Furnizorii de gaze s-au plans in fata FMI ca au pierdut 800 milioane lei din cauza blocarii preturilor
Reprezentanţii delegaţiei FMI în România şi cei ai Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au avut o întâlnire de lucru în care au atacat, printre altele, si subiectul liberalizarii preturilor la energie. „Majorările justificate de preţuri nu au mai fost acordate din trimestrul patru 2009 iar furnizorii de gaze au acumulat pierderi de peste 800 milioane RON. Companiile sunt permanent forţate să vândă gaze pe piaţa reglementată sub costurile de achiziţie şi să acţioneze ca “organizaţii de finanţare” pentru protecţia socială”, se arata intr-un comunicat al ACUE.
- Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.
Situaţia va ajunge să fie şi mai tensionată în perioada următoare din cauza majorării preţurilor la gazele din import iar amânarea majorării preţurilor va duce la probleme serioase de lichidităţi pentru furnizorii de gaze, mai spun reprezentantii ACUE. Acestia sustin că reglementările în vigoare sunt permanent încălcate de către ANRE din cauza lipsei de independenţă şi a puternicelor influenţe politice.
„În timp ce reglementările ar trebui să fie respectate, preţul gazelor ar trebui să fie majorat într-o primă etapă pentru a se evita cel puţin pierderile curente pentru furnizorii de gaze”, considera membrii ACUE. În opinia reprezentanţilor ACUE, până în prezent autorităţile române nu au făcut decât să amâne şi să blocheze calendarul liberalizării. În cazul unor investiţii majore planificate unii dintre investitori s-au restras, unele proiecte au fost întârziate sau chiar anulate, cum este cazul unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, a mai multor centrale pe cărbune şi pe gaze naturale.
De asemenea, reprezentanţii ACUE au vorbit si despre potenţialul uriaş al explorărilor şi producţiei de gaze din Marea Neagră. Aceste oportunităţi ar putea reprezenta un pas important pentru diversificarea furnizării şi a independenţei energetice a României.
Un alt subiect sensibil discutat a fost cel privind datoriile neachitate ale companiilor de stat, cu un accent special pe situaţia CFR. Membrii ACUE au aratat că suma debitelor CFR este într-o continuă creştere şi nu este plătit nici măcar consumul curent. În ciuda creşterii continue a datoriilor, autorităţile române nu au abordat problema cu măsuri concrete astfel încât debitul CFR faţă de companiile membre ACUE a ajuns la peste 1,9 miliarde RON.
- HotNews.ro aratat ca Romania nu se grabeste sa respecte cerintele oficiale ale Comisiei Europene privind liberalizarea preturilor la energie. Desi mai este putin pana in momentul in care Romania poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a reusit sa elaboreze nici pana in acest moment un calendar al liberalizarii pietei energiei. Lucru recunoscut si de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Comisia Europeana a cerut in mod oficial, la inceputul lunii, ca legislatia romaneasca sa fie aliniata la normele UE pana in iunie.
- „In prezent se analizeaza calendarul, avem solutii (…)dar nu pot fi facute publice atata timp cat aceste solutii nu sunt creionate concret”, sustin oficialii ANRE. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in realitate nu exista niciun proiect de calendar. Autoritatile mizeaza pe scrisoarea de intentie semnata cu FMI, in care se arata ca trebuie prezentat un plan al liberalizarii pana in toamna. Tot in negocierile cu FMI s-a stabilit ca renuntarea la preturile reglementate sa se produca treptat pana in 2015. „Există un grafic negociat şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Comisia Europeană, până în 2015. Conform graficului, aceasta problema se va rezolva”, a declarat, recent, premierul Emil Boc.