Ministerul Economiei vrea sa privatizeze managementul la companiile de stat, dar nu stie la care. Povestea unei decizii surprinzatoare
Dupa o lunga perioada de blocaj la nivelul initiativelor si deciziilor de mare interes, Ministerul Economiei a lansat, in ziua de Florii, un anunt important: Vom privatiza managementul la un sfert din companiile din subordine! Si nu oricand. Procedurile de licitatie vor fi demarate in doar cateva zile. HotNews.ro a incercat sa afle mai multe amanunte si a contactat trei oficiali ai Ministerului Economiei. Toti, fara exceptie, s-au declarat uimiti de acest anunt al ministerului pe care il reprezinta. „Nu stiu care sunt companiile la care se va privatiza managementul. Nu am discutat niciodata despre asa ceva. Am fost luat prin surprindere. Nu stiu cum de a aparut, asa brusc, o astfel de idee”, acestea sunt vorbele celor contactati de HotNews.ro.
Acestia au admis faptul ca anuntul de licitatie pentru privatizarea nu poate fi publicat in cateva zile, asa cum se arata in comunicatul ministerului. In primul rand, este nevoie de elaborarea unui act normativ, care trebuie analizat si aprobat de Guvern. Un alt aspect care atrage atentia este ca nu exista o lista cu societatile la care va fi privatizat managementul. HotNews.ro a solicitat un raspuns oficial in acest sens. Raspunsul a fost prompt, dar sec: „Aşa cum am anunţat, în prezent se derulează ultimele evaluări pentru stabilirea exactă a companiilor aflate in subordinea MECMA care vor intra în acest program. Numele acestora vor fi făcute publice după finalizarea procesului de evaluare”.
- Pe scurt, situatia este urmatoarea: Ministerul Economiei va publica in cateva zile anuntul de licitatie pentru privatizarea managementului, fara sa fi fost stabilite exact societatile supuse acestui proces.
Si totusi, comunicatul ministerului arata negru pe alb: „Ministerul Economiei a derulat mai multe proiecte de evaluare asupra impactului privatizarii managementului. In cateva zile, Ministerul Economiei va publica anuntul de licitatie pentru privatizarea managementului la unele companii din subordinea sa. In prezent se deruleaza ultimele evaluari pentru stabilirea exacta a companiilor care vor intra in acest program„.
In comunicat este inserata si o declaratie a ministrului economiei, Ion Ariton: Este o masura pe care am anuntat-o din momentul in care am fost numit ministru. Sunt convins ca un management privat la unele companii aflate in subordinea noastra va aduce rezultate economice si mai bune si va da incredere investitorilor interesati in proiectele majore pe care le are in vedere Romania in urmatoarea perioada.
Intr-adevar, intr-una din rarele sale aparitii publice avute loc anul trecut, Ariton a vorbit despre o posibila privatizare a managementului. Dar se referea la managementul celor doua companii energetice, Electra si Hidroenergetica. Si aceasta era o idee lansata cu mult timp in urma de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu. Dupa ce se infiintau gigantii energetici, urma si privatizarea managementului.
Intre timp proiectul cu formarea celor doua companii s-a dovedit a fi un esec, chiar daca Ministerul Economiei a insistat si s-a chinuit doi ani sa-l concretizeze. Proiectul a picat, fiind respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Ultima decizie de acest fel a fost luata pe 14 aprilie cand Curtea de Apel Bucuresti a respins infiintarea companiei Hidroenergetica. „Poate aici se afla si cheia dezlegarii misterului: Ministerul Economiei a anuntat privatizarea managementului ca sa abata atentia de la esecul proiectului de infiintare a celor doua companii”, spun surse din sector.
Pe fondul incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, mai multe proiecte din domeniul energetic au fost amanate sau chiar abandonate. Investitorii au asteaptat sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se temeau ca aparitia a doi giganti ar putea distruge competitivitatea pe piata de energie electrica.
Proiectul a fost privit cu scepticism de Banca Mondiala sau de Consiliul Concurentei. Acestea vedeau planul ca fiind riscant pentru o societate ca Hidroelectrica, deoarece ar fi trebuit suporte pierderile unor companii cu pierderi din sectorul termo. Pe de alta parte, existau temeri legate de posibile efecte negative asupra concurentei din sector.
Reprezentantii Ministerului Economiei au crezut foarte mult in acest proiect si, in ciuda numeroaselor contestatii, au sustinut ca este cea mai buna varianta de reorganizare a sectorului energetic. Poate acesta este si motivul pentru care nu a fost pregatit din timp un plan „B” ca alternativa la infiintarea celor doi giganti. Reprezentanti ai ministerului au vorbit despre o noua varianta de reorganizare, insa este destul de neclara. Solutia ar fi crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Pentru celalalt complex energetic nu se cunoaste componenta, dar, in principiu, ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni.
In ceea ce priveste Hidroelectrica si Nuclearelectrica, este posbila scoaterea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni. Dar nici acest lucru nu este foarte sigur. O alta idee este vanzarea unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI. Dar nicio varianta nu poate fi prezentata ca o solutie concreta.
Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. Au existat vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
- Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
- Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.