Sari direct la conținut

Economistul sef al BERD: Este nesanatos ca firmele si populatia care au venituri in lei sa ia imprumuturi in valuta

HotNews.ro

Principala provocare a sistemului bancar din Romania este sa acorde credite in lei pe termen lung, deoarece este nesanatos ca firmele si populatia care au venituri in lei sa ia imprumuturi in valuta, a declarat Erik Berglof, economistul sef al BERD. Acesta a mai precizat ca, desi economia va reveni pe crestere in 2010, imprumuturile neperfomante vor continua sa creasca in urmatorii ani.

„Cred ca varful crizei din Romania a trecut si acum va aflati intr-o perioada de stabilizare, urmand sa reveniti pe crestere in 2010, insa aceasta nu va imbunatati imediat situatia portofoliilor bancilor. Va mai fi o perioada de performanta slaba, de unul pana la doi ani, ce se va resimti prin cresterea creditelor neperformante, insa intr-un ritm mai redus”, a spus Erik Berglof.

El a mai afirmat ca bancile internationale isi vor reduce expunerea pe Romania pe termen scurt, pe fondul scaderii cererii de credite de pe piata interna. „Ne asteptam la o reducere a expunerii, nu intr-un mod dramatic, insa cel mai important e ca acest lucru nu s-a intamplat la varful crizei. Nu ar trebui sa fim surprinsi daca nivelul datoriilor bancilor mama catre subsidiarele lor din Romania se va reduce pe termen scurt. Este o ajustare naturala si nu se intampla numai in Romania”, a spus Berglof.

Erik Berglof a aratat ca bancile internationale sunt angajate pe termen lung pe piata romaneasca, apreciind ca sistemul bancar din Romania a rezistat „remarcabil” efectelor crizei.

Oficialul BERD a mai precizat ca o eventuala intarziere a transelor de la FMI si Comisia Europeana cu cateva saptamani nu este un sem bun, insa nu este critica pentru Romania. El a spus insa ca este important sa existe un Guvern cand exista un acord extern in derulare.

„Nicio intarziere nu este buna, dar nu credem ca o amanare cu cateva saptamani sau chiar mai mult de o luna ar fi critica. Cele mai importante sunt reformele, pentru ca banii vor veni. Este important ca Romania sa aiba un guvern”, a declarat Berglof.

Economistul sef al BERD a apreciat ca decizia Romaniei de a apela devreme la fondurile FMI a fost inteleapta si a avut un efect stabilizator.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 8% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cand Produsul Intern Brut (PIB) va avansa cu 1%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro