Sari direct la conținut

Ministerul Economiei nu se lasa si vrea sa continue procesul de infiintare a gigantilor Electra si Hidroenergetica

HotNews.ro
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES

„Conform deciziei Guvernului Romaniei si CSAT privind infiintarea celor doua companii Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri continua procesul de infiintare a celor doua companii energetice, urmarind solutionarea in justitie a proceselor ramase in litigiu cu Fondul Proprietatea si sindicatele”. Asa arata un raspuns al Ministerului Economiei transmis la o solicitare a HotNews.ro. Raspunsul este surprinzator in conditiile in care proiectul a esuat, fiind respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. In plus, de ceva vreme se vorbeste de noi formule de reorganizare a sectorului energetic, astfel de discutii fiind purtate inclusiv cu reprezentantii Fondului Monetar International.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 14 aprilie recursul formulat de Hidroelectrica impotriva unei hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii companiei Hidroenergetica. Anterior pronuntarii Curtii de Apel asupra recursului inaintat de Hidroelectrica,in luna martie 2011 instanta a decis in mod irevocabil ca nu poate fi inregistrat nici Proiectul de fuziune in vederea constituirii Electra. Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza a circa 20 de contestatii depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea.

In aceste conditii, in cadrul discutiilor cu FMI, Ministerul Economiei a prezentat o noua forma de reorganizare a sectorului energetic. Astfel, in locul gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, vor fi create doua companii mai mici care vor grupa unitatile viabile din sectorul termo si miner. Prima companie va grupa partea viabila din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. A doua companie va grupa unitatile viabile din Compania Nationala a Huilei cu termocentrala Paroseni si partea viabila de la termocentrala Deva. Aceasta solutie a fost prezentata presei inca de la inceputul lunii aprilie.

  • „De fapt, infiintarea celor doua companii mai mici ar fi o etapa premergatoare in procesul de formare a companiilor mai mari, Electra si Hidroenergetica. Nu este vorba de o solutie alternativa, ci de o etapa premergatoare”, sustin surse din Ministerul Economiei incercand sa explice de ce se vorbeste de o noua formula de grupare a societatilor energetice in conditiile in care nu s-a renuntat la ideea crearii gigantilor Electra si Hidroenergetica.

Tot in cadrul negocierilor cu FMI s-a discutat si despre o posibila vanzare a unor pachete strategice la complexurile energetice precum Craiova, Turceni si Rovinari, societati care ar fi urmat sa faca parte din Electra.

Mai mult, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa demareze in cel mai scurt timp posibil introducerea managementului privat la companiile de stat. Astfel, in luna iunie trebuie stabilite clar societatile care vor avea management privat. Imediat dupa aceea vor demara procedurile pentru selectarea companiilor de consultanta care vor avea rolul de recruta noii manageri pentru companiile de stat. Potrivit noilor intelegeri cu FMI, pana in decembrie, trebuie introdus managementul privat la toate companiile decise de Guvern. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, vor avea management privat toate cele 18 companii monitorizate de FMI: Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv”, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR.

La acestea, se vor adauga si altele, multe dintre ele fiind din sectorul energetic.

In aceste conditii este greu de explicat motivul pentru care nu se renunta la infiintarea Electra si Hidroenergetica.

Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

  • Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului  Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni,  sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv  Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro