Adrian Vasilescu: Nu cred ca noua prognoza a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an va depasi 5%
BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an, de la 3,6% cat a anuntat in februarie, dar noua estimare nu va depasi 5%, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
„Noi vom da in luna mai o noua porgnoza de inflatie, nu stiu cat va fi, dar nu cred ca va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul fata de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc in conditiile speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, pretul alimentelor pe plan international creste si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente”, a spus Vasilescu.
Intrebat daca noua prognoza include si posibile cresteri de preturi la energie electrica si gaze, el a raspuns: „normal”.
Vasilescu a reiterat ca statul poate schimba preturile administrate in orice moment, iar BNR nu poate prevede aceste modificari.
El considera ca inflatia nu este una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei in momentul de fata pentru ca este mai mult statistica decat realista.
„Avem o inflatie statistica, atipica. Avem o inflatie determinata in primul rand de masura de anul trecut privind trecerea la TVA de 24%, un efect existent pe 12 luni. Sigur ca a fost un soc in iulie 2010, care a dus inflatia in sus cu 2,58% dintr-o data, intr-o luna, dar dupa acesta efectul a fost continuat la bani marunti, deci 12 luni de influente in rata inflatiei. Pe alta parte, din 11.000 – 12.000 de produse pe care le urmareste statistica, practic 6 produse produc inflatia. Asta nu inseamna inflatie. Definitia inflatiei este cresterea generalizata a preturilor de consum. Si unde este cresterea generalizata? Luati produse intregi, de exemplu carnea, energia termica, care nu s-au scumpit”, a spus Vasilescu.
Intrebat ce se poate face pentru ca datele sa reflecte cu adevarat inflatia, Vasilescu a mentionat ca BNR arata mereu spre legume-fructe-oua.
„Fiind cu preturi volatile, noi, la BNR, nu le putem urmari, numai piata le poate urmari, o piata concurentiala, cu institutii care sa functioneze. Numai o asemenea cale ar putea sa reduca aceasta inflatie. Binenteles ca de jumatate de inflatie vom scapa dupa ce trece efectul TVA-ului de 24%”, a spus oficialul BNR.
El considera ca inflatia din Romania are doua componente majore, una structurala si una emotionala.
„Al doilea motiv este legat de primul. Exista trambite si surle care anticipeaza preturi mari. De pilda la paine s-a batut toba toata luna ianuarie ca in martie vor creste preturile cu 30%. Iata ca a trecut si martie, preturile nu au crescut cu 30%, dar o influenta tot a avut aceasta zarva, iar preturile au crescut cu peste 1%. Asta se intampla cu sensibilitatea noastra la preturi”, a continuat Adrian Vasilescu.
BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual, iar pentru sfarsitul anului cea mai recenta estimare a bancii centrale era de 3,6%, fata de 3,4% prognoza publicata in noiembrie 2010.
Potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie.