Sari direct la conținut

Business Report: Orange, Vodafone sau Cosmote: Care este cel mai bun operator de telefonie mobila din Romania?; Cum a incercat un american cu o avere de 40 mil. $ sa convinga cateva sute de romani sa intre in afacerea sa: Nu veti ajunge niciodata bogati ca simpli angajati"; Cele mai importante tendinte din retail in 2011

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cui ii foloseste si pe cine incurca petrolul scump. SUA si Rusia au de castigat de pe urma turbulentelor din lumea araba, in timp ce UE si China au de pierdut. Pretul barilului de petrol a ajuns la cel mai inalt nivel al ultimilor doi ani si jumatate, ca urmare a revoltelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Barilul de petrol Brent, relevant pentru Europa, se tranzactioneaza la 112 dolari, dupa ce se apropiase saptamana trecuta de 120 de dolari. Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 de dolari barilul. Principalul factor care tine pretul sub control este decizia Arabiei Saudite de-a mari productia, contrar deciziei OPEC, noteaza Romania Libera.

Cum a incercat un american cu o avere de 40 mil. $ sa convinga cateva sute de romani sa intre in afacerea sa: Nu veti ajunge niciodata bogati ca simpli angajati. „Daca vei lucra toata viata pentru o companie, nu vei ajunge niciodata bogati”, acesta a fost mesajul prin care Nathan Ricks, americanul care a facut o avere de 40 de milioane de dolari in domeniul network marketing-ului (marketing in retea), a incercat sa convinga cateva sute de romani ca deschiderea unei afaceri este principala modalitate de a face cu adevarat bani. Ricks a fost prezent la finele saptamanii trecute la Bucuresti, unde a prezentat modelul de business de tip piramidal al companiei Nu Skin, cu venituri anuale de 1,54 miliarde de dolari in toate cele peste 50 de tari in care activeaza, potrivit Ziarul Financiar.

Cele mai importante tendinte din retail in 2011. Extinderea retailerilor care au bugete de investitii, in incercarea de a castiga cote de piata, cresterea atentiei pe care o dau comerciantii componentei de social media in marketing si adaptarea la contextul din piata se numara printre cele mai importante tendinte de anul acesta. Flavian Pandele, Managing Director la IMS Retail Bucharest, spune ca cele mai importante tendinte de anul acesta in retail sunt generate de nevoia de adaptare la conditiile actuale din piata, scrie Startups.

Unde si la ce preturi gasesti locuinte ieftine in Europa. Pentru romanii care dispun de lichiditati in vederea unor investitii imobiliare, marile orase europene vin cu preturi mai accesibile decat cele practicate in urma cu doi-trei ani. Orasele Europei care prezinta interes pentru romani, fie din punct de vedere al rezidentei permanente sau al turismului, au oferte imobiliare la preturi mult inferioare celor practicate in urma cu doi-trei ani, anunta EVZ.

Deductibilitatea totala a pensiilor facultative ar costa doar 3,2 mil. lei. In prezent, sumele platite la fondurile de pensii facultative sunt numai partial deductibile. CSSPP face lobby ca acestea sa fie deductibile total, in limitele stabilite de legislatie. De la inceputul acestui an, sumele virate in conturile de pensii private facultative sunt deductibile de la plata contributiilor de asigurari sociale de stat si a celor de accidente de munca si boli profesionale. Anterior, acestea erau deductibile numai de la plata impozitului pe venit pentru angajati, respectiv pe profit pentru cele achitate de angajatori. Deductibilitatile se acorda in limita a 800 de euro pe an – 400 de euro si aceeasi suma pentru firme, scrie Capital.

Orange, Vodafone sau Cosmote: Care este cel mai bun operator de telefonie mobila din Romania? Lider dupa numarul de clienti este Orange, iar reteaua Cosmote a fost, anul trecut, optiunea celor mai multi romani care au decis sa-si porteze numarul. In acelasi timp, Vodafone se lauda cu cea mai mare acoperire si cu cea mai buna calitate a convorbirilor. Concurenta dintre cei trei mari operatori de telefonie mobila din Romania este mai ascutita ca niciodata, scrie EVZ.

Culmea eficientei in recrutare: in call-centere se organizeaza cate 50 de interviuri de angajare in acelasi timp. Joburile in call-centere, singurele in care studentii fara experienta sunt acceptati fara sa dea prea multe explicatii, au devenit o adevarata povara pentru recruiteri, care se vad nevoiti sa cheme cate 150 de candidati intr-o singura zi la interviul de angajare, din care sa angajeze numai 10 pana la final. De partea cealalta, tinerii care trec printr-o astfel de experienta si nu sunt angajati refuza sa mearga la alte interviuri, pentru ca „nu stiu daca mai are rost”. In Romania lucreaza aproximativ 15.000 de tineri in call-centere, potrivit estimarilor firmelor care activeaza in domeniu, aceste companii fiind printre singurele care au anuntat ca fac angajari masive in ultimul an, pe langa cele de outsourcing si IT, precizeaza Ziarul Financiar.

Cum va evolua piata de fuziuni si achizitii in 2011. Consultantii din domeniu spun ca in acest an vor continua sa scada preturile la care sunt tranzactionate companiile, aceasta fiind una din cele mai importante tendinte din ultimii doi ani. Motivele pentru care scaderea se mentine sunt legate de reducerea valorii multiplilor, a valorii companiilor, precum si de profitabilitatea mai mica a firmelor, pe fondul crizei, mentioneaza Startups.

Actionarii SIF „Moldova”, convocati sa aprobe valorificarea actiunilor „BCR”. Conducerea SIF2 propune actionarilor modificarea Actului Constitutiv astfel incat societatea sa poate sa se listeze si pe alte piete reglementate Desi nici nu au inceput pregatirile pentru listarea BCR la bursa, conducerea SIF „Moldova” a convocat actionarii societatii, pe 21 aprilie, ca sa aprobe valorificarea pachetului de 5% la „Banca Comerciala Romana”, potrivit convocatorului Adunarii Generale Extraordinare a SIF2, potrivit Bursa.

Studiu Daedalus Millward Brown: de ce sa uiti tot ce credeai ca stii despre marketing online. Revenim, dupa cum am promis, cu cateva discutii pe marginea studiului „Jurnalul digital al utilizatorului de internet din Romania” (Digital diary of Romanian internet user) realizat de Daedalus Millward Brown si prezentat la Digital marketing Forum 2011. Acesta arata ca, pentru fiecare ora petrecuta la TV, fiecare utilizator de internet petrece in medie peste doua ore online. In schimb, cota de alocare a bugetelor este in Romania de 6,3% pentru online fata de 93,7% pe TV, relateaza Business Cover.

Petrolistii au scumpit din nou carburantii. Analistii spun ca aprecierea titeiului nu putea veni intr-un moment mai prost. Cele mai mari companii petroliere au scumpit in lant benzina si motorina cu 6-9 bani pe litru la sfarsitul saptamanii trecute. Barilul de petrol a ajuns la maximul ultimilor doi ani si jumatate. Oficial, conform preturilor de referinta anuntate de Petrom si Rompetrol, motorina a depasit si ea pragul de 5 lei pe litru, dupa ce benzina a facut acest salt inca de la inceputul anului. De la 1 ianuarie si pana in prezent, Petrom a anuntat cinci modificari ale preturilor la pompa, patru dintre acestea aducand scumpirea carburantilor. Ultima aplicata de companie a fost si cea mai mare din 2011, benzina si motorina scumpindu-se fiecare cu cate 9 bani pe litru, informeaza Ziarul Financiar.

Cum poate fi protejata economia prin Constitutie. Apetitul guvernantilor de a cheltui peste masura poate fi franat prin limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice prin intermediul normelor constitutionale. Omul de afaceri Dinu Patriciu spune ca, in contextul economic actual, exista o tendinta a statelor de a introduce in constitutii prevederi care sa asigure crestere economica. Criza economica mondiala a constrans, in ultimii ani, mai multe state sa se imprumute pentru a face fata caderii, insa multe dintre ele nu au reusit sa gestioneze situatia si au inregistrat derapaje ale cheltuielilor, scrie Adevarul.

Cum a facut BRD profit mai mare decat BCR. Desi administreaza in Romania active semnificativ mai mici decat austriecii de la Erste, francezii de la Societe Generale au dus BRD pe primul loc in topul profiturilor pe 2010. BCR ramane liderul sistemului bancar in topul dupa active, insa trece pe locul al doilea in ceea ce priveste profitul. In 2010, banca detinuta majoritar de austriecii de la Erste a obtinut un castig net de 110,2 milioane euro, cu aproape 17 milioane euro sub profitul concurentului direct, BRD, relateaza Romania libera.

Top 10 industrii la care SUA nu mai e pe primul loc. Americanii erau obisnuiti sa ocupe locul intai, in orice domeniu de activitate. Nu mai este cazul. Declinul a inceput in anii ’70, cand, in incercarea de a reduce costurile, companiile americane si-au mutat productia in tari unde forta de munca era ieftina. Cine a avut de castigat? Economii precum cea a Japoniei si a Chinei, care a si devenit cea mai puternica din lume. Iata topul industriilor care au pierdut teren in ultimii ani in SUA, scrie Money.

CEZ, GDF, RWE si Iberdrola s-au retras DEFINITIV din proiectul finalizarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Ariton: continuam cu Hidroelectrica si Transelectrica. Statul roman, prin Nuclearelectrica si-a sporit, in mod nedorit, cota de participare in compania de proiect Energonuclear, ce a fost special infiintata pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Dupa retragerea, in decembrie 2010, a cehilor de la CEZ, o luna mai tarziu a venit randul GDF Suez (Franta), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania), iar aportul Nuclearelectrica, obligata sa preia actiunile ce apartinusera celor patru „fugare”, a ajuns la 84,65%, relateaza Gandul.

Seful Turkish Airlines ii indeamna pe romani sa calatoreasca. Temel Kotil, CEO al Turkish Airlines, a sasea cea mai profitabila companie aeriana din lume cu un profit operational de 390 de milioane de euro si venituri de 3 miliarde de euro in 2009, sustine ca cererea pentru biletele de avion pe ruta Bucuresti – Istanbul nu a permis cresterea frecventei de operare de la doua zboruri pe zi la trei si nici extinderea operatiunilor pe un alt aeroport, precum cel din Constanta, anunta Ziarul Financiar.

Alianta pentru city break-uri la preturi greu de refuzat. Pentru a contrabalansa scaderea traficului din lunile ianuarie-martie, accelerata la acest inceput de an de incidentele din nordul Africii, operatorii aerieni, in parteneriat cu agentiile de turism, au pus in vanzare pachete speciale de tip „city break”, la preturi extrem de atractive. Miscarea a permis acoperirea in mare parte a pierderilor agentiilor de turism, cauzate de revoltele din Tunisia si Egipt. Practic, numarul pachetelor contractate de turisti a crescut cu pana la 15% fata de cele vandute in 2010, in perioada similara a anului, relateaza Capital.ro

Declaratiile privind produsele accizabile se vor depune electronic. Declaratiile privind achizitiile si livrarile de produse accizabile se vor depune electronic, incepand din luna martie, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, de la inceputul lui martie, Autoritatea Nationala a Vamilor, institutie in subordinea ANAF, va face operabila aplicatia EMCS-RO-Stocuri, pentru depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile aferente lunii februarie 2011, potrivit EVZ.

Ce castiga pensionarii care nu asteapta pensia acasa: comision zero la retragerea de pe card si dobanzi mai bune la banca. Cum incearca bancile sa-i atraga pe pensionari: nu ii taxeaza la retragerea banilor la ATM si le ofera credite mai ieftine si dobanzi mai bune la depozite. Ca si celelalte carduri, si cel de pensie poate fi folosit pentru plata online a taxelor si impozitelor. Bancile se intrec in oferte de credite si depozite pentru a-i convinge pe pensionari sa-si incaseze pensia pe card. Nu e de mirare: in Romania exista 5,4 milioane de pensionari, dintre care 704.000 sunt agricultori, potrivit datelor oficiale, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro