Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Venetia se pregateste pentru "vanatoarea de comori" in era digitala; China ar putea atrage investitii de 150 miliarde de dolari in industria eoliana, iar o companie canadiana construieste un nou tip de dispozitive de iluminat

HotNews.ro

Venetia se pregateste pentru „vanatoarea de comori” in era digitala. Vanatoarea de comori va deveni, incepand cu vineri noapte, complet digitala. Acesta va fi momentul in care participantii la „vanatoarea de comori” vor porni pe strazile si podurile inguste ale Venetiei in cautarea unei baghete magice misterioase, de origine orientala, cu puteri speciale, noteaza Reuters. Pe masura ce vanatorii de comori vor explora parti ale orasului ascunse de grupurile de turisti, acestia vor primi indicatii in legatura cu traseul, sau indicii pe telefoanele mobile sau laptopuri sarbatorind astfel marele salt pe care il face respectabila Venetie in viitor – impanzirea cu puncte de acces WiFi. „Zece mii de kilometri de fibra optica si foarte multe hotspoturi acopera toate bibliotecile publice… multe orase europene au puncte de acces WiFi, insa nici unul nu are o acoperire atat de larga”, a declarat Michele Vianello, viceprimarul Venetiei care a supravegheat acest proiect. Mai multe detalii aici.

China ar putea atrage investitii de 150 miliarde de dolari in industria eoliana. Planul ambitios al Chinei de a valorifica mai intens energia eoliana ar putea atrage investitii de 150 miliarde de dolari in masura in care Beijingul ar crea infrastructura necesara, noteaza Reuters. Pana in 2020 China are in plan producerea a 100 gigawati anual, folosind puterea vantului, de opt ori mai mult decat produce in momentul de fata si mai mult decat intreaga productie de electricitate a Marii Britanii. Tinta acestui plan este incurajarea utilizarii energiilor regenerabile. Actiunile firmelor producatoare de echipamente eoliene au crescut semnificativ de la inceputul acestui an. China High Speed Transmission (CHST), cel mai mare producator de cutii de viteze pentru turbine eoliene, a inregistrat cresteri de 60%. China, al doilea cel mai mare consumator de energie din lume, emite in fiecare an cea mai mare cantitate de gaze cu efect de sera, fapt ce provoaca schimbari climatice ireversibile. Acest lucru impinge Beijingul la masuri drastice pentru reducerea emisiilor provenite de la centralele electrice. „In opinia noastra energia eoliana este cea mai buna varianta de investitie fiind cea mai utilizata la nivel mondial pentru producerea energiilor regenerabile”, a declarat analistul Clarisse Pan. Acesta a mai spus ca se asteapta ca aceasta ramura a industriei sa creasca cu cate 24% in fiecare an pana in 2020, noteaza Reuters.

O companie canadiana construieste un nou tip de dispozitive de iluminat. Noile dispozitive, bazate pe siliciu, vor fi diferite atat de becurile incandescente, cat si de cele fluorescente. Firma Group IV Semiconductor, cu sediul la Ottawa, Canada, dezvolta in prezent o tehnologie ce foloseste microcipuri de siliciu care emit lumina. Cipurile ar urma sa fie amplasate intr-o incinta de sticla, rezultand un “bec” care nu va trebui schimbat timp de ani la rand. Fragmente subtiri de folii, de grosimea unei foi de hartie, sunt acoperite cu o solutie speciala, fabricata de Group IV Semiconductor. La trecerea curentului electric prin ele, aceste structuri emit lumina, noteaza Descopera.

Cantaret algerian, condamnat la inchisoare. Una dintre cele mai mari vedete ale scenei muzicale algeriene, cantaretul Cheb Mami a fost condamnat la cinci ani inchisoare, pentru ca a incercat sa isi sileasca fosta prietena sa avorteze. Verdictul a fost pronuntat de o instanta din Franta, cantaretul fiind acuzat ca ar fi ordonat rapirea femeii in anul 2005, la cateva zile dupa ce ea ii marturisise ca este gravida. Pentru lumea araba din Franta, Cheb Mami este o mare vedeta, el fiind considerat un pionier al muzicii rai, un amestec de muzica araba si muzica pop occidentala, initial aparuta in Algeria ca o forma de protest. In timpul procesului, cantaretul s-a declarat nevinovat si a dat vina pe impresarul sau, informeaza BBC.

Nigeria, Nigerul si Algeria si-au dat acordul pentru construirea uneia din cele mai mari conducte de gaze din lume. Nigeria, Nigerul si Algeria au semnat un acord vizand construirea uneia dintre cele mai mari conducte de gaze din lume, care urmeaza sa traverseze Desertul Sahara. Conducta proiectata, avand o lungime de 4.200 de kilometri, va costa aproximativ 10 miliarde de dolari si va transporta pana la 30 de miliarde de metri cubi de gaze anual, care vor ajunge din vestul Africii in Europa, noteaza BBC.

Reclama pentru prima oara la televiziunea de stat din Coreea de Nord. Televiziunea de stat din Coreea de Nord a transmis pentru prima oara o reclama la bere. Reclama a putut fi vizionata dupa principalul telejurnal al zilei si a durat aproximativ trei minute. In imagini aparea un barbat asudat, avand in mana un pahar cu bere, iar textul reclamei afirma ca berea cu apa din raul Taedong este „mandria” orasului Pyongyang, capitala tarii, noteaza BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro