Moody's mentine ratingul Romaniei, chiar daca FMI a amanat acordarea celei de-a treia transe din acordul stand-by
Moody’s mentine ratingul Romaniei, chiar daca Fondul Monetar International (FMI) a amanat acordarea celei de-a treia transe din pachetul de finantare agreat de institutiile financiare internationale cu tara noastra, a declarat analistul Moody’s, Kenneth Orchard, la The Money Channel, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca se astepta la decizia FMI, avand in vedere actuala situatie politica.
„Nu, nu in acest moment, credem ca lichiditatile Guvernului sunt bune pentru 2010 si ne asteptam ca lucrurile sa functioneze ceva mai normal la acel moment. Acum mentinem ratingul stabil. Am luat in considerare o schimbare a ratingurilor in asteptarea deciziilor FMI”, a raspus Orchard, intrebat fiind daca ar putea urma presiuni referitoare la ratingul suveran.
Analistul Moody’s a adaugat ca decizia FMI nu este surprinzatoare, avand in vedere actuala situatie politica. „Ar fi mult mai usor pentru ei sa revina cu un nou pachet in 2010, dupa finalizarea alegerilor prezidentiale”, a spus Orchard, precizand ca decizia institutiei internationale ar putea duce la o „oarecare presiune in piata financiara”.
El a mai atras atentia ca guvernul va trebui sa fie „foarte atent” la gasirea finantarii, iar banca centrala „ar putea actiona mai mult pentru a ajuta Guvernul sa finanteze deficitul pana la finalul anului”.
Analistul Moody’s nu s-a aratat surprins nici de estimarea Fondului privind adancirea deficitului bugetar la 9%, daca nu vor fi luate masuri dure.
„Nu este o previziune surprinzatoare, noi ne asteptam la 9,3% in absenta unor masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Aceasta previziune este in linie cu asteptarile noastre. Acordul nu si-a depasit limitele. S-a intamplat acest lucru cu un acord precedent intre Romania si FMI, acum cativa ani, dar in acest moment nu cred sa se intample acest lucru”, a mai spus Orchard.
Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, insa Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca este mai probabil un deficit bugetar de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.