Sari direct la conținut

Deputații au votat legea prevenției separării copilului de familie / Proiectul a fost pretextul AUR pentru protestele de la Parlament

HotNews.ro
Protest AUR la Parlament , Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Protest AUR la Parlament , Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat de Camera Deputaților cu 222 de voturi pentru, 48 contra și două abțineri. Proiectul de lege a fost pretextul pentru care AUR a protestat miercuri atât în fața Palatului Parlamentului, unde George Simion s-a urcat pe gard, iar doi deputați au fost agresați. Aceasta, deși actul normativ a fost avizat favorabil de unul dintre deputații AUR, Dan Tănasă, în calitate de președinte al comisiei Egalitate de șanse.

AUR a acuzat că proiectul ar promova măsuri similare celor din țările nordice, acolo unde autoritățile pot lua un copil din sânul familiei.

Deputatul AUR Dan Tănasă, în calitate de președinte al comisiei Egalitate de Șanse, a dat raport favorabil proiectului de lege care a stat la baza scandalului creat în Camera Deputaților, dar și în fața Parlamentului.

Proiectul de lege a fost inițiat de Gabriela Firea și are ca scop „crearea unui cadrul legal și norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie”, se arată în nota de fundamentare.

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE A PROIECTULUI DE LEGE

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE

În document sunt reglementate principiile care stau la baza activităţii de prevenire a separării copilului de familie şi sunt clarificate şi detaliate situaţiile care pot genera separarea copilului de familia sa, cum ar fi: situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă, situaţia socială şi mediul social necorespunzător, care pot exercita influenţe negative asupra copilului, starea de sănătate precară a unuia sau mai multor membri ai familiei, nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei, mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, dintre copii şi dintre adulţi şi copii.

Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar după votul dat de deputați merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro