai unei banci au avut parte de o surpriza extrem de neplacuta atunci cand au vrut sa extraga bani de pe card: cea mai mare parte a sumelor pe care le detineau disparusera. Au anuntat imediat banca, iar pe fir au intrat si politistii. Nu a fost greu sa descopere ce s-a petrecut. Chiar unul dintre angajati devalizase conturile. Este vorba despre un anume Cristian Mircica, de 30 de ani, domiciliat in comuna 23 August din judetul Constanta. Cercetarile au aratat ca acesta, in calitate de angajat la biroul care se ocupa direct de client (ofiter front office, cum pretentios spun reprezentantii bancari), a sustras din patrimoniul bancii sase carduri si sase coduri PIN, pe care le-a activat fara sa aiba nici un drept, ele apartinand de fapt unor clienti ai bancii. „A desfiintat neautorizat depozitele fictive, prin falsificarea semnaturilor clientilor si a transferat sumele de bani in alte conturi aparent legale, pentru ca in final sa retraga, succesiv, de la automatele monetare, suma totala de 980.678 lei, in dauna bancii”, au declarat reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, noteaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro