Consiliul Concurentei a avizat sprijinul financiar de 4,84 miliarde euro, ce va fi acordat Oltchim, Ford Romania si producatorilor de energie
Consiliul Concurentei a avizat joi, in vederea notificarii ulterioare catre Comisia Europeana, masurile de sprijin financiar individual ce vor fi acordate companiilor Oltchim si Ford Romania, precum si schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Valoarea totala a acestor masuri este de circa 4,84 miliarde de euro.
Aceste masuri de sprijin vor fi puse in aplicare dupa emiterea unei decizii de autorizare de catre Comisia Europeana.
In cazul Oltchim, masurile de sprijin, in valoare de 1,97 miliarde de lei (464 milioane de euro), constau in conversia in actiuni a intregii creante detinute de AVAS fata de societate si garantiile pe care le va acorda Ministerul Finantelor Publice (MFP), reprezentand 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizarii programului de investitii al companiei.
„Aceste masuri au ca obiectiv restabilirea echilibrului economico-financiar al societatii, alinierea la normele comunitare de protectie a mediului, cresterea competitivitatii si eficientei societatii, in vederea asigurarii viabilitatii acesteia pe termen lung. Autoritatile romane considera ca masurile de sprijin avizate nu reprezinta ajutor de stat, dar se notifica Comisiei Europene pentru obtinerea certitudinii juridice”, se mai arata in comunicat.
In ceea ce priveste Ford Romania, Ministerul de Finante intentioneaza sa acorde garantii de 80% din valoarea unui credit ce va fi contractat cu BEI in vederea realizarii programului de investitii. Masura de sprijin, in cuantum de 320 milioane de euro, respecta prevederile Cadrului Comunitar Temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice, conform reprezentantilor autoritatii de concurenta.
Proiectul de la Craiova este parte a unui proiect mai amplu la nivelul grupului Ford, implicand pe langa investitii, si activitati de cercetare-dezvoltare si de proiectare in vederea dezvoltarii unei game noi de autovehicule si motoare.
De asemenea, Consiliul Concurentei a avizat masurile de ajutor de stat continute de Proiectul de Hotarare de Guvern privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficientape baza cererii de energie termica utila.
Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin transparent prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita „bonus”, pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate.
Bugetul schemei este de circa 17,23 miliarde de lei (4,06 miliarde de euro) pentru perioada 2010-2023, numarul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenti economici.