Reactia lui Victor Ponta dupa decizia de plagiat: Decizia este politica. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru agentia Mediafax, ca decizia Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politica” si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).
„Potrivit Legii educatiei facuta de domnul Funeriu, singura decizie recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, ANCS. Acea comisie s-a pronuntat definitiv, ieri, si decizia ei arata ca nu exista plagiat. Facultatea de Drept a refuzat sa incalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politica, dovada ca nu am fost chemat niciodata sa-mi exprim un punct de vedere. Atentie! Este singura data cand nu am fost chemat, iar aceasta comisie nu a functionat pana acum niciodata. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine”, a spus premierul Victor Ponta.
Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti (UB) a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, „prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele”.
„Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat”, se arata in raportul Comisiei de Etica.
Titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine, a hotarat joi Consiliul National de Etica, organism care functioneaza pe langa ANCS, subordonata Ministerului Educatiei. De altfel, si retragerea titlului de doctor tine de competenta ministerului.
„Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si al conducatorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (3 examene si 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii”, se arata in raportul intocmit de trei experti in stiinte juridice, desemnati special pentru acest caz.