Sari direct la conținut

Ministerul Economiei vrea sa obtina peste 600 de milioane de euro din vanzarea actiunilor Petrom

HotNews.ro

Ministerul Economiei intentioneaza sa obtina mai mult de 600 de milioane de euro din vanzarea pachetului minoritar, de 9,86 % din actiunile Petrom, a declarat, la Sibiu, ministrul economiei, Ion Ariton, potrivit Agerpres. „Eu personal, care am fost angajat la Petrom, as vrea sa vindem cu un leu mai mult decat a fost vandut pachetul celalalt de la Petrom”, a spus Ariton.Ministrul a fost implicat intr-un scandal care a tinut prima pagina al ziarelor locale la inceputul anului 2002, ca director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, cand s-a descoperit o gaura de 10 miliarde de lei in bugetul companiei.

A fost cercetat intr-un dosar in care, dupa doi ani, s-a dictat neinceperea urmaririi penale, potrivit publicatiei Sibiul.

Ariton spune ca ministerul pe care il conduce si-a facut un calcul si spera ca vanzarea actiunilor Petrom sa fie „o afacere de succes”.

In aprilie, premierul Emil Boc a afirmat ca statul va vinde pachetul minoritar de 9,84% de la Petrom pe bursa si va obtine un pret mai mare de 670 milioane de euro, cat a luat guvernul Adrian Nastase la privatizarea companiei, in 2004, cand a vandut 33% din actiuni si a cedat controlul asupra societatii.

„O sa vedeti ca din vanzarea celor 9,84% vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea Petrom”. Pachetul de actiuni „nu va fi vandut sub pretul de privatizare al Petrom, de 670 milioane euro. Daca nu, nu se vinde”, a subliniat primul ministru.

Ministerul Economiei a incheiat, la inceputul lunii aprilie, contractul cu sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA pentru intermedierea ofertei de vanzare a pachetului de 9,84 % actiuni de la OMV Petrom. Ministerul Economiei a primit sase propuneri de intermediere, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 4 aprilie. Oferta declarata castigatoare a intrunit cel mai mare punctaj total, 92,5 puncte dintr-un total de 100 posibile, sustine Ministerul Economiei.

Oferta financiara depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare.

* Renaissance este o banca de investitii rusa, BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen EFG.

La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro