Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Fermierii britanici se aduna la ultimul Royal Show; Libertati mai multe pentru femei in Afganistan; Recesiunea din Statele Unite descurajeaza investitorii din industria eoliana, iar utilizarea ADN in criminalistica a fost descoperita din intamplare

HotNews.ro

Recesiunea din Statele Unite descurajeaza investitorii din industria eoliana. Miliardarul din domeniul petrolier T.Boone Pickens a renuntat la planul sau de a construi cea mai mare ferma eoliana din lume in Texas, ca urmare a recesiunii severe ce ar putea schimba in totalitate modul in care Statele Unite va investi in energii regenerabile. Economia a suferit schimbari drastice de anul trecut, moment in care miliardarul a cerut Statelor Unite sa reduca din importurile de petrol datorita preturilor record si a spus ca va investi 10 miliarde de dolari in producerea de energie eoliana. Datorita creditelor din ce in ce mai greu de obtinut si a faptului ca pretul petrolului si a gazelor naturale a scazut in ultimul an, industria eoliana se va orienta spre proiecte mai mici in apropierea oraselor cu populatii mari decat sa investeasca in ferme eoliene foarte mari precum cea in care vroia sa investeasca Pickens, au declarat oficiali din industria eoliana. Conform Asociatiei Americane a Energiei Eoliene (AWEA) anul trecut s-au investit 17 miliarde de dolari pentru valorificarea potentialului eolian al Statelor Unite, de ajuns pentru a genera 8,545 megawati electricitate, energie sufiecienta pentru alimentarea a 6.8 milioane de locuinte americane, noteaza Reuters.

Cargou turc capturat de pirati in Golful Aden. O companie maritima din Turcia a anuntat ca una dintre navele sale de marfuri a fost capturata de pirati, in largul coastelor Somaliei. La bordul navei se afla 23 de membri ai echipajului. Compania Horizon Shipping a precizat ca mai multi pirati au urcat la bordul navei Horizon 1 in Golful Aden, in timp ce aceasta se indrepta spre Iordania venind din Arabia Saudita. Potrivit unor informatii, o fregata turca urmareste nava deturnata, noteaza BBC.

Recolte de cereale modificate genetic vor putea fi cultivate in ape saline. Oamenii de stiinta au gasit o cale de a modifica genetic cereale astfel incat acestea sa poata fi cultivate in ape saline. Acest lucru poate ajuta la combaterea foametei in unele din cele mai sarace tari ale lumii. Procesul de modificare genetica presupune stimularea genelor prezente in plante pentru a bloca ionii de sodiu in radacini si a nu le permite sa ajunga in tulpini unde ar putea provoca daune de durata. Testele au fost realizate la Universitatea Adelaide in colaborare cu Departamentul Stiintelor Botanice de la Universitatea Cambridge. Daca cerealele precum orezul, graul si secara vor putea fi modificate astfel, ar putea fi asigurat un viitor mai bun pentru miliarde de oameni din intreaga lume ce sunt amenintati de foamete. Tarile ce ar putea sa beneficieze de aceste cercetari sunt Bangladesh, zona litorala din Vietnam si Birmania, locuri in care nivelurile in crestere ale marii provocate de schimbarile climatice ameninta unele din cele mai productive terenuri din lume. Agricultura din Pakistan este dependenta de raul Indus, care devine tot mai salin, provocand o scadere a productiei pe fondul unei populatii in crestere rapida, noteaza The Telegraph.

Utilizarea ADN in criminalistica a fost descoperita din intamplare. Insusi descoperitorul, Sir Alec Jeffreys, poreclit “Dl. ADN” sau “bunicul ADN-ului”, a afirmat ca la baza folosirii “amprentei ADN” in investigatiile criminalistice se afla doar o intamplare norocoasa. Profesorul Jeffreys a descoperit noutatea in 1984, in timp ce se ocupa de un proiect de cercetare fara nici o legatura cu criminalistica. El studia variatiile genetice ale ADN-ului uman, in cadrul unui proiect de genetica medicala. Si-a dat seama ca descoperise ceva de o uriasa importanta practica in momentul in care a studiat imaginile in raze X obtinute in cursul unui experiment, imagini in care se vedeau clar atat asemanarile, cat si deosebirile existente in ADN-ul extras de la unul dintre laborantii sai si de la membri ai familiei acestuia, noteaza Descopera.

Fermierii britanici se aduna la ultimul Royal Show. Fermierii veniti la ultima editie a Royal Show si-au luat adio la Stoneleigh Abbey. Dupa 170 de ani in care a prezentat totul, de la arat la elemente ornamentale pentru capite, evenimentul agricol de referinta pune punct intrunirilor sale traditionale anuale din tara lui Shakespeare. Chiriile mari pentru standuri, intarzierile in acordarea banilor pentru premii si concurenta din partea altor evenimente similare au determinat pierderi acumulate de 1,25 milioane de lire sterline in ultimii cinci ani. In pofida statutului sau distins, targul a fost intrecut de Royal Welsh, Great Yorkshire si alte targuri care au adaugat fermelor si produselor animaliere centre de gradinarit, vanzari de echipament pentru gratar si orice are o cat de vaga legatura cu agricultura. Targul, a carui organizare a fost intrerupta doar de cele doua razboaie mondiale si de epidemii, a inceput ca incercare de a determina progresul dupa razboaiele napoleoniene cand fermierii erau reticenti la acceptarea reformelor. Inregistrarile Royal Agricultural Society descriu strategiile de convingere a zonelor rurale conservatoare sa accepte introducerea unor schimbari precum mecanizarea. La editia de anul acesta sunt asteptati vreo 120.000 de vizitatori, inainte de sfarsitul targului, vineri. Pentru anii ce vin se planifica o serie de evenimente de mai mica amploare, specializate, si targul ar putea reveni la vechea practica a turneelor prin tara, noteaza The Guardian.

Libertati mai multe pentru femei in Afganistan. Guvernul din Afganistan a anuntat ca a facut modificari intr-o lege care, potrivit criticilor, legaliza violul in cadrul casatoriei. A fost indepartat articolul in care se stipula ca o femei trebuie sa fie disponibila pentru relatii sexuale cu sotul ei atunci cand doreste acesta. De asemenea, au fost indepartate restrictiile privind libertatea de miscare a femeilor. Ministrul afgan al Justitiei a afirmat ca schimbarile au fost facute dupa controversele generate de lege. Presedintele Hamid Karzai semnase initial legea, insa a ordonat revizuirea ei dupa criticile la scara larga, noteaza BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro