INTERVIU "Sa ies primul la Supertalent nu e imposibil, dar nici usor" – Constantin Bellu, semifinalist la casting-ul din Germania
Cu numele lui impozant si sonor, Constantin Alexandru Bellu putea face cariera in politica. El a ales insa lumea circului, in care isi spune Costin Pity. Face grimase si giumbuslucuri, sare pe trampolina calarind matura sau chitara, simuleaza caderi prin care tine publicul cu sufletul la gura. Acrobatie de mare clasa, suspans si comedie. La 43 de ani, e neobosit si spera la inca o mare sansa artistica. Luna aceasta, Bellu s-a calificat cu brio in semifinala casting-show-ului german Das Supertalent 2011. Dupa concurs, el s-a intors in rulota sa campata langa Varsovia, de unde ne-a dat un interviu, in care explica si aparenta neintelegere cu ziaristii germani, care au scris ca prezentarea lui in concurs e „o ultima sansa de a scapa de curatenii“.
Dani Rockhoff: Acrobatie excentrica si comica. E veche reteta spectacolului dumneavoastra, sau v-ati gandit ca ea prinde la publicul german, spectator la concursul Supertalent 2011?
Constantin Bellu: Despre „reteta mea“: in suspans si acrobatie de mare clasa invelita in folie de comedie, cu un pachet intreg de concentrare, ca fara el nu se poate, este doar o particica a spectacolului ce il prezint pe scenele internationale. Am fost nevoit de a comprima atat cat se poate pentru televiziune, asa mi s-a cerut: maximum trei minute.
D.R.: Fiecare candidat la Supertalent isi face marketing de concurs si printr-o poveste de viata personala. Care e story-ul dv., in afara de cel despre care spuneti ca a fost inteles gresit in presa germana, ca ati face curatenii -ceea ce e, dealtfel, o activitate foarte onorabila si lucrativa, in opinia din Germania-, pentru a va suplimenta veniturile. Haideti sa restabilim adevarul si sa ne spuneti ce ati trait si cum v-ati descurcat ca artist de circ, de la plecarea dumneavoastra din Romania.
Constantin Bellu: Da, aveti dreptate, iar dansii au dorit o parte poate negativa, sa-i zicem asa, linga cea pozitiva de show. Adevarul este ca i-am avut o zi intreaga linga mine, pe cei ce s- au ocupat de acest interviu din viata personala a mea. Ei au fost porniti pe un astfel de subiect negativ -pentru mine unul-, chiar de la inceput spunandu-mi ca le trebuie ceva de genul asta . Am avut si momente hazlii cu dansii, care imi spuneau ca se vede cat de tipicar sunt si totul in curatenie este la mine, asa ca le-am raspuns, bineinteles ca imi place sa fiu asa, chiar si spal geamuri, am raspuns, le-am si aratat la Wohnwagen, rulota americana in care stau, fiind de lux pot spune, de cca.12 m. Poate asa au apucat sa formeze un subiect de care se puteau lega, pe care il puteau atinge ca o faza negativa, trista. din viata mea. Dar nu e asa, ce am avut trist in viata mea, ramane pentru mine si atat. Am avut fel de fel de intrebari, iar altele nu puteam chiar sa le exprim in totalitate in limba germana, iar ei ma corectau mult si trebuia sa repet cuvant dupa cuvant. Cam asta a fost si asa au facut, cum au crezut ca ar fi ceva deosebit pentru telespectatori. P.S. Sa stie totusi ca, din ceea ce fac pe scena, imi intretin existenta.
D.R.: Cum e atmosfera in culisele concursului Supertalent 2011? Se lovesc sub centura, la figurat, candidatii, ca sa-si indeparteze concurenta si sa-si maximizeze sansele proprii in concurs?
Constantin Bellu: Nu, hahhaaaa, nicidecum, sunt foarte bine organizati. Odata ce intri in sala de asteptare, pentru a candida in fata jurului si publicului, esti prins de grupul lor pentru presa si ordine interioara, ce se desfasoara acolo.
D.R.: La sfarsitul prestatiei dv. de scena din „sferturile“ concursului (08.10.2011) v-ati repezit la paharele cu apa ale juriului, cu care v-ati domolit setea si vi le-ati turnat, pentru a va racori, in cap. A fost un gest spontan, sau un nou tertip de a soca juriul si publicul?
Constantin Bellu: Pot spune ca a fost spontan gestul, e prima oara cand imi permit asa ceva la un casting. Mi-am spus ca poate fi unica venirea mea acolo, asa ca …
D.R.: Ideea Supertalent-ului este sa promoveze artisti si numere de scena cu sanse pe piata muzicala si de show-biz actual, care functioneaza dupa legile pietii: atragi public, esti „cumparat“, adica primesti contracte de la agentiile de impresariat artistic. V-a crescut rating-ul la aceste agentii, dupa calificarea in semifinala concursului „lui Bohlen“?
Constantin Bellu: Cred ca da, dar in show-biz, in care sunt bagat, sa spunem asa, nu cred in acest moment sa aiba o schimbare. Spun asta, deoarece contractele ce le am semnate cu ceva luni in urma, nu aveau legatura cu acest moment de semnal pozitiv.
D.R.: Despre viata de artist se spune „noaptea vesel, ziua trist“. Cat de monotona e viata diurna a unui circar, intre doua aparitii pe scena, intre doua turnee, sau, mai mult, daca isi intrerupe, pentru o vreme, activitatea in luminile rampei?
Constantin Bellu: Despre asa ceva nu va pot raspunde, noi suntem intr-o balanta, mereu.
D.R.: Numerele dumneavoastra sunt foarte spectaculoase. Daca are loc un accident pe scena, ce responsabilitati au organizatorii concursului Supertalent? La „Wetten, dass…“ al lui Gottschalk s-a intamplat asa ceva, ceea ce a facut ca spectaculozitatea intrecerilor sa se mai tempereze.
Constantin Bellu: Nu ar fi primul accident, sunt niste reguli de ambele parti.
D.R.: Desi nu mai locuiti in Romania, precis stiti cum stau lucrurile cu Circul Romanesc. Ma refer la cel profesionist, nu la cel din politica Romaniei. Mai exista tineret fascinat de o cariera in circ? Mai exista profesori care sa-i calauzeasca in aceasta directie, dezvaluindu-le mirajul lumii circului, cu luminile si umbrele lui?
Constantin Bellu: Da, despre tineretul ce doreste sa-si continue activitatea ca artist profesionist, ce este venit din sport, poate, la Circul Globus Variete, sau cei ce practica deja asa ceva in Romania, le ofera un viitor directiunea circului, asta din cate am auzit . La mine a fost un dar nativ, m-am tinut cu dintii de el si, au fost, bineinteles, alte vremuri.
D.R.: Cum va pot ajuta romanii din tara sau de peste granite, sa iesiti primul la Supertalent 2011?
Constantin Bellu: Sa ies primul la Supertalent nu e imposibil, dar nici usor, asa ca, din partea romanilor din tara sau de peste granita, e nevoie sa urmareasca acel show, sa fie alaturi de mine, sa-i simt ca un public plin de emotii si suspans. Mai este pana atunci, sa fim cu totii sanatosi.
Constantin Bellu are un palmares impresionant. In anul 1980 el si-a inceput cariera ca artist acrobat al Circul Globus din Bucuresti, cu trupa de jocuri icariene Oancea. In cei 30 de ani care au trecut, a colindat cu circuri din toata Europa, pornind de la tarile foste socialiste si pana la Anglia, Germania, Elvetia sau Monaco. In prezent, el traieste cu fiul sau in Elvetia.
Finala concursului Supertalent din Germania are loc, de regula, in ultima sambata dinaintea Craciunului. Daca, in primele etape ale concursului, juriul decide cine merge mai departe, in semifinale si finala, favoritii se aleg prin televoting. Cu un pic de noroc si multi fani, artistul roman de circ va sari cat mai sus.