Sari direct la conținut

Business Report: Chiriile in apartamentele vechi din Bucuresti, mai mici cu 30%; Attila Verestoy, "Regele cherestelei", s-a incarcat de Rompetrol; Cel mai tare din parcare: Oprescu sau Copos? Marcile traditionale revin in forta pe timp de criza

HotNews.ro

Chiriile in apartamentele vechi din Bucuresti, mai mici cu 30%. Chiriile au scazut cu cel putin 100 de euro in primul semestru, in Bucuresti, cele pentru apartamentele vechi fiind mai mici cu 30% fata de primele cinci luni ale anului trecut. Motivele difera de la scaderea puterii de cumparare pana la cresterea ofertei pe acest segment. Situatia economica dificila nu a dus doar la scaderea chiriilor, dar a si prelungit perioada de contractare a unei locuinte, scrie Adevarul.

Cel mai tare din parcare: Oprescu sau Copos? Turistii de la Hotelul Hilton isi lasa masinile pe unde apuca, in timp ce proprietarul unitatii se contrazice la tribunal cu autoritatile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ii ofera lui George Copos controversata parcare din fata Hotelului Hilton, contra cost, pentru ca stie ca i-o va lua inapoi in trei luni. Copos acuza ca e victima unei nedreptati, in timp ce turistii care platesc 160 de euro/noapte nu au unde sa-si parcheze masinile in siguranta, potrivit Evenimentul Zilei.

Reteta anticriza: milionarii din politica isi topesc averile in cash. Verestoy, Prigoana, Robert Negoita, Voiculescu si Tariceanu au ales aceeasi reteta pentru a se proteja de criza: si-au transformat proprietatile in bani gheata. Unul dintre cei mai bogati politicieni din Parlament, senatorul UDMR Verestoy Attila, are o pusculita ce a crescut in sase luni cat a altora intr-o viata. Din decembrie 2008 si pana in iunie 2009, valoarea conturilor sale bancare, potrivit declaratiilor de avere, a crescut cu aproximativ 1,5 milioane de euro, scrie Cotidianul.

Topul asigurarilor pentru masinile de lux. Asigurarea unei masini scumpe, precum Bentley, Aston Martin, Rolls-Royce, Ferrari sau Maybach, costa cat un autoturism nou sau cat o garsoniera din Giurgiu. Asiguratorii spun ca 10% dintre politele incheiate anual sunt pentru masinile foarte scumpe. Pentru un Rolls-Royce, a carui valoare de asigurare este de 500.000 de euro, o polita Casco ajunge la circa 25.000 de euro. “Valoarea primei anuale Casco depinde de multi factori, precum fransize, poate varia daca plata primei de asigurare se face in rate sau integral, in functie de eventuale riscuri suplimentare, sau cu varsta asiguratului”, a declarat pentru Gandul Tudor Mihai, director al Directiei asigurari generale din cadrul Astra Asigurari.

Absorbtia fondurilor UE – un razboi national. Economistul Daniel Daianu este de parere ca absorbtia fondurilor europene ar trebui sa fie echivalata in tara noastra cu o campanie militara, cu un razboi care trebuie castigat. „Recesiunea, cu semne inca din ultimele luni ale lui 2008, s-a adeverit. Deficitul de finantare extern si intern, intre altele, si-a spus cuvantul. Nu numai ca am avut o inghetare a liniilor de finantare externa, care explica scaderea dramatica a deficitului de cont curent, dar costul creditului pe piata interna (ce include efectul conditiilor impuse de banci – adica un cost suplimentar invizibil al accesului la finantare) a urcat in mod considerabil”, a declarat Daianu intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Bursa.

Site-ul de prezentare a Romaniei: o bataie de joc pe banii contribuabilului. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat marti site-ul e-romania, menit sa contina cat mai multe informatii despre tara noastra. Fiind un site administrat de stat, este stufos, cu o structura intortocheata, informatii putine si inutile. Defectele site-ului incep chiar din nume. Branduit drept „e-romania”, nu poate fi accesat nici pe e-romania.ro, nici pe romania.ro ci pe romania.gov.ro, scrie Capital.

„Regele cherestelei” s-a incarcat de Rompetrol. Senatorul UDMR, Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati si mai influenti parlamentari romani, a cumparat in ultimul an si jumatate peste 1,2% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, profitand de faptul ca pretul actiunilor era la pamant. El a cumparat actiuni din piata la un pret mediu cuprins intre 0,03 si 0,035 lei, pentru ca intre timp actiunile sa urce la 0,0425 lei, pe fondul asteptarilor privind derularea unei oferte publice de preluare de catre actionarul majoritar, potrivit Ziarului Financiar.

Marcile traditionale revin in forta pe timp de criza. Recesiunea economica ar putea duce la erodarea marcilor, din cauza noilor politici de preturi. In competitia ce va urma dupa criza, se anticipeaza o puternica relansare a marcilor traditionale. In aprilie, s-au implinit 130 de ani de la prima lege privind protectia marcilor, Romania fiind printre primele tari din Europa care a adoptat un cadru legislativ in domeniu. In acest moment, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sunt inregistrate peste 100.000 de marci, transmite Capital.

Inflatia din Romania, de opt ori mai mare decat media UE. Simptomele recesiunii se mentin: somaj, productie in declin, instabilitate monetara. Nivelul inflatiei din Romania a fost luna trecuta de peste opt ori mai mare decat media europeana, de 0,7%. In zona euro, preturile au stagnat, iar sase din cele 16 state euro se confrunta cu deflatia. Evolutia a fost anticipata de scaderea preturilor industriale, dar si a productiei in primul trimestru al anului, potrivit Financiarul.

Cei patru angajati care sunt indispensabili afacerii tale, pe timp de criza. Criza financiara a adus schimbari si de ordin comportamental in firme, angajatii fie au devenit mai constiintiosi, fie si-au pierdut interesul fata de job in lipsa unei motivatii finaciare. In conditiile in care conducerea unei afaceri inseamna si stapanirea multor domenii de lucru (vanzari, marketing, tehnologie), a avea oamenii potriviti de partea dumneavoastra poate reprezenta un activ foarte valoros, care sa va ofere suport emotional si know-how, scrie NewsChannel.ro.

O voce BNR: Economia poate sa scada cu 6%. Atentie la FMI! Romania risca sa inregistreze o contractie mai brutala a economiei in acest an, de minus 6%, si nu de minus 4%, cum era prevazut, ceea ce ar forta autoritatile romane sa rediscute parti din acordul cu FMI, iar derapajul pe deficit ar ridica probleme intrarii celei de-a doua transe din banii de la Fond. Majoritatea oamenilor din business nu exclud taierea drastica din costuri, inclusiv la nivel de personal, iar unii sunt la capatul puterilor si se gandesc chiar sa puna lacatul pe afaceri, informeaza Business Standard.

Coincidenta? Povestea Rompetrol a inceput tot in Kazahstan, in 1999. Dinu Patriciu a fost foarte interesat de relatiile economice romano-cazahe. Evolutia Rompetrol ca firma romaneasca de anvergura s-a incheiat in Kazahstan, odata cu decizia de achizitie a Guvernului de la Astana si, mai recent, cu investigarea acestei tranzactii. Un lucru mai putin stiut este ca Dinu Patriciu s-a apropiat decisiv de obiectivul privatizarii rafinariei Petromidia, intr-o vizita in Kazahstan, in 1999, scrie Financiarul.

Mobila romaneasca in franciza. Reteaua de magazine Elvila numara in prezent 52 de unitati in toata tara. Primele magazine in franciza au fost deschise in anul 2000 iar compania urmeaza sa se dezvolte in continuare pe plan local, pe baza acestui sistem. Reprezentantii companiei spun ca extinderea vizeaza majoritatea oraselor din tara. Fondata de Viorel Catarama in anul 1990, Elvila este in prezent una dintre principalele firme din domeniul productiei si comercializarii mobilei in Romania, potrivit StartUps.ro.

Primele imagini cu Hyundai Santa Fe facelift fara camuflaj. Pe Hyundai Blog au aparut primele imagini in care versiunea restilizata a vehiculului Hyundai Santa Fe este prezentata fara niciun camuflaj. SUV-ul, care va ajunge pe piata sud-coreeana in luna iulie, a suferit mici modificari de ordin estetic, fiind inzestrat cu doua noi propulsoare turbo diesel. La exterior, partea din fata a fost usor modificata, primind o noua bara de protectie si o noua grila, forma oglinzilor a fost si ea schimbata, vehiculul beneficiind si de noi jante din aliaj, scrie StiriAuto.ro.

Ford intra pe segmentul coupe-urilor cu 4 usi. Ford pregateste pentru anul viitor lansarea unui coupe cu 4 usi si 4 locuri, care va inlocui in gama vechiul Cougar. Acesta va folosi platforma noului Mondeo si va concura cu modelele din aceasta noua categorie de pe piata, precum Mercedes CLS sau Volkswagen Passat CC. Noul coupe cu 4 usi de la Ford nu va pastra numele Cougar – o decizie explicabila, avand in vedere succesul limitat de care s-a bucurat acest coupe de la Ford, potrivit 24Auto.ro.

Olympus s-a tinut de cuvant: E-P1 poate fi confundat cu o compacta. Prin lansarea anul trecut a formatului Micro Four Thirds, Olympus si Panasonic au dorit sa ofere pietei o noua clasa de camere foto. S-a incercat astfel pastrarea dimensiunilor mai mici, specifice camerelor compacte, prin renuntarea la pentaprisma si micsorarea monturii, dar si mentinerea unui nivel de calitate a imaginii specific DSLR-urilor. Panasonic a lansat G1 si a reusit sa capteze atentia pietei, scrie Go4it.ro.

BitDefender – topul amenintarilor informatice din luna mai in Romania. „Clasamentul lunii mai este clar dominat de amenintarile informatice de tip troian, care se bazeaza exclusiv pe retelele de socializare pentru a se infiltra in sistemele personale. Acest tip de amenintare este foarte raspandit si din cauza faptului ca se dezvolta cu un minim de efort si cheltuieli”, a declarat pentru Chip.ro Sorin Dudea, Seful Laboratorului Antimalware, BitDefender.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro