Sari direct la conținut

UPDATE Procurorii Parchetului General verifica listele electorale permanente si suplimentare de la referendumul din 29 iulie. Parchetul ICCJ a constituit cauza penala in acest caz

Procurorii de la Parchetul General au ridicat joi seara listele electorale de la Autoritatea Electorala Permanenta pe baza carora a fost organizat referendumul din 29 iulie, potrivit RTV. Vineri dimineata, Biroul de presa al ICCJ a informat ca pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie, dupa ce Curtea Constitutionala a comunicat ca exista date contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente.

„In vederea efectuarii cu celeritate a cercetarilor, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au solicitat copiile listelor electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original Autoritatii Electorale Permanente si societatii comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice. Societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificarile si completarile ulterioare a pus la dispozitia procurorilor documentele solicitate”, se precizeaza in comunicatul ICCJ de vineri dimineata.

„S-au dispus masurile necesare pentru indeplinirea activitatilor prevazute de articolul 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Documentele ridicate sunt necesare in efectuarea activitatilor de urmarire penala. Pe masura derularii cercetarilor vom informa opinia publica”, se mentioneaza in comunicatul PICCJ.

Parchetul vrea sa verifice listele electorale pentru a stabili daca pe ele sunt incluse persoane fara drept de vot si persoane decedate.

Anterior, Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru 12 septembrie decizia finala privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a preseditnelui suspendat Traian Basescu. Judecatorii CCR au motivat amanarea cu aproape o luna si jumatate prin „datele contradictorii” privind numarul persoanelor de pe listele electorale si a cerut Guvernului ca „pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul”. CCR a mai respins in sedinta desfasurata miercuri si joi toate contestatiile depuse de PSD, PNL, sefii camerelor Parlamentului si un ONG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro