Sari direct la conținut

Business Report: Romanii muncesc mult dar ineficient; Top 10 amenintari informatice; Actiunile BT, cele mai performante; Fondul de pensii inregistreaza un deficit de 3 miliarde de lei; Ce este business intelligence

HotNews.ro

Bani pentru firmele din incubatoarele de afaceri. IMM-urile care isi desfasoara activitatea in incubatoarele de afaceri pot avea acces la o serie de finantari nerambursabile oferite printr-un program national. Sumele sunt acordate anual si variaza intre 25.000 de lei si 40.000 de lei. Bugetul pentru alocatiile financiare nerambursabile din acest an este de 2 milioane de lei. Banii sunt oferiti prin “Programul national multinanual pe perioada 2002 – 2012 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri”. In primul an de participare la program suma maxima anuala primita de o firma care isi desfasoara activitatea intr-un incubator este de 40.000 de lei, fara TVA. Aceasta valoare poate fi de maxim 60% din cheltuielile aferente infiintarii beneficiarului, pentru firmele nou-infiintate, de 40% in cazul cheltuielilor legate de utilitatile comune aferente functionarii incubatorului de afaceri, distribuite fiecarui beneficiar al programului, si de 30% pentru serviciile de asistenta si consultanta de specialitate, scrie StartUps.ro.

Actiunile „Banca Transilvania” au fost cele mai performante in ultima luna. Titlurile „Bancii Transilvania” (simbol TLV) au fost vedetele bursei in ultimele saptamani, inregistrand, in perioada 30 iunie – 31 iulie, o apreciere de 31,33% (raportat la moneda europeana), pana la 1,46 lei/titlu, in sedinta de tranzactionare de ieri. Persoanele care au avut inspiratia sa achizitioneze titluri la fondul „BT Index” au fost si ele multumite, tinand cont ca acest tip de plasament le-a adus o rentabilitate de 15,25%, relateza Bursa.

Creditele restante si indoielnice s-au dublat fata de 2008, la 218 milioane de euro, adica au atins 3% din portofoliu. BRD, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul semestru un profit net de 101 mil. euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul II, banca a realizat un castig de 52 mil. euro, fata de 49 mil. euro in primele trei luni ale anului. Profitul brut din exploatare a scazut cu circa 7 mil. euro fata de semestrul I 2008, pana la 219 mil. euro, desi exprimat in lei a crescut cu 19,4%, scrie Ziarul Financiar.

Uzina Dacia si platforma industriala de la Mioveni au intrat de ieri in revizie tehnica pe o perioada de 28 de zile, pana pe 30 august, timp in care constructorul de automobile sisteaza productia. Cei 14.000 de angajati intra in concediu de odihna, iar singurele departamente care vor lucra sunt cel de comercializare, mentenanta si reparatii, afirma Business Standard.

Troienii si viermii domina din nou topul lunar al amenintarilor informatice alcatuit de BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate. Troienii si viermii folosesc in ultima vreme vulnerabilitatea din Windows MS08-067, care permite ca un program sa fie rulat de la distanta, fara voia utilizatorului, folosind un pachet RPC (remote procedure call) construit special. Aceasta vulnerabilitate este modul principal de raspandire pentru Worm.Autorun.VHG, aflat pe locul 10, dar si pentru Win32.Worm.Downadup.Gen (alias Conficker) aflat pe locul 3. Conficker mai ocupa un loc in topul BitDefender, pe o cale ocolita – Trojan.Autorun.AET (locul 4 in top) se raspandeste prin directoare partajate si prin schimb de medii (discuri sau stick-uri USB, de exemplu), instaland apoi o varianta de Conficker pe calculatoarele infectate, scrie Capital.

Stam mult la munca, pe bani putini. Peste 41 de ore a stat, in medie, un angajat roman la serviciu, intr-o saptamana din ultima parte a anului trecut. Mult peste media europeana – 40,4 ore/saptamana – , statistica plasandu-ne in topul europenilor „muncitori“. Si in privinta numarului de ore de munca anuale negociate cu angajatorul stam foarte bine: 1.840, dupa cum arata o cercetare realizata de Eurofound (Agentia Europeana pentru Ameliorarea Conditiilor de Viata si Munca – Dublin). Aceste cifre, confirmate de specialistii in resurse umane, nu indica neaparat ca romanii sunt si foarte eficienti, scrie Adevarul.

Dezvoltatorii nu scapa de casele scumpe. Programul „Prima Casa” le-a adus dezvoltatorilor de locuinte o oportunitate nesperata de a scapa de locuintele ramase nevandute. Programul ii ajuta insa doar pe cei cu preturi mici. Aproape toti clientii cer apartamente cu preturi de circa 60.000 de euro, cat este plafonul maxim de garantare la programul guvernamental. Dezvoltatorii cu preturi mari au toate sansele sa ramana in continuare cu locuintele nevandute, scrie Gandul.

Datoriile bugetare ale marilor companii, in crestere. Restantele bugetare ale companiilor mari au crescut in trimestrul al doilea cu 7,6%, la 5,475 miliarde de lei. Cel mai mare nivel al datoriilor a fost raportat la bugetul asigurarilor sociale de stat, cu un total de 2,73 miliarde de lei, in urcare cu 7,5%, de la 2,539 miliarde de lei la finele lui martie. Concomitent, restantele la bugetul de stat s-au ridicat la 2,111 miliarde de lei, in crestere cu 8% fata de soldul din martie, de 1,954 miliarde lei. Compania Nationala a Huilei (CNH), ramane cel mai mare datornic la stat, cu 3,389 miliarde de lei, in crestere cu 3,6% fata de sfarsitul lunii martie. CNH este urmata de Societatea Nationala(SN) a Carbunelui, ale carei obligatii restante au crescut cu 3,2%, de la 367 de milioane de lei la 379 de milioane de lei. Pe pozitia a treia s-a situat Compania Nationala (CN) de Cai Ferate CFR SA, ale carei datorii au crescut cu 39,6%, de la 250 milioane de lei la 349 milioane de lei. Dintre primii zece mari debitori, patru sunt companii din cadrul CFR, cu una mai putin comparativ cu nivelul din martie, deoarece CFR Calatori a iesit din topul primilor zece datornici, relateaza Gardianul.

Strangerea unor informatii importante despre afacerea ta si apoi organizarea acestora si analizarea pentru a lua anumite decizii sunt elemente care fac parte din business intelligence. Fie ca pentru asta se foloseste un document realizat in Excell, fie ca se utilizeaza soft-uri dedicate, procesul ajuta la luarea unor decizii potrvite. “Business intelligence inseamna, pe scurt, sa fii mai inteligent in ceea ce priveste afacerea pe care o conduci”, spune pentru startups.ro Dragos Enescu, Head of Business Intelligence Department la compania de consultanta Visionwise Consulting. Conceptul este insotit de notiunile de market intelligence si competitive intelligence, afirma StartUps.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, contributiile colectate in primul semestru la bugetul asigurarilor sociale s-au cifrat la 16,7 miliarde lei, in vreme ce valoarea cumulata a pensiilor platite in primul semestru a fost de 19,5 miliarde lei. Prin urmare, circa 15% din pensii (in suma de 2,77 miliarde lei) nu au fost acoperite de contributii. Chiar si asa, analistii suspecteaza ca deficitul trebuia sa fie mai mare. „Mi se pare oarecum bizar faptul ca Finantele s-au incadrat atat de bine in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI. Ar putea fi vorba de cheltuieli amanate cu pensiile si salariile. Decalajul dintre pensionari si salariati va creste pana la finalul anului si va continua sa se mareasca si in 2010, in conditiile in care salariile scad. Astfel, contributiile vor fi tot mai mici, iar tendinta e ca deficitul sa sa acentueze bine atat in 2009, cat si in 2010”, noteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, relateaza Romania Libera.

Bancheri fara pic de creier. Sase banci i-au dat unui barbat din Targu-Mures aproape 850 de milioane de lei vechi pentru masini, haine, tigari si jocuri de poker. Ratele lunare sunt de doua ori cat salariul. In iunie 2006 a luat primul credit, iar in ianuarie 2008 ultimul. Are de dat 50.000 de lei si 8.000 de euro la sase banci din Romania desi este un simplu asistent medical cu un salariu de 1.100 de lei. Ar trebui sa plateasca rate lunare de 2.000 de lei, dar nu mai are bani nici macar pentru cheltuielile curente. Aceasta este, pe scurt, povestea unui roman din Targu-Mures care a reusit sa pacaleasca mai multe banci, dar care, pana la urma, s-a pacalit pe sine. „Nu imi doresc altceva decat sa reusesc o refinantare pe toate sumele datorate, la o singura banca, fiind de acord ca plata ratei lunare sa mi se retina direct din salariu, relateaza Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro