Sari direct la conținut

VIDEO Ministerul Finantelor va cere FMI o noua derogare privind arieratele

HotNews.ro

Ministerul Finantelor Publice va cere FMI o noua derogare de la obligatia de a reduce arieratele, deoarece nu a reusit sa respecte tinta convenita cu institutia financiara internationala nici in primul semestru, potrivit Mediafax.

„Nu ne-am atins tinta de arierate”, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Intrebat daca in aceste conditii Ministerul Finantelor va cere o noua derogare, ministrul a raspuns „normal”.

De la inceputul acordului stand-by cu Romania, in mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a declarat la inceputul lunii mai ca arieratele au ajuns la 1,6-1,7 miliarde de lei, fata de 1,5 miliarde de lei – la sfarsitul anului trecut; aceasta in timp ce, in varianta actuala inclusa in acord, arieratele ar fi trebui sa ajunga la 1,09 miliarde de lei la finalul lunii iunie, 810 milioane de lei in septembrie si 480 de milioane de lei la finalul anului.

Arieratele ar trebui eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului cu FMI.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1529cab040548d99995250c92248fcac/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, se va afla, in perioada 26 iulie – 4 august, la Bucuresti, pentru a incheia cea de-a cincea evaluare a indeplinirii de catre Romania a acordului stand-by, semnat in mai 2009. Misiunea FMI va avea trei obiective principale: analizarea rectificarii bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 si trecerea in revista a politicilor fiscale si monetare.

„In functie de incheierea celei de-a cincea evaluari a acordului stand-by cu Romania, eliberarea celei de a sasea transe, in suma de 769 milioane de DST, aproximativ 900 milioane de euro, va fi facuta la doua zile lucratoare dupa aprobarea de catre Board-ul Executiv al FMI. Vizita FMI va avea loc in comun cu echipele de la Comisia Europeana si Banca Mondiala”, a declarat la inceputul lunii iulie Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de aproape 20 miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,95 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali. Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 milioane de euro de la Banca Mondiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro