Sari direct la conținut

​VIDEO Herbie Hancock concerteaza la Bucuresti in aceasta toamna

HotNews.ro
Herbie Hancock, Foto: myspace.com/herbiehancock
Herbie Hancock, Foto: myspace.com/herbiehancock

​Cu un portofoliu ce reuneste 50 de albume lansate de-a lungul a cinci decenii de cariera, peste 20 de milioane de copii vandute in intreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar si colaborari cu artisti ca Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones sau Leonard Cohen, Herbie Hancock va concerta vineri, 29 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti, informeaza Emagic.

Considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern international este un artist care a adus contributii majore muzicii, influentand in mod determinant genuri precum jazz-ul electronic, muzica acustica sau R&B-ul.

Herbie Hancock este totodata unul dintre cei mai premiati muzicieni din istorie, palmaresul sau reunind 12 premii Grammy, un premiu Oscar pentru coloana sonora a filmului „Round Midnight”, dar si alte peste 25 de distinctii printre care Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, oferit la Paris (in 1985), si premiul pentru „Artistul Anului”, oferit de fundatia Harvard in anul 2008.

Artistul se va afla toamna aceasta pentru prima data in Romania si va prezenta la Sala Palatului noul sau proiect, „The Imagine Project”.

Hancock va urca pe scena Salii Palatului alaturi de cativa dintre cei mai apreciati muzicieni ai scenei internationale – James Genus (bas), Lionel Loueke (chitara), Kristina Train (voce), Trevor Lawrence Jr. (tobe) si Greg Phillinganes (clape).

Vezi aici site-ul lui Herbie Hancock si pagina lui de myspace.

Biletele sunt disponibile pe www.myticket.ro si in reteaua magazinelor Diverta, la urmatoarele categorii de pret, in functie de pozitia fata de scena: 80, 120, 160, 200, 240 lei.

Spectacolul face parte din seria evenimentelor Fusion Nights ce vor avea loc toamna aceasta la Sala Palatului din Bucuresti.

Despre „The Imagine Project”

Proiectul „The Imagine Project” a reprezentat pentru Herbie Hancock o incercare de apropiere a oamenilor din intreaga lume prin intermediul muzicii, albumul lansat la sfarsitul lunii iunie continand piese celebre, reinterpretate insa de artisti de nationalitati diferite, care au imbogatit materialului cu influente specifice culturilor din care provin. Initiativa lui Herbie Hancock de a stimula comunicarea interculturala, de a intari legaturile dintre oameni din toate partile lumii, a capatat o amploare tot mai mare, piesele de pe acest album fiind inregistrate in mai multe limbi, in 7 tari de pe 4 continente: America de Nord, Asia, Europa si America de Sud.

Albumul a fost insotit si de un documentar realizat pe durata inregistrarilor, „The Imagine Project” fiind considerat de altfel un demers fara precedent in industria muzicala.

Special pentru acest proiect, Herbie Hancock i-a adus aproape pe cativa dintre artistii sai de suflet, muzicieni fata de care artistul si-a aratat intotdeauna respectul si admiratia. Astfel, Herbie i-a reunit pe Dave Matthews, Anoushka Shankar, Jeff Beck, The Chieftains, John Legend, India Arie, Seal, Pink, Juanes, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Chaka Khan, K’Naan, Wayne Shorter, James Morrison si Lisa Hannigan intr-o creatie pop, cu bogate influente jazz, ce contine piese relaxante care sustin ideea de pace si responsabilitate globala.

Albumul se bazeaza pe reinterpretarea unor piese celebre cum ar fi hitul celor de la The Beatles, „Tomorrow Never Knows”, cantata acum de Dave Matthews, sau cunoscuta „Don’t Give Up” a lui Peter Gabriel, caruia i se alatura de aceasta data Pink, John Legend si chitaristul Jeff Beck, rezultatul fiind o compozitie muzicala desavarsita. Albumul contine numeroase alte colaborari extraordinare, cum ar fi duetul dintre Pink si Seal, care interpreteaza piesa lui John Lennon, „Imagine”, intr-o versiune armonizata de Herbie Hancock, sau colaborarea dintre solista irlandeza Lisa Hannigan si grupul The Chieftains pentru piesa lui Bob Dylan „The Times They Are a Changin”.

Biografie Herbie Hancock

Adevarat geniu al pianului, Herbie Hancock si-a demonstrat talentul inca de mic, la varsta de doar 11 ani ajungand sa sustina un concert alaturi de Orchestra Simfonica din Chicago.

Hancock si-a descoperit pasiunea pentru jazz ceva mai tarziu, in anii de liceu, fiind puternic influentat de Oscar Peterson si Bill Evans.

Impresionat de potentialul tanarului artist, celebrul Miles Davis i-a propus acestuia sa faca parte din grupul sau intitulat „Miles Davis Quintet”, perioada in care Herbie Hancock a inregistrat, alaturi de colegii lui, cateva piese clasice precum „ESP”, „Nefertiti” sau „Sorcerer”. Colaborarea dintre Herbie Hancock si Miles Davis nu s-a oprit aici, cei doi lucrand impreuna pentru diferite compozitii, doua dintre ele, „In a Silent Way” si „Bitches Brew”, devenind piese de referinta ce au marcat debutul unui nou stil de muzica recunoscut astazi drept fusion-jazz.

Herbie Hancock a fost el insusi un inovator al muzicii, fiind unul dintre primii compozitori care au imbinat sintetizatorul cu elemente de soul si funk, redefinind complet sonoritatile jazz-ului.

Dupa cei cinci ani petrecuti alaturi de „Miles Davis Quintet”, Herbie Hancock experimenteaza cariera solo, lansand cateva albume precum „Maiden Voyage”, „Empyrean Isles”, sau „Speak Like a Child”.

In 1973, revine insa la formula de grup, punand bazele trupei The Headhunters alaturi de care a inregistrat albumul „Head Hunters”, primul album din istoria jazz-ului premiat cu discul platina.

Au urmat alte 11 materiale discografice prezente in topurile muzicale ale anilor ’70, compozitiile sale din aceasta perioada fiind o extraordinara sursa de inspiratie pentru generatiile urmatoare de artisti.

Colaborarea cu Bill Lashwell, din anul 1983, a reprezentat un alt moment reprezentativ pentru cariera lui Herbie, albumul celor doi, „Future Shock”, fiind premiat cu discul de platina, iar single-ul „Rockit” cu premiul Grammy pentru cea mai buna piesa instrumentala R&B.

Anul 1998 marcheaza lansarea unui nou album de succes semnat Herbie Hancock, „Gershwin’s World”, pentru realizarea caruia artistul a colaborat cu nume celebre precum Joni Mitchell, Stevie Wonder, Kathleen Battle, Wayne Shorter sau Chick Corea. Materialul s-a bucurat de aprecierea unanima a criticilor de specialitate, fiind premiat cu nu mai putin de 3 premii Grammy.

Lista colaborarilor de succes a continuat si in 2005, pentru albumul „Possibilities”, Herbie inregistrand o serie de piese alaturi de Sting, Annie Lennox, John Mayer, Christina Aguilera, Paul Simon, Carlos Santana, Joss Stone si Damien Rice.

In 2007, Hancock lanseaza materialul „River: The Joni Letters”, un tribut adus prietenei si colaboratoarei sale de-o viata, Joni Mitchell, pentru care artistul a reunit din nou cateva dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii: Norah Jones, Tina Turner, Corinne Bailey Rae, Luciana Souza si Leonard Cohen. Albumul a primit critici excelente si este cel de-al doilea album din istoria jazz-ului premiat cu cel mai inalt titlu onorific in muzica – premiul Grammy pentru „Cel mai bun album al anului”, primul fiind proiectul „Getz/Gilberto” lansat de Stan Getz si João Gilberto in 1964.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro