INS: Salariul mediu net din luna august a fost de 1.455 lei. Cele mai mari salarii raman cele din zona financiara iar cele mai mici in turism
Castigul salarial mediu brut a fost in luna august de 2.005 lei, in scadere cu 22 lei fata de luna iulie, iar salariul mediu net a fost de 1.455 lei, cu 16 lei mai putin decat in luna anterioara, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (873 lei).
In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai importante scaderi ale castigului salarial mediu net:
- intre 6% si 9% in alte activitati industriale n.c.a, fabricarea produselor textile, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii in tehnologia informatiei si de servicii informatice;
- intre 3% si 6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
- intre 1% si 3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In ceea ce priveste cresterile salariului mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime (inclusiv prime de vacanta), a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net:
- 14,2% in alte activitati extractive;
- intre 5% si 10% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere;
- intre 2% si 5% in activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie in invatamant (-3,8%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic si a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de examinare si in administratia publica (-0,2%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna august a crescut usor (+0,5%) datorita neefectuarii platii sau incheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistentei sociale.
Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/20103) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,1 % in sanatate si asistenta sociala, cu 10,4% in administratia publica, respectiv cu 7,3% in invatamant.
Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 14,2% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 4,6% in invatamant.