Ariton i-a informat oficial pe actionarii EnergoNuclear ca exista doi investitori interesati de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: o companie din China si una din Coreea
Ministrul Economiei Ion Ariton s-a intalnit cu reprezentantii Enel si Arcelor Mittal, actionarii ramasi in proiectul Reactoarelor 3 si 4, pentru a-i informa oficial de intentiile unor companii asiatice de a investi la Cernavoda. Un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering, si-au manifestat recent interesul fata de proiectul de la Cernavoda.
„Partea romana i-a informat pe actionari de intentiile de participare in proiect exprimate recent de Consortiul Korea Nuclear printr-o scrisoare de intentie, dar si de interesul manifestat de compania China Nuclear Power Engineering Co. Ltd. in cadrul vizitei pe care Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a desfasurat-o alaturi de Premierul Emil Boc in luna august in China”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Ministrul Economiei Ion Ariton a primit saptamana trecuta o scrisoare de intentie din partea companiei BKB Co. Ltd.din Republica Korea, in calitate de lider al Consortiului Korea Nuclear, semnata de presedintele companiei, Chung Si Woo, informeaza ministerul. In cadrul scrisorii, compania isi declara intentia ferma de a achizitiona actiuni ale companiei EnergoNuclear SA, care dezvolta proiectul Reactoarelor nucleare 3 si 4 Cernavoda.
Consortiul Korea Nuclear intentioneaza sa efectueze, in perioada urmatoare o vizita in Romania pentru discutii tehnice cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu compania EnergoNuclear, in vederea materializarii intentiilor sale.
- „Suntem siguri ca tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial si numeroase centrale nucleare au fost construite cu aceasta tehnologie in Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au functionat in siguranta in ultimii 30 de ani”, se arata in scrisoarea trimisa de liderul consortiului Korea Nuclear.
Potrivit ministerului, presedintele companiei coreene a precizat ca decizia de a investi in proiectul de la Cernavoda a fost luata dupa intalnirea avuta in luna ianuarie 2011 cu Ion Ariton.
- De asemenea, Ariton a anuntat in urma vizitei din China ca o companie, China Nuclear PowerEngineering (CNPEC), este interesata sa investeasca in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. „Si-a exprimat interesul pentru proiectul nostru de la Cernavoda. In acest sens, am convenit ca, in urmatoarea perioada, discutiile tehnice sa continue, astfel incat, in luna octombrie, sa se semneze acordul de confidentialitate, care va permite continuarea negocierilor si intrarea in proiect a companiei China Nuclear Power Engineering, alaturi de ceilalti parteneri, Arcelor Mittal, Enel si Nuclearelectrica”, a spus Ariton.
Acesta s-a intalnit in China cu reprezentantii grupului Guangdong Nuclear Power, din care face parte CNPEC.
CNPEC este una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Compania a participat la realizarea mai multor centrale nucleare in China, respectiv LingAo II, data in folosinta in anul 2010, Honyahne, Yangjiang, Ningde si Taishan.
- Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut printr-un esec. Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde de euro a fost creata societatea Energonuclear. Actionariatul companiei de proiect, ENERGONUCLEAR, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola.
Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.
In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%.
De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.