Sari direct la conținut

Proiectul privind infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica a picat/ Ministerului Economiei are o noua idee: Privatizarea managementului la un sfert din societatile aflate in subordinea sa

HotNews.ro
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni), Foto: AGERPRES

Ministerul Economiei a anuntat ca va incepe, in aceasta luna, procedurile pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate in subordinea sa, se arata intr-un comunicat al ministerului. Anuntul vine la scurt timp dupa ce sindicatele de la Hidroelectrica au afirmat ca au castigat procesul impotriva infiintarii celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica. Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat, pe 14 aprilie, in mod irevocabil impotriva infiintarii Hidroenergetica. Cu o luna in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins tot in mod irevocabil infiintarea companiei Electra. In conditiile in care proiectul privind cei doi giganti energetici a picat, Ministerul Economiei a venit cu o noua solutie: managementul privat.

Ministrul economiei, Ion Ariton, sustine ca este o masura care a fost anuntata cu mult timp in urma, chiar de cand a fost numit in functia de ministru.

  •  „Este o masura pe care am anuntat-o din momentul in care am fost numit ministru. Sunt convins ca un management privat la unele companii aflate in subordinea noastra va aduce rezultate economice si mai bune si va da incredere investitorilor interesati in proiectele majore pe care le are in vedere Romania in urmatoarea perioada”, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministerul Economiei a derulat mai multe proiecte de evaluare asupra impactului privatizarii managementului. In urma cu cateva zile s-a incheiat si evaluarea „Functional Review” efectuata de Banca Mondiala la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care, de asemenea, recomanda implementarea masurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate in subordinea ministerului. In cateva zile, Ministerul Economiei va publica anuntul de licitatie pentru privatizarea managementului la unele companii din subordinea sa. In prezent se deruleaza ultimele evaluari pentru stabilirea exacta a companiilor care vor intra in acest program„, se mai arata in comunicatul ministerului.

  • Cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, nu se vor mai infiinta. Societatile din subordinea Ministerului Economiei pierd, rand pe rand, procesele in care sunt implicate in vederea crearii celo doua companii. Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 14 aprilie recursul formulat de Hidroelectrica impotriva unei hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii companiei Hidroenergetica.

In luna decembrie 2010, la solicitarea salariatilor din Hidroelectrica, formulata prin avocatii de la SCA Cincan & Constantin, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de divizare a SC HIDROELECTRICA SA si de fuziune in vederea constituirii CN Hidroenergetica, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc.

Anterior pronuntarii Curtii de Apel asupra recursului inaintat de Hidroelectrica,in luna martie 2011 instanta a decis in mod irevocabil ca nu poate fi inregistrat nici Proiectul de fuziune in vederea constituirii ELECTRA. La acel moment, Ministerul Economiei a anuntat ca va solicita anularea hotararii irevocabile a Curtii de Apel Bucuresti, invocand o greseala materiala.

„Noua hotarare a Curtii de Apel confirma ca nu a fost vorba de o eroare materiala, asa cum pretindea Ministerul, care refuza sa inteleaga si sa accepte efectele deciziilor puterii judecatoresti (…)In atare situatie, cele doua mari companii energetice propuse de actualul guvern nu vor mai lua fiinta, actualul proiect de restructurare a sistemului energetic fiind irevocabil desfiintat.”, sustin sidicatele din Hidroelectrica.

Ministerul Economiei s-a chinuit vreo doi ani sa reorganizeze sectorul energetic, prin infiintarea a doua companii gigant. Proiectul a fost initiat de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, insa aceasta forma de reorganizare a dus la o serie de contestatii din partea creditorilor, sindicatelor si Fondului Proprietatea. In ultima vreme, infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a devenit incerta si de aceea Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de reorganizare a pietei energetice.Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru.O solutie ar fi crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celalalt complex energetic este inca in discutie si ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu vor fi incluse in aceste complexuri, insa vor fi scoase pe bursa pachete minoritare de actiuni de la aceste societati. In paralel, se lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Guvernul ia in calculvanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectricasi a unor pachete majoritare la complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro