Consilier al ministrului economiei: Alegerea investitorilor pentru Hidrocentrala Tarnita Lapustesti trebuie facuta cu mai multa acuratete decat in cazul proiectului reactoarelor 3 si 4
Procesul de atragere a investitorilor pentru constructia Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti, proiect de peste 1 miliard de euro, va fi lansat luna viitoare. In procesul de selectie a investitorilor, autoritatile si-au propus sa fie mult mai atente decat in cazul proiectelor reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Investitorii RWE, GDF Suez si Iberdrola au hotarat in ianuarie ca se retraga din proiectul reactoarelor 3 si 4, evaluat la patru miliarde de euro. Aceasta dupa ce avusese deja loc o retragere, cea a companiei CEZ.
- „Sper ca alegerea investitorilor pentru Tarnita sa fie facuta cu mai multa acuratete si, bineinteles, trebuie sa existe si un dram de noroc. Plecarea investitorilor de la reactoarele 3 si 4 este o pata pentru minister si nuclearelectrica, poate si pentru ca nu ne-am priceput sa gasim solutii. Pretentiile au fost foarte mari si au depasit un anumit grad de intelegere. Sper ca la Tarnita sa nu mai avem aceasta surpriza”, a declarat Tudor Serban, consilier al ministrului economiei, Ion Ariton, si presedintele CA al Hidroelectrica.
Pana acum s-au aratat interesati in jur de 10 investitori, cei mai multi fiind din UE.
Hotararea de Guvern pentru aprobarea investitiei Tarnita ar putea sa fie lansata in dezbatare publica in termen de 10 zile, a afirmat Valeriu Binig, director de servicii de consultanta financiara in firma Deloitte Consultanta.
Potrivit acestuia, hidrocentrala este extrem pentru a asigura echilibrarea sistemului energetic in momentul in care vor functiona mai multe parcuri eoliene in Romania, avand in vedere ca acestea produc dezechilibre in sistem, din cauza ca nu pot genera electricitate constant, fiind dependente de vant.
Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a explicat ca hidrocentrala va avea doua roluri: cel de furnizor de energie si cel de completare, adica de a asigura energia lipsa in momentul in care sursele pe vant sau pe carbune ar iesi din functiune.
- „Este un proiect de importanta strategia si rezolva o problema si anume de aceea de stocare a energiei”, a declarat Tudor Serban. Potrivit acestuia, hidrocentrala va functiona in asa fel incat sa poata fi pornita sau oprita energia in functie de necesitate. „Acest proiect va avea o importanta foarte mare in zilele de sambata si duminica cand se constata o scadere foarte mare a consumului. Lipsa acestui obiectiv ne face sa consumamm foarte multa apa aiurea, iar lucrurile acestea se vor accentua odata cu cresterea energiei de vant (…) Va fi o centrala care folosita va face foarte multi bani. Ea are o importanta deosebita si in ceea ce inseamna stabilitatea sistemului”, a precizat Tudor Serban.
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti va fi finalizata in semestrul al doilea din 2019 sau chiar in 2020, a precizat Tudor Serban. Pana in ianuarie 2012 vor fi cautati investitori dispusi sa realizeze un parteneriat public-privat cu statul roman. Hidroelectrica va fi actionar majoritar cu 51% din actiuni venind cu aport in natura prin activele existente si cu aport in numerar. Investitorul privat va contribui cu pana la 49% din capitalul social numai prin finantare directa.
Societatea de proiect urmeaza sa fie inregistrata in februarie 2012, potrivit planului, iar contractul de executie va fi semnat in al doilea semestru din 2012. Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara.
SC Hidroelectrica a angajat prin procedura de licitatie restransa, un consultant general (Asocierea Deloitte Consultanta SRL, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, Banca Comerciala Romana SA) pentru servicii de consultanta juridice, financiare, comerciale si tehnice in vederea selectarii de investitori si a infiintarii societatii comerciale pentru realizarea obiectivului Tarnita-Lapustesti. Contractul de consultanta in valoare de aproximativ 5 milioane euro a fost semnat pe 25 august 2010.
Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.