Business report: Totul despre "creditele disperarii". Care este adevaratul lor pret?; Oltchim, marirea si decaderea unui colos; Preturile apartamentelor vechi din Romania isi continua declinul
Preturile apartamentelor vechi din Romania isi continua declinul. Pretul mediu de vanzare cerut de proprietarii de apartamente din Romania si-a continuat declinul si in luna august cand indicele imobiliare.ro a ajuns la 967 euro/mp util, cu 0,8% sub nivelul din luna anterioara. Daca in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august, panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti. „Asistam, pentru a doua luna consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preturilor apartamentelor calculat la nivel national. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unitatile vechi cu trei camere din Brasov, inregistram scaderi de peste 4%, comparabile cu cele de la inceputul crizei, informeaza Capital.
Grzegorz Konieczny: „Listarea Fondului Proprietatea la Varsovia, blocata la CNVM”. Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Varsovia, aprobata de actionari, depinde de conexiunea dintre Depozitarul Central si KDPW, institutia similara din Polonia, insa, in acest moment, nu exista niciun progres in acest sens, potrivit lui Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Domnia sa ne-a declarat ca ar mai fi necesare cateva modificari in doua reglementari CNVM si in regulamentul Depozitarului. Grzegorz Konieczny a mai vorbit despre programul de rascumparari aprobat de actionarii Fondului, dar si despre efectele insolventei Hidroelectrica. Interviul integral pe Bursa.ro
Totul despre „creditele disperarii”. Care este adevaratul lor pret? Creditul din usa-n usa sau imprumutul pana la salariu sunt metode foarte scumpe, insa extrem de rapide de a face rost de sume de bani pe termen scurt, atunci cand ai neaparat nevoie. Despre singura firma din Romania care aduce creditul la usa clientului si vine periodic sa ii ia si rata s-a vorbit in multe feluri. Comparatiile cu activitatea de camatarie, prin prisma costurilor mari, nu au lipsit nici ele. Aceeasi situatie si cu IFN-ul care promoveaza asa-numitul „credit pana la salariu”, ale carui costuri pot ajunge si la 4.000%. La randul sau, amanetul este mai intotdeauna ultima varianta. Ce ar spune insa despre toate acestea cineva cu restante la banci, care are nevoie urgenta de bani? Poate ar privi altfel toate aceste variante si, poate, daca nevoia de finantare se manifesta pe un termen scurt, nici nu ar avea de platit costuri suplimentare foarte mari, conform Capital.
Deficitul comercial la sapte luni a crescut la 5,3 miliarde de euro. Scaderea economica din zona euro a afectat, asa cum era de asteptat si comertul international al Romaniei. Astfel, cresterile cu doua cifre ale exportului sunt de domeniul trecutului, in primele sapte luni ale anului acestea majorandu-se cu doar 6%in lei si 0,9% in euro, la 26 de miliarde de euro.
Avantajul acestei perioade marcate de scaderea consumului e, insa, avansul lent al importurilor, care in acelasi interval s-au majorat cu 6,2% in lei si 0,9% in euro la 31,4 miliarde de euro. Deficitul comercial a crescut cu 43 de milioane de euro, la 5,3 miliarde de euro. In luna iulie 2012, exporturile FOB au insumat 3,7 miliarde de euro, in crestere cu 5,8% in lei si 0,7% in euro, iar importurile au ajuns la 4,5 miliarde de euro, fiind mai mari cu 7,8% in lei si cu 1% in euro fata de iulie 2011, scrie businesscover.ro
Oltchim, marirea si decaderea unui colos. „Mandria Ceausestilor”, combinatul care produce materii prime si ingrediente pentru aproape orice obiect din jurul nostru a ajuns la limita supravietuirii din cauza crizei de resurse tehnice si financiare. Un important „nod” al industriei romanesti, obligat sa functioneze mereu la foc continuu, Oltchim se pregateste acum pentru privatizare. Este o celebritate, tara intreaga vorbeste despre el, dar putini sunt cei care il cunosc indeaproape. Cartea lui de vizita ar trebui sa fie un roman-fluviu, fie si numai datorita listei de produse pe care le fabrica, dar mai ales pentru utilizarile acestora, insa prezentarile oficiale il descriu in cifre si cuvinte seci. „Oltchim Ramnicu Valcea, avand ca activitate principala fabricarea altor produse chimice organice de baza”, asa apare in anuntul de privatizare, informeaza Adevarul.
Suta de lei la hectar va fi acordata incepand cu 1 noiembrie 2012. Micii agricultori, care cultiva intre unu si zece hectare de teren, vor primi despagubirile pentru seceta, in valoare de 100 lei/ha, incepand cu data de 1 noiembrie 2012. Incepand de astazi, si pana la data de 15 octombrie 2012, agricultorii care cultiva intre 1 si 10 ha de teren pot depune, la directiile judetene pentru agricultura, cereri prin care sa solicite acordarea ajutorului de minimis privind compensarea pagubelor produse de secetea din acest an. Dupa indeplinirea tuturor formalitatilor, sprijinul, in valoare de 100 de lei/ha, va fi acordat incepand cu data de 1 noiembrie 2012, conform Capital.